Ala-Keiteleen Sydänyhdistys lahjoitti sydäniskurin Kartano Kievarille


Sinikka Sahanen, Piia Flink-Liimatainen, Helena Kautto, Martti Sormunen, Risto Kumpu, Lauri Pitkänen, Seppo Kautto ja Riitta Keurulainen eivät defiä pelkää.

Kartano Kievarille sai lahjoituksena elintärkeän laitteen.

 

 

 

Ala-Keiteleen Sydänyhdistys on kerännyt ahkerasti varoja esittäen Tiernapoikia paikallisissa tapahtumissa. Esiintymispalkkiot on puolestaan käytetty lyhentämättöminä sydäniskurin hankintaan.

– Kun mietimme sydäniskurin sijoituspaikkaa, tuli Kartano Kievari luonnollisesti mieleen. Ala-Keiteleen sydänyhdistyksen tapahtumia järjestetään täällä useita vuodessa ja sen vuoksi yhteistyö tuntui luonnolliselta tälläkin tapaa. Toivomme myös, että sydäniskuri lisää muidenkin asiakkaiden turvallisuuden tunnetta, toteaa puheenjohtaja Martti Sormunen.

Keski-Suomessa parhaillaan toimiva KanDee-hanke on jalkautunut ympäri maakuntaa tavoitteenaan vähentää alueellista eriarvoisuutta lisäämällä kansalaisten elvytystietoutta- ja osaamista. Maaseudun asukkaiden ja toimijoiden sydänterveyttä ja turvallisuutta halutaan lisätä myös hankkimalla kyliin lisää sydäniskureita eli defibrillaattoreita eli defejä. Jos elvytys ja defibrillointi tapahtuu minuuteissa sydänpysähdyksestä, jopa kolme neljästä selviää. Paineluelvytys ylläpitää verenkiertoa, mutta sydänpysähdyksen aiheuttaman rytmihäiriön poistoon tarvitaan defibrillaattorin antamaa sähkövirtaa.

– Sydäniskurit pelastavat ihmishenkiä päivittäin. Niitä pitäisi olla enemmän ja niiden sijainti pitäisi olla kaikkien tiedossa, kiteyttää Sormunen.

Kartano Kievarin väki otti sydäniskurin ja sen käyttöön ohjeistavan koulutuksen ilolla vastaan.

– Olemme tosi iloisia, että saimme laitteen tänne ja saimme sen käyttöön koulutusta. Laite tuntui helpolta ja turvalliselta käyttää. En aiemmin tiennyt kuinka yleisiä nämä kohtaukset vuositasolla ovat ja kuinka paljon niitä sattuu myös ihmisille, joilla ei ole ollenkaan ennakko-oireita, Nina Rissanen Kievarilta sanoo.

Kartano Kievarilla järjestetään paljon suosittuja yleisötapahtumia, ja ajoittain on käynyt myös ikäviä tilanteita.
– Meillä on täällä joskus sydänkohtauksia sattunut ja sellaiseen tilanteeseen tämä iskuri on hyvä, Rissanen sanoo.

KanDee-hankkeen kautta Äänekosken alueella on sijoitettu nyt viisi sydäniskuria, jonka lisäksi kaupunki on itse hankkinut neljä. Äänekosken kaupunki on myös rahoittanut kaikki KanDee-hankkeen kautta tulleet iskurit lukuunottamatta Kartano Kievarin sydäniskuria.

– Äänekosken osalta tilanne on nyt todella hyvä. On hienoa, että kaupunki ja yhdistykset ovat ymmärtäneen asian tärkeyden, Piia Flink-Liimatainen KanDee-hankkeesta kertoo.

Defi on kevyt ja sen voi ottaa helposti mukaan autettavan luo. Laitteessa on kuvalliset ohjeet, ja se neuvoo suomenkielisin ääniohjein käyttäjää koko elvytystapahtuman ajan. Elvytettävän rintakehälle kiinnitetään kaksi tarramaista lappua, elektrodia, ja kun ne ovat paikoillaan laite tunnistaa itse tarvitseeko isku antaa. Eli kuka vain voi auttaa, kunhan laite on saatavilla.

On muistettava, että hätätilanteessa kaikken tärkeintä on kanssaihmisten aktiivisuus.
–  Pitää olla niitä rohkeita ja avuliaita ihmisiä, jotka eivät pelkää lähteä elvyttämään. Paineluelvytys on ehdottomasti kaikkein tärkeintä: ilman paineluelvytystä ei sydäniskurillakaan tee mitään, Flink-Liimatainen sanoo.

 

Sydäniskurit Äänekoskella:
Konginkangas, Sale
Sumiainen, Sumiaiskoti ja entinen terveysasema
Hietama, Kartano Kievari
Suolahti, K-Supermarket Suosikki, Suopunki, Suolahden uimahalli
Äänekoski, Kaupungintalo ja Painotalo

Vastaa