Äänekoski ottaa käyttöön erilliset hulevesimaksut


Muutokset tullaan mittaamaan pikkurahoissa.

Erillinen hulevesimaksu ei tule juuri näkymään kiinteistön omistajien lompakossa.

 

Nykyisin hulevesien hallintakustannukset katetaan jätevesimaksuilla. Maankäyttö- ja rakennuslain sekä vesihuoltolain muutoksesta johtuen tämä ei ole enää mahdollista. Tämän vuoksi Äänekoskella otetaan käyttöön erillinen hulevesimaksu, joka koskee kaikkia kiinteistöjä. Maksu tulee voimaan vuoden 2017 alusta.

Hulevesimaksun käyttöönoton yhteydessä Äänekosken Energia Oy:n perimää jätevesimaksua alennetaan sen verran kuin sillä nykyisin katetaan hulevesikustannuksia. Kustannukset eivät siis uuden maksun myötä tule juurikaan muuttumaan.

– Tavoiteltava tilanne on se, että se määrä, jonka jätevesilaskussa säästää, maksetaan tulevaisuudessa hulevesimaksuna. Kokonaisuus olisi siis lähellä samaa, rakennuttajapäällikkö Tommi Rautjärvi sanoo.

Hulevesimaksu määräytyy omakotitaloilla ja niihin rinnastettavilla rakennuksilla jäteveden käyttömaksun alentamisen (0,32 euroa/m3) suhteessa. Muilla rakennus tyypeillä hulevesimaksu porrastetaan tontin pinta-alan mukaan ja isojen yli 10 ha tonttien osalta se määritellään tapauskohtaisesti.
Tekninen lautakunta käsittelee maksutaksan suuruuden vuoden 2016 loppuun mennessä. Sitä ennen on tehtävä valtava työ.

– Käymme kaikki kaupungin kiinteistöt läpi ja tutkimme asiaa erittäin tarkkaan, että taksa olisi mahdollisimman tasapuolinen. Koska kyseessä on kiinteä maksu, joka on kaikille sama, voi joku säästää ja joku joutua maksamaan enemmän. Mutta mahdolliset muutoksetkin tulevat olemaan maltillisia, Rautjärvi kertoo.
Mikä ihmeen hulevesi?

Hulevesi on rakennetuilta alueilta poisjohdettavaa sade- ja sulamisvettä. Hulevesiä syntyy perustusvesistä ja pintavaluntana rakennusten katoilta ja piha-alueilta sekä katualueilta ja puistoista. Hulevedet johdetaan suoraan vesistöihin puhdistamattomina putkiviemäreissä ja ojissa. Hulevesien hallinnan tarkoitus on estää vesien aiheuttamat haitat kiinteistöille ja ympäristölle.

Vastaa

 1. Utelias

  Milenkiintoinen näkemys että tontille sulava/sadevesi niin perustus kuin sadevesijärjestelmän kautta tontille imeytetty olisi puhdistettava? Miksi sadevesi Äänekoskella on niin likaista? Olisiko teollisuus maksumies vai onko kyseessä piilovero millä maksatetaan veronmaksajilla mitä erinäisempiä ideoita mm. parkkihalleja, toreja, keskustan kehittämistä yms.
  Pitääkö rakennuttaja päällikkö Äänekosken asukkaita pölvästeinä, on aivan varmaa että maksut päätöksen jälkeen nousevat kuten on kiinteistöverolle jo tapahtunut. Oletteko varmoja että on juridisesti oikein että yritys voi laskuttaa sellaista kun sadevedet imeytetään maahan myönnetyn rakennusluvan mukaisesti. Veikkaan että Energia yhtiö saa useamman haasteen käräjille.

  Vastaa
 2. Hullujen huone

  Saadaanko tälle jotain vastinetta? Kaupungin jätemaksukin valuu hukkaan kun ei enää ole kaupungin ylläpitämiä keräyspisteitä, piiloveroa piiloveron perään ja ei muuta kuin ostamaan lisää kiinteistöjä.

  Vastaa
 3. toisaalla huonommin

  Käykääpä lukasemassa miten toisissa kaupungeissa toimitaan, tämä kuulostaa hyvältä ratkaisulta. Kouvolassa esim. omakotitalon omistajalle räpsähtää näistä muutoksista 2500-10000 lasku. Siinähän sitä sitten maksetaan eläkkeistä. ..

  Vastaa
  1. Utelias

   Miksi meidän tulee ottaa huonoista esimerkkiä eikö ole fiksumpaa hoitaa taloutta niin ettei velkaannuta hölmöläisten tavoin. Seuraava verotettava on ilmeisesti tuuli tai auringonpaiste. Onhan päivän selvää ettei yksityinen yritys voi laskuttaa olemattomasta, vaikka onkin kaupungin tytäryhtiö. Vaalit on tulossa tästä tulee hyvä vaalien aihe. Kuka tämänkin keksi,katsotaan äänestäjät nyt tarkkaan edustajiemme käyttäytymistä.

   Vastaa
  2. Hulasvesifiskaali

   Vastineeksi kaupunki velvoitetaan maksamaan, jos järvivesi kuinka paljon nousee senteissä siitä rantarapakkoon juntatusta alhaisimmasta vesiraja merkistä +-0 – siinäpä se sitten kuka kaupungille asetetun Ankan-”Hulasveden” maksaa- siinäpä se- mietippäs sitä sinä arvoisa toinen Hulasvesifiskaali.

   Vastaa
 4. Kehitystä kehiin!

  Tervetuloa Äänekoskelle täällä on hyvä asua! Tällä keksinnöllä varmaan saadaan tuhansia uusia asukkaita Äänekoskelle. Tuntuu osalla kommentoijista olevan sellainen käsitys että, ei meillä ole huonosti asiat jos jostain löytyy joku jolla on vielä huonommin.

  Vastaa
  1. Itse sotket kaiken

   Ei asiat järin huonosti ole ellei niitä itse sotke.

   On yksi ja hailee, nimitetäänkö huleveden viemäriverkkoon johtavan kiinteistön vesilaskun osaa jätevesimaksuksi vai hulevesimaksuksi.

   Suurimmalla osalla omakotikiinteistöjä hulevedet imeytetään maahan syntytontillaan (kivipesään tai imeytyskaivon kautta) eivätkä kuormita viemäriverkkoa, puhdistamoa tai ympäristöä ollenkaan. Ei niitä perinteisesti ole viemäriverkkoon johdettu kuin asvaltoitujen katujen varsien kerrostalokiinteistöissä.

   Vastaa
 5. Sakke

  Miten kaupunki/yhteiskunta on osallistunut hulevesien poistamiseen haja-asutus alueella?Itse ainakin rakennusvaiheessa maksoin oman hulevesi järjestelmäni ja teetin kivitaskun KO vedelle.Millä perusteella kaupunki voi alkaa ottamaan minulta maksua hulevesistä?Kaupunki alueella hulevesi menee kaupungin putkia pitkin monestikkin.

  Vastaa
  1. Luetun ymmärtäminen

   Ellet asu viemäriverkon piirissä, et myöskään maksa jätevesimaksua. Ellet tuota hulevesiä viemäriverkkoon, niistä ei voi laskuttaa.

   Hulevesiasia pitää kiinteistökohtaisesti tutkia. Eli jäitä hattuun ja lue juttu uudestaan. Kyllä se sieltä selviää.

   Vastaa
   1. Sakke

    Asun viemäriverkon piirissä.En varmaan tähän ottaisi kantaa muuten.Joo varmaan selviää siinä vaiheessa kun lasku putoaa postilaatikosta.Kannattaako muuten lähteä arvailemaan esim minun jätevesi liityntöjä? Tuo Savolaistyyppinen suun soittaminen ja olettaminen on hivenen ärsyttävää..Luetun ja rivien välistä luetun ymmärtäminen?

    Vastaa
    1. Luetun ymmärtäminen

     Yleensä ongelma on sillä joka turhasta ärsyyntyy. Se on tunne-elämän ongelma, osittain ehkä myös kognitiopuolen, johtunee hitaasta prosessoinnista.

     Vesilaitoksella asia osataan sinulle ehkä suullisestikin selittää niin, että ymmärrät, ellei savon murteelta kuulostava äänekoskelaisaksentti sinua liiaksi häiritse.

     Vastaa
     1. Sakke

      Oletko ihan itseoppinut psygologi vai aku ankkaa lukenut?.Opitko samasta teoksesta sivistys sanat joita viljelet?Minähän jo sanoin että odottelen laskua potilaatikkoon.Eli ei ole tarvetta mennä vesilaitokselle kyselemään.Epäilen kyllä että se ei ole tämän Asian selvittämisen kannalta oikea paikka.Suun soittaminen ja murre ovat mielestäni eri asia.

 6. seppo

  Mitä ihmettä? juurihan on tullut ilmi että kaupungin viemäriverkosto vuotaa vanhojen ja ruosteisten montakymmentä vuotta vanhojen putkistojen vuoksi useita motteja vai jopa kymmeniä motteja puhdasta paskaa maaperään niin minkätakia niitä sadevesiä ylipäätään mihinkään pumpataan :)))

  Vastaa
 7. seppo

  ja luetun ymmärtäminen! ei taida kohta montakaan taloa olla haja asutus alueella ketkä EI kuulu viemäriverkostoon!

  Vastaa
 8. savolainen

  Taas uusi veron luonteinen maksu. Meilläkin hulevedet menee maahan eikä mihinkään viemäriin, eli tulemme maksamaan taas palvelusta mitä ei ole. Sen vielä ymmärtää tyhmä savolainenkin, että maksu tulisi niille joilla hulevesi menee viemäriin tai erilliseen hulevesiviemäriin, mutta tämä. Voi pyhä yksinkertaisuus.

  Vastaa
 9. ROOPEANKKA

  Muutan tämän takia Äänekoskelta pois ihan periaattesta .Ja takaan että joku muu jää tappiolle tässä kaupassa.

  Vastaa
 10. heguliini regee

  Saako tähän maksuun jotain vastinetta. Ihmetyttää kun sadevedet menee ojaan ja imeytyy maaperään. Onko katolle ja sieltä rännien kautta maahan menevä vesi jotenkin saastunutta? Valitettavasti tämä on myös yksi turhimmista maksuista joihin olen törmännyt. Onko kaupungin kassa niin tyhjä että kohta otetaan maksua myös tontin ilmatilasta????

  Vastaa