Äänekosken tehtaat: 120 vuotta ensimmäisen kartonkikoneen käynnistyksestä


Ensimmäinen kartonkikone rusahti käyntiin 120 vuotta sitten. Kuva: Metsä Board

Ensimmäinen kartonkikone starttasi Äänekoskella tasan 120 vuotta sitten, 9.2.1899.

 

Äänekosken tehtaiden historiikissa kerrotaan tapahtumasta seuraavasti:

”Helmikuun 9. pnä 1899 olivat asiat Äänekoskella jo niin pitkällä, että tuliterän tehtaan koekäynnistys voitiin suorittaa. Äänekosken tehtaalla pyörivät koneet ensi kerran torstaina t.k. 9 p:nä suuren ihmisjoukon katsellessa. Tilaisuuteen oli kokoontunut läheltä ja kaukaa runsaasti yleisöä, joka uteliaana seurasi mahtavien pyörien ensimmäisiä koetuksia uudessa tehtävässään.”

– Kehitys on mennyt eteenpäin, ja tänä päivänä tehdään vuosittain taivekartonkia 240 000 tonnia, sekä arkitetaan omassa arkittamossa yli 80 000 tonnia, Metsä Boardilta kerrotaan.

Äänekosken historiaa verkkoon tallentanut Seppo Hänninen kertoo artikkelissaan, että alunperin kartonkikoneen käyttövoima saatiin vesiturbiinista.

– Koneen käyttövoiman tuottama vesiturbiini oli kuitenkin teholtaan varsin pieni ja se ei aina jaksanut pyörittää konetta kunnolla. Toisaalta tulvien aikana keväisin koneen käyntinopeus tahtoi muuttua omia aikojaan ja tuotetusta tavarasta ei tullut grammalleen suunniteltua. Tämän varsin kiusallisen tuotannonhallintaongelman ratkaisemiseksi pakkasalissa oli paljon naisia punnitsemassa ja lajittelemassa tuotantoa, Hänninen kuvailee tilannetta 1910–1920-luvuilla.

Voit lukea lisää kartonkitehtaan vaiheista Äänekoskella Hännisen Pukkimäkeä -sivustolta.

Vastaa