Äänekoski haluaa rakentaa Keski-Suomeen maakunnan yhteisen maneesin


Konginkankaalle on suunniteltu hevosurheilukeskusta. Äänekosken kaupunginvaltuusto myönsi kokouksessaan 17.2.2019 lisämäärärahan Konginkankaan maneesihanketta varten. Seuraavaksi maneesille haetaan yleishyödyllinen investointirahoitus ELY-keskukselta.

 

Mikäli rahoitus saadaan, Konginkankaan maneesista tulee Keski-Suomen ainoa talvilämmin, täysikokoinen maneesi ja maneesi, joka lähtökohtaisesti on tarkoitettu kaikkien tarvitsevien käyttöön. Siten sen toimintaperiaate on hyvin erilainen kuin muilla maneeseilla. Siitä tulee myös Suomen ainoa ”kunnallinen maneesi” – maneesi kunnan urheiluhallina.

Hankkeen taustaa 

Äänekoskelle on suunniteltu Keski-Suomen hevosharrastajien ja muiden tarvitsevien yhteistä maneesia osana Konginkankaan hevosurheilukeskussuunnitelmaa. Hevosurheilukeskus on suunnitteilla Ala-Keiteleen Hevosystäväinseuran harjoitusraviradan yhteyteen. Aluetta on tarkoitus rakentaa pala kerrallaan.

Maneesi on hevosurheilukeskuksen toiminnan kannalta arvioitu kriittiseksi tekijäksi, sillä siitä tulee palvelupiste koko keskuksen toiminnalle.

Koska Konginkangas on vanha hevospitäjä, siellä on aktiivisia talleja ja ratsastajia ja hevosystäväinseura, joka omistaa raviradan, minkä lisäksi Äänekoskelta puuttuu maneesi, Konginkankaan kyläyhdistys teki aloitteen maneesin ja sen myötä hevosurheilukeskuksen rakentamisesta alueelle.

Alkuvuonna 2017 julkistettiin Konginkankaan kyläyhdistyksen Leader-hankkeena Swecolla teettämä selvitys, jossa todettiin hevosurheilukeskus toteuttamiskelpoiseksi ideaksi (lisätietoa www.konginkangas.fi). Suunnitelmia alettiin saatella kohti käytäntöä Ääneseudun Kehitys Oy:n Hevosvoimia hevosurheilukeskukseen -hankkeena, joka sai rahoitusta EU:n maaseuturahastosta Keski-Suomen ELY:n kautta.

Maneesille päätettiin luoda uusi toimintakonsepti: sen sijaan, että se olisi tietyn tallin tai ratsastuskoulun käytössä, se on kaikkien tarvitsevien varattavissa treenaamiseen, valmennuksiin, kilpailuihin, näyttelyihin, huutokauppoihin ja muihin maneesiympäristöön sopiviin tapahtumiin. Maakunnan muut maneesit toimivat tiiviisti vuokratallien ja ratsastuskoulujen yhteydessä. Viereinen ravirata laajentaa toimintamahdollisuuksia entisestään.

Konginkankaan maneesin julkisivu näyttäisi tältä.

Perusmaneesin sijaan päätettiin tavoitella täysikokousta, talvilämmintä kansallisen tason kilpailutoimintaan sopivaa maneesia. Tällainen maneesi puuttuu Keski-Suomesta. Talvellakin plussan puolella oleva tilava urheiluhalli laajentaa maneesin käyttäjäkuntaa huomattavasti ja tekee myös yleisön oleskelusta maneesissa talvisaikaan miellyttävämpää. Samalla maneesista tulee ravien ja muiden ulkotapahtumien palvelupiste, josta löytyvät toimisto, kahvio, pukuhuoneet ja vessat.

Yleishyödyllisestä rahoituksesta on neuvoteltu ELY-keskuksen kanssa. ELY on todennut, ettei Konginkankaan hevosurheilukeskuksen tapauksessa ole laillisia esteitä rahoittamiselle.

Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen totesi kaupunginhallituksen maneesipäätöksen yhteydessä 11.2.2019, että Konginkankaan hevosurheilukeskuksen kehittäminen vastaa kaupungin strategisiin tavoitteisiin: -Kaupungissa on tekeillä strateginen toimenpideohjelma Äänekosken taajamien ja kylien kehittämiseksi. Hallituksessa maneesihanke katsottiin yksimielisesti tärkeäksi lähtölaukaukseksi toimenpideohjelman toteuttamisessa. Äänekoski haluaa aidosti ja konkreettisesti tukea eri taajamiaan ja kyliään löytämään omat vahvuutensa ja identiteettinsä. Tapanahan kunnissa on yleensä karsia palveluita keskustaajaman ulkopuolelta, mutta meillä tykätään ajatella asioita joskus myös nurinkurisesti. Toivotaan, että tämä hanke palvelee paitsi Konginkankaan taajaman asukkaita myös Keski-Suomen hevosharrastajia laajemminkin ja tuo elinvoimaisuutta koko Äänekosken alueelle.

Mikäli ELY myöntää investointiavustuksen, tarkoitus on saada maneesin rakentaminen käyntiin jo tänä vuonna. Silloin maneesi olisi valmis 2020.

Vastaa

 1. Tuohtunut!

  Moni äänekoskelainen hevosharrastaja on sitä mieltä, että tämä hanke näyttää tuhoon tuomitulta. Maneesin sijainti on suurimmalle osalle aivan liian kaukana. Onko käyttäjien määrästä tehty selvitystä? Kuinka moni aikoo säännöllisesti kulkea maneesille? Kattaako se maneesin kulut? Kuka maksaa kulut, jos maneesi tuottaa tappiota? Huomattu on ettei soraääniä uskalleta sanoa ja omalla nimellä vastustaa tätä hanketta, koska piirit on pienet ja kritiikistä seuraa pahaa silmää.

  Vastaa
  1. marke

   Ääneseudun Kehitys Oy:n ja Konginkankaan kyläyhdistyksen ideoima hanke joka on nivottu yhteen kylien toimenpideohjelmaan jossa eri taajamia kehitetään.
   Kukaan päättäjä ei vastusta taajamien tai kylien kehittämistä.
   Tässä aukaistiin Pandoran lipas.
   Nyt kun päätös on tehty haetaan toimijoita ja kumppaneita.Hevoskeskuksen kehittymiselle elinehto on sen ympärille rakentuva kylä.
   Mikäli hanke ei onnistu veronmaksajat maksavat tämänkin hallin vuosittaiset käyttökulut, plus 300.000€ ja70.000€ maa-alueesta.
   Tällä hetkellä tiedetään vain maapohjan hinta, kaikki muu on auki.

   Vastaa
   1. Hks

    äytännössä tämä maneesi tulee käyttöön sille yrittäjälle joka saa luvan rakentaa talli maneesin viereen. Jos rakennat tallin kauemmaksi kulkeminen hankaloituu maneesille ja asiakkaat valitsevat paremmalla paikalla olevan tallin. Eikö tässä ole kenenkään muun mielestä ainekset niin meheviin riitoihin tallien sijoittelusta? Ongelmia tulee varmasti olemaan. Käytännössä talli alueelle ei tule mahtumaan rajattomasti yrittäjiä joten julkisilla varoilla tuettu ja rakennettu maneesi suosii pakostikkin jotain yrittäjää jos se ei ole kunta. Kunta tuskin alkaa talliyrittäjäksi.

    Vastaa