Äänekosken kirjastolle 30 000 avustus omatoimipalvelujen kehittämiseen


Aluehallintovirasto on myöntänyt Äänekosken kirjastolle 30 000 euroa Konginkankaan ja Sumiaisten kirjastojen omatoimipalvelujen kehittämiseen.

 

– Hankkeen tarkoituksena on muuttaa Äänekosken kaupunginkirjaston Konginkankaan ja Sumiaisten toimipisteet myös omatoimiseen asiointiin soveltuviksi. Hankkeen puitteissa Konginkankaalle ja Sumiaisiin hankitaan tarvittavat lainaus- ja palautusautomaatit, kulunvalvontajärjestelmät ja valvontakamerat ohjelmistoineen sekä kartoitetaan ja toteutetaan välttämättömät kiinteistötekniset ja kalustukseen liittyvät muutokset. Hankkeen tavoitteena on sekä säilyttää kirjastopalvelut edellä mainituissa kylissä että parantaa niiden saavutettavuutta, kerrottiin avustushakemuksessa.

Kirjasto haki 90 000 euron hankkeeseen alunperin 40 000 euron avustusta, mutta avustusta tuli 30 000.

– Mehän ollaan vähän jälkijunassa näissä asioissa: useissa paikoissa omatoimijärjestelmät on jo käytössä. Vähän meitä peloteltiinkin, ettei avustusta saa, kun kyseessä ei ole mikään uusi juttu, mutta yllätys, yllätys saatiimpa silti, ja olemme siitä oikein hyvillämme, kertoo Äänekosken kirjastotoimenjohtaja Raija Tuhkanen.

Hankehakemuksessa kaupungin työryhmä korostaa, että kirjastopalvelujen säilyttäminen Konginkankaalla ja Sumiaisissa on tärkeää, koska ne sijaitsevat kaukana kaupungin keskustasta ja pääkirjastosta. Nykyisin toimipisteet ovat avoinna neljänä arkipäivänä viikossa viiden tunnin ajan.

– Laajemmille aukioloajoille on tarvetta, koska alueilla asuu paljon muualla opiskelevia ja työssäkäyviä ihmisiä, joille nykyiset aukioloajat eivät sovi. Mahdollisuus käyttää kirjastoa omatoimisesti arki-iltaisin ja viikonloppuisin palvelee näitä asiakasryhmiä samoin kuin opiskelu- tai työtilaa ja tietokoneita tai langatonta verkkoa tarvitsevia. Myös lapsiperheiden kirjaston käyttömahdollisuudet paranevat omatoimiaukioloaikojen käyttöönoton myötä, hankehakemuksessa lukee.

Kaupungin työryhmä aloittaa tarvittavien muutostöiden suunnittelun ja kilpailutuksen mitä pikimmin. Valmiit omatoimikirjastojärjestelmät ovat käytössä Sumiaisissa ja Konginkankaalla aikaisintaan syksyllä 2018.

Vastaa