Äänekoskelaisnuoret mukana valtakunnallisessa lukijaraadissa


Essi Virmanen, Sonja Sundström ja Linda Savolainen edustavat äänekoskelaista nuorisoa Nuori Aleksis-lukijaraadissa.

Kolme Äänekosken lukion oppilasta on tänä vuonna mukana päättämässä Nuori Aleksis- kirjallisuuspalkinnon saajaa. 

 

Sonja Sundström, Linda Savolainen ja Essi Virmanen on valittu Nuori Aleksis-lukijaraatiin, joka valitsee samannimisen kirjallisuuspalkinnon saajan ensi syksynä. Lukijaraadissa on mukana 52 oppilasta, 29 koulusta ympärimaan.

– Meiltä on kolme raatilaista, eli aika kova prosentti! Useampiakin hakijoita kyllä oli, noista osa pääsee raatiin ensi vuonna, lukion äidinkielen opettaja Hanna Janger kertoo.

 

LUKIJARAATILAISET lukevat kevään ja kesän aikana mahdollisimman monta kirjaa, joista valitsevat suosikkinsa. Kirjalistassa ei ole nuorten- ja lastenkirjoja tai esimerkiksi viihdekirjoja ja muistelmia. Kilpailun tavoite on löytää nuorten suosikki 157 kotimaisen kirjan joukosta, ja samalla kannustaa nuoria lukemaan ja keskustelemaan kirjallisuudesta.

– Minusta tämä on ihan loistavaa. Tämä kannustaa lukemaan, ja myös keskustelemaan. Lukeminen voi olla vähän yksinäistä puuhaa, mutta lukijaraatilaisille on oma keskusteluryhmä, josta voi löytyä vaikka hengenheimolaisia. Tämä yhteisöllisyys on tässä hienoa, Janger sanoo.

Sonja, Linda ja Essi uskovat lukevansa kymmeniä kirjoja ennen elokuun deadlinea.
– Mä olen yhden lukenut jo, se oli aika ohut, Sonja naurahtaa.

 

NÄMÄ NUORET tunnustautuvat koviksi lukijoiksi vapaa-ajallaan ja ovat innoissaan päästessään tutustumaan uuteen kirjallisuuteen.

– Lukeminen on yksi mun rakkaimmista harrastuksista ja tässä on nyt hyvä tilaisuus tutustua suomalaiseen kirjallisuuteen vähän enemmän. Ehkä tässä törmää sellaisiinkin kirjoihin, mihin muuten ei törmäisi, Sonja sanoo.

– Ja voi löytää uusia kirjoja, jotka itselle kolahtaa, Linda toivoo.
Digitaalistuvassa maailmassa nuorten lukuinto on hieman alentunut, ja koulussakin näkee alati vähemmän oppilaita jotka lukevat ”jonkin verran”. Joko luetaan paljon tai ei ollenkaan. Miksi kirjat vetävät tätä kolmikkoa puoleensa?

– Siinä saa eläytyä tarinaan ja kokea erilaisia tilanteita. Ja kirjat voi herättää tosia paljon ajatuksia. Vapaa-ajalla lukiessa voi myös uppoutua lukemiseen ihan erilailla, kun ei tarvitse opetella ulkoa niin kuin koulukirjoja lukiessa, tytöt sanovat. 

Kirjoja valitaan netin kautta, mutta välillä myös kirjastosta hyllyjä selaamalla.
– Välillä etsin sellaisia kirjoja, joista olen kuullut etukäteen, mutta välillä valitsen kyllä ihan fiilispohjalta, Essi sanoo.

 

KOLMEN AHKERAN lukijan lukuhistoriaan mahtuu vain pari kirjaa, jotka ovat oikeasti olleet huonoja.

– Jotkut kirjat on aluksi vähän vaikeita, mutta se kyllä palkitsee kun pääsee pidemmälle ja oppii vähän ajattelemaan sen kirjan tavalla, Linda sanoo.

 

Lukijaraatilaisten TOP-kirjat:

Sonja Sundström
1. JK Rowlingin Harry Potter-sarja
2. J.R.R. Tolkienin Hobitti ja Taru Sormusten Herrasta-sarja
3. Charlotte Brontë – Kotiopettajattaren romaani

Linda Savolainen
1. Kathryn Stockett – Piiat
2. Elina Hirvosen kirjat
3. Tuomas Kyrö – Mielensäpahoittaja

Essi Virmanen
1.  Clare MackintoshAnnoin sinun mennä
2.  Eowyn Ivey– Lumilapsi

 

Vastaa