Äänekoskella odotetaan innolla asumisoikeusasuntoja


Maarit Toveri (vas.), Olli Kinnunen ja Raimo Autonen keskustelivat seniorien asuntotilanteesta Äänekoskella Avain Asumisoikeus Oy:n asumisoikeustalojen peruskiven muuraustilaisuudessa.

Äänekosken Putouksen ja Virtauksen peruskiven muuraustilaisuus keräsi kymmeniä tulevia asumisoikeusasukkaita Avain Yhtiöiden järjestämään tilaisuuteen keskiviikkona Äänekoskella. Myös kaupungin kaavoituspäällikkö Olli Kinnunen oli hyvillään, että vuosia suunniteltu hanke on vihdoinkin totta.

 

 

Tilaisuuden avainsanoiksi nousivat uusi ja yhteistyö. Hankkeessa ei valmistu pelkästään uusia asuntoja, vaan se aloittaa monta uutta asiaa. Avain Asumisoikeus Oy:n Asunto Oy Äänekosken Virtaus ja Asunto Oy Äänekosken Putous ovat ensimmäiset asumisoikeustalot Äänekoskella. Äänekoski taas on Avain Yhtiöille uusi paikkakunta. Myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlle Äänekoski on kymmeneen vuoteen uusi paikkakunta, jonne nousee ensimmäistä kertaa asumisoikeusasuntoja.

Yhteistyö puolestaan on ollut alusta asti hanketta käynnissä pitänyt voima. Rakentamiseen saatiin vauhtia, kun asumisoikeusasuntoja kaipaavat ikäihmiset ottivat itse yhteyttä Avain Asumisoikeuteen.

Kaavoituspäällikkö Olli Kinnunen kertasi hankkeen historiaa ja kertoi, kuinka kaupungissa alettiin neljä vuotta sitten pohtia keskustaan kerrostaloryhmää, josta muodostuisi näyttävä Länsiportti. Pian suunnittelu täsmentyi hankekaavaksi, jonka tavoitteena oli kehittää alueesta senioreille sopiva kokonaisuus. Ensimmäisen yhteistyökumppanin kanssa työt pysähtyivät, mutta kaava saatiin kuitenkin valmiiksi ja lainvoimaiseksi. Vain rahoittaja puuttui.

— Tässä vaiheessa löysimme Avaimen lukkiintuneeseen tilanteeseen. Asukkaiden puolelta puuhamiehenä ollut Raimo Autonen kertoi meille, että oli jo ollut yhteydessä Avain Asumisoikeuteen. Myös me otimme yhteyttä Avain Yhtiöihin, ja kahden viikon päästä sieltä tultiin tänne meille, Kinnunen totesi.

Avain Yhtiöt ja ARA vakuuttuivat hankkeen tarpeellisuudesta, ja ARA antoi korkotukipäätöksen vuoden vaihteessa. Kilpailutusten jälkeen rakennustyöt alkoivat nopeasti. Nyt talokaksikko on jo runkovaiheessa.

Ripeä eteneminen kertoo Kinnusen mielestä saumattomasta, vastuullisesta ja tavoitteellisista yhteistyötä.

Myös Avain Asumisoikeus Oy:n toimitusjohtaja Maarit Toveri korosti yhteistyön ja asukkaiden roolia hankkeen toteutumisessa. Jo ensimmäiseen tiedotustilaisuuteen saapui kaksisataa asiasta kiinnostunutta ja heistä yli puolet ilmoitti halukkuutensa muuttaa taloihin. Innostus on säilynyt, sillä noin puolet talojen asumisoikeuksista on myyty ja lisäksi on varauksia. Määrä on iso, koska kohde valmistuu vasta loppukesästä 2019.

Asukkaiden puuhamies Raimo Autonen myhäili peruskiven muuraustilaisuudessa, että nyt tuntuu hyvältä. Uudet talot tulevat tarpeeseen, koska Äänekosken vanhat kerrostalot ovat hissittömiä, eivätkä näin sovellu ikääntyvälle väelle. Autonen uskoo, että kaupungin on myös helpompi keskittää senioritaloihin kotipalvelun käyntejä. Autonen asuu Konninkankaalla omakotitalossa. Muuttoa Äänekoskelle vauhdittaa pääseminen palvelujen lähelle.

Kohteen arkkitehti Timo Vainionpää Arkkitehtipalvelu Oy:stä oli tonttiin tutustuessaan huomannut, että paikka on keskeinen ja hienosti palvelujen läheisyydessä. Ensimmäiset luonnokset Virtauksesta ja Putouksesta syntyivät perinteisesti lyijykynällä, kun Vainionpää halusi kaupungin kaavoitusosastolle nopeasti ehdotuksen nähtäväksi. Lopulliset piirustukset ovat lähes samoja luonnostelmien kanssa.

Avain Asumisoikeus Oy:n kahteen kohteeseen tulee yhteensä 77 asuntoa. Talot rakennuttaa Avain Rakennuttaja Oy ja rakennusurakoitsijana on Pohjola Rakennus Oy Keski- ja Itä-Suomi. Avain Rakennuttajan toimitusjohtaja Ville Mäenpää korosti uuden paikkakunnan ja laajan rakennuskohteen olevan merkittävä asia yhtiön toiminnalle Keski-Suomessa.

Peruskiven muuraukseen osallistuivat Avain Yhtiöiden henkilöiden lisäksi Äänekosken kaupungin sekä suunnittelijoiden ja rakentajien edustajia. Paikalle tulleet kymmenet asukkaat saivat halutessaan kauhoa laastia peruskiveen kätketyn lieriön päälle. Moni muuraaja toivoi niin rakennuksille kuin niiden asukkaillekin onnea, pitkää ikää ja terveyttä.

Ikääntyneiden asumispalvelujen uudistaminen ei jää Äänekoskella asumisoikeusasuntoihin. Olli Kinnunen kertoi tilaisuudessa, että kaupunki oli edellisenä päivänä tehnyt naapuritonttia koskevan tontinvarauspäätöksen Avain Palvelukodit Oy:lle.

Vastaa

  1. gfwieaofk

    tavalliset työikäiset kaipaa uusia rivitaloasuntoja vuokra. joko kohta olisi niiden vuoro. lähinnä suolahti kaipaa jo uutta

    Vastaa