112-päivä kiinnittää huomion arjen turvallisuuteen


Sammutuspeitteen oikeaoppinen käyttö on hyvä taito osata.

Viimeistään sunnuntaina, 11. helmikuuta, on  aika tarkastaa palovaroittimien patterit ja jauhesammuttimen kunto. Samalla voi myös päivittää ensiaputaitojaan ja virkistää muistia, kuinka toimia onnettomuuden sattuessa. Asemakadun koululla 112-teemapäivässä opittiin asioita käytännön tasolla. 

 

112-päivä on Suomen turvallisuustoimijoiden yhteinen kampanja arjen turvallisuuden parantamiseksi. Päivää viettämällä halutaan kiinnittää huomio tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn kotona, töissä ja vapaa-ajalla – pieniin arjen tekoihin ja valintoihin, joilla jokainen meistä voi parantaa omaa ja läheistensä turvallisuutta.

Asemakadun koululla vietettiin 112-päivää usean eri toimijan voimin. Koulun vitos- ja kutosluokan oppilaat pääsivät tositoimiin eli harjoittelemaan elvytystä, sydäniskurin käyttöä ja alkusammutusta. Oppitunnin aikana saatiin myös rautaisannos somemaailman kompastuksista, terveellisestä välipalasta, karkkien ja herkkujen sokeri- ja rasvapitoisuuksista. Myös aivot laitettiin koetukselle, kun ratkottiin varsinaisen kimurantteja pulmapähkinöitä.

Teemapäivän takana toimi Kandee -hanke. Piia Flink-Liimatainen iloitsee, kuinka moni lähti mukaan ohjelman järjestelyihin: mukaan oli pelastuslaitos ja poliisi, Äänekosken Martat, Apetta aivoille -hanke ja MLL.

– Myös pienet lapset voivat pelastaa hengen, jos heillä on vain tietoa takataskussa. Lapsi voi soittaa apua, avata hengitystiet, ja jopa aloittaa elvytyksen. Tällaisten tietoiskujen järjestäminen on todella tärkeää, sillä kerran opittu taito ei unohdu. Lapset ovat uteliaita ja reippaita ja seuraavat tarkalla silmällä ja korvalla annettuja ohjeita, Flink-Liimatainen sanoo.

Kaisa Paalanen Jamkista, Piia Flink-Liimatainen Kandee -hankkeesta sekä sairaanhoidon opiskelijat Tea Tallgren ja Ria Sattanen näyttivät kuinka sydäniskuri toimii.

Pelastuslaitoksessa on faktaa annettavana, kuinka tärkeää valistustyö on.

– Eipä ole kauan aikaa, kun eräs aivan pieni lapsi osasi toimia oikein, kun leivänpaahdin syttyi kotona tuleen. Hän osasi ottaa pistokkeen irti seinästä ja tukahduttaa peitteellä savuavan paahtimen. Tällä toiminnalla vältyttiin mahdollisesti suuremmalta tuholta, sammutuspeitteen käyttöä opastanut palomies kertoo.

Paloesimies Ilari Janhunen kertoo pelastuslaitoksen jalkautuvan kouluille pari kertaa vuodessa.

– Tällaiset päivät ovat erittäin tärkeitä! Lapsille ja nuorille on erittäin tärkeää opettaa perusauttamisen alkeet, kuten sammuttimen ha sammutuspeitteen käyttämistä sekä alkusammutusta. Näillä teemapäivillä pystytään rohkaisemaan auttamaan.

MARJO STEFFANSSON

Vastaa