Äänekosken matkailusta saama kokonaishyöty on yli 33 miljoonaa euroa. Matkailu luo 131 henkilötyövuotta


Matkailututkimus julkistettiin Willessä tiistaina. Kuulijoita oli salin täydeltä aina yrittäjistä kaupungin edustukseen.

Äänekosken matkailusta vuosittain saama välitön tulo on noin 17,5 miljoonaa euroa ja matkailun kokonaishyöty 33 miljoonaa euroa. Luvut perustuvat juuri valmistuneeseen tutkimukseen.

 

Äänekoski tunnetaan ensi sijassa teollisuuspaikkakuntana, vaikka se on mitä kauneinta järvi-Suomea. Äänekoskella onkin runsaasti vapaa-ajan asuntoja, järviluonto ja tapahtumat houkuttelevat kävijöitä ja myös ohikulkuliikenne on merkittävää.

Äänekosken välitön matkailutulo on 17,5 miljoonaa euroa ja välitön työllisyys 91 henkilötyövuotta. Eniten matkailutuloa kertyy vähittäiskaupan, polttoaineiden vähittäiskaupan sekä majoitus- ja ravitsemispalveluiden toimialoilla. Matkailun osuus Äänekosken kaikkien yritysten liikevaihdosta oli 1,3 prosenttia ja henkilötyövuosista kaksi prosenttia

Matkailuselvityksessä haastateltiin yli 300 matkailijaa. Uuteen biotehtaaseen tutustuminen kiinnostaisi jopa kahta kolmasosaa vastaajista, lisäksi jonkin verran alle puolet vastaajista olisi kiinnostunut tutustumaan kaupungin teollisuushistoriaan ja tehdasmuseoon. Tapahtumia toivotaan lisää, vesistön mahdollisuuksia pitäisi hyödyntää paremmin ja ylipäänsä tarjontaa ja palveluita pitäisi monipuolistaa esimerkiksi majoituksen, ravintoloiden ja aktiviteettien osalta.

Mökkiläiset ovat tärkeitä Äänekoskelle. Tilastokeskuksen mukana vuonna 2016 Äänekoskella sijaitsi yhteensä 2583 loma-asuntoa, joista 45 prosentilla oli omistaja paikkakunnan ulkopuolella. Keskimääräinen viipymä omalla loma-asunnolla oli 77 yötä vuodessa, näistä kesällä hieman yli puolet. Mökillä yöpyi kerrallaan keskimäärin 2,1 henkilöä (oma käyttö ja perheenjäsenet). Vapaa-ajan asunnon omistaja käytti rahaa Äänekoskella 3281 euroa/vuosi/talous, josta noin 60 prosenttia kohdistui päivittäistavaraostoksiin. Paikkakunnan ulkopuolisten vapaa-ajan asunnon omistajien yhteenlaskettu rahankäyttö Äänekoskella on 3,8 miljoonaa euroa.

Matkailijoiden ja mökkiläisten lisäksi matkailututkimuksessa otettiin huomioon matkailuyrittäjät ja matkailussa toimivat yhdistykset, kuten tapahtumajärjestäjät.

Äänekosken matkailututkimuksen tuottamaa tietoa alueen matkailusta ja sen tunnusluvuista hyödynnetään päätöksenteon, tuotekehityksen ja markkinoinnin tukena.

Vastaa

 1. Risto

  300 ihmistä haastateltiin ja tästä tehtiin talousluvut? Nyt on kyllä tällä porukalle kiire kiilottaa kilpeään. Kukapa sitä kissan hännän nostaisi kuin kissa itse?

  Vastaa
 2. Matkailija

  Mikä on Hirvaskankaan vaikutus koko potista? Jos niinkun matkailijamäärissä mitataan,saattanee vääristellä aika paljon.

  Vastaa
 3. Jorma Kautto

  Pakko miettiä, että mitä jos valtuusto olisi aikanaan ymmärtänyt rantakaavaa hyväksyessään, mitä hyväksyivät. Luvut voisivat olla kaksin- jopa kolminkertaisen jos olisi ymmärretty mitä päätettiin. Mutta kun virkamiehet … Milloin tämä vihamielisyys kaupunkilaisia kohtaan loppuu????

  Vastaa