ÄKS

Äänekosken jääkärien kirjeenvaihto vuosilta 1916-1918 on näytteillä Suolahden kirjastolla

15.08.2017 12:36 (muokattu 15.08.2017 12:38)
Timo Enäkoski esittelee mielenkiintoisen näyttelyn yksityiskohtia. Näyttely Äänekosken jääkärien kirjeenvaihdosta 1916-1918 on avoinna Suolahden kirjastolla 4. syyskuuta saakka.
Suolahden kirjastolla on nyt mainio tilaisuus käydä tutustumassa Kotiseutuyhdistyksen laatimaan pienoisnäyttelyyn Äänekosken jääkärien kirjeenvaihdosta 1916-1918.
 
Äänekosken jääkärit lähtivät 15.-16.2.1916 matkaan, ja kulkivat eri reittejä Jyväskylään. Aamujunaan asettui myös sumialainen Aarne Kuula ja suolahtelainen Ejwind Ahonius, toisilleen muka tuntemattomat henkilöt. Haapamäellä Vaasaan  matkanneeseen junaan, hyppäsi Tampereella opiskelemassa ollut Rainer Ahonius. Kuula näytti väärennetyt salapoliisin paperit ja pidätti Rainerin kiihottajana ja niinpä kolmikko jäi pois Lapuan asemalla, viedäkseen muka vangittua eteenpäin. Todellisuudessa pojat olivat menossa jääkärikoulutukseen.  Seuraava etappiin, Oravaisiin,  matkattiin hevoskyydillä. Yöllä hiihdettiin lumipuvuissa merenrantaan, josta matka jatkui Merenkurkun yli Uumajaan. Hiihdettävää oli sata kilometriä ja se taittui 48 tunnissa. Äänekosken jääkärit pääsivät Saksaan, Lockstedtin koulutusleirille 25. helmikuuta. Päivälleen kahden vuoden päästä kaksi vuotta myöhemmin he palasivat Vaasaan.
 
Näyttelyssä on esillä Suolahden asemapäällikön Rudolf Ahoniuksen poikain, Rainer ja Ejwind Ahoniuksen sekä Sumiaisten henkikirjoittajan pojan, Aarne Kuulan kirjeitä ja vaiheita Saksassa tapahtuneen jääkärikoulutuksen ja maailmansodan taisteluiden ajalta.
– On poikkeuksellista, että kirjeenvaihtoa on säilynyt näin paljon. On myös onni, että Äänekosken pojat harrastivat valokuvausta, joten myös kuvamateriaalia on ajalta hyvin käytössä, näyttelyn pystyttänyt ja koonnut Timo Enäkoski sanoo.
 
Näyttely valottaa, ettei kirjeenvaihto ollut yksinkertaista hommaa. Santarmit takavarikoivat posteja sen minkä ennättivät, ja postin kulku oli hyvin hidasta.
– Kirje saattoi viipyä matkalla pari kuukautta. Piti kirjoittaa hyvin ovelasti, että selvisi sensuurista, Enäkoski esittelee.
 
Suolahdesta lähtivät Saksaan myös syntyjään sumialainen Bernhard Jämsen  ja Viljam Helander (1935 Heloterä, synt. Orivedellä), mutta heiltä ei ole löytynyt
kirjeenvaihtoa. Nämä viisi ovat ainoat Äänekoskelta lähteneet Saksassa jääkärikoulutuksen saaneet.
Äänekoskelle on kyllä myöhemmin muuttanut jääkärikoulutuksen saaneita: Heikki Lunki Revonlahdelta, Väinö Äärinen Urjalasta ja Kalle Helenius Saarijärveltä.
 
 
 
Näyttely avoinna Suolahden kirjastossa 4.9. saakka. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy