Aapo Nieminen on nuori vaikuttaja


Aapo Nieminen on nuorisovaltuuston puheenjohtaja.

Nuorisovaltuuston uusi puheenjohtaja Aapo Nieminen ei pelkää käyttää ääntään.

 

Äänekosken Nuorisovaltuuston tehtävänä on saada nuorten asukkaiden ääni kuuluviin paikallispolitiikassa. NUVAlla on uusi puheenjohtaja, Aapo Nieminen, joka lähti mukaan NUVAn toimintaan aluksi vähän vitsillä, mutta on tykästynyt toimintaan.
– Homma oli paljon kasuaalimpaa, kun aluksi kuvittelin. Meno on ihan erilaista, kuin esimerkiksi kaupunginhallituksen kokouksissa. Nopeasti mä ajattelin, että olisi tosi kiva saada oikeasti jotain aikaan.
Hänet valittiin NUVA:n uudeksi puheenjohtajaksi syyskuussa.
– NUVAan kuuluu tällä hetkellä kymmenen henkeä, mutta toivoisimme mukaan lisää väkeä.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, ettei tässä hommassa yksin saa niin paljoa aikaan, vaan se vaatii hyvän porukan. Hiljattain olemme antaneet lausunnon suunnitteilla olevasta moposuorasta. NUVA järjestää myös paljon tapahtumia, kuten pelitapahtumia, joiden tarkoitus on tuoda nuorille aktiviteetteja ja sitä kautta estää syrjäytymistä. Se on NUVAn yksi päämääristä.

Äänekosken kaupungilla on pitkään ollut tavoitteena osallistaa kaupunkilaisia päätöksentekoon ja saada varsinkin nuorten ääni paremmin kuuluviin aivan tavallisissa asioissa. Onko äänekoskelaisella nuorella vaikutusmahdollisuuksia?
– Kyllä mun mielestä on! On varmaan paljon ihmisiä, joita vaikuttaminen ei kiinnosta ja sitten valitetaan jälkeenpäin. Jos oikeasti haluaa vaikuttaa, siihen on kyllä mahdollisuuksia. Ei muutakun NUVAan mukaan! Nieminen kannustaa.
Nieminen antaa Äänekosken kaupungille isot pisteet nuorison huomioimisesta aivan konkreettisesti.
– Ilmaiset läppärit kaikille lukiolaisille ja koko uusi lukio on tosi hienoja satsauksia. Isot propsit siitä, Nieminen sanoo.

Nieminen ei tyydy pelkästään istumaan pöydän ääressä ikäistensä kanssa, vaan ottaa osaa kaupunginhallituksen ja vapaa-aikalautakunnan kokouksiin, joissa hänellä on puheoikeus, muttei äänestysoikeutta. Nieminen on ensimmäinen Äänekosken NUVAn jäsen, joka on koskaan käynyt hallituksen kokouksissa.
– On tosi hienoa, että on tällainen mahdollisuus. Yritän kuunnella ja neutraalisti tuoda esiin omaan ääntäni ja NUVAn näkemyksiä. Poliitikot ovat ottaneet tosi hyvin vastaan ja ovat äärettömän ihania ihmisiä. He ovat kiitelleet, että pääsen paikalle. Iso kiitos siitä heille.

Nieminen on 16-vuotias lukiolainen ja harrastaa aktiivisesti bridgen peluuta. Aapo on ollut osa bridgen pelaamisen Suomen juniorimaajoukkuetta noin kahden vuoden ajan.
– Porukat pelasi ja sitten aloin itsekin pelata, kun ei oikein muuta ollut. Ensin otin pari vuotta turpiin, mutta sitten aloin pärjätä. Bridge on vähän kuin shakki, säännöt oppii helposti, mutta menee pari vuotta että oikeasti ymmärtää, miten peli toimii. Se perustuu tosi paljon loogiseen päättelyyn ja strategiaan, Nieminen selostaa.
Niemisen aika jakaantuu koulun, ystävien ja aktiivisen bridgen pelaamisen välille. Joko tiedät mikä sinusta tulee isona.
– En tiedä, toivottavasti jotain isoa! No joo, ehkä asianajaja. Lukion jälkeen haluaisin pyrkiä oikikseen, Nieminen sanoo.

Vastaa