Alien: Covenant ensi-illassa KinoMikossa. Lue Hannu Lönnrothin arvio


Alien-elokuvasarjan ensimmäinen osa julkaistiin jo vuonna 1979. Alien – kahdeksas matkustaja -elokuva on kulttiasemassa, eikä suotta: Ridley Scottin ohjaama kauhu/tieteiselokuva uudisti scifi-elokuvan tyyliä, sillä sen voi samalla luokitella scifiksi sekä psykologiseksi trilleriksi.

Vuosien 1986-1997 aikana ilmestyi kolme eri ohjaajien tekemää ja myös eritasoista jatko-osaa, joista parhain oli James Cameronin ohjaama Aliens – paluu vuonna 1986. Yhteistä kaikille Aliens -elokuville oli pääosaa esittänyt Siguorney Weaver Ellen Ripleynä.

Ridley Scott palasi ohjaamaan Alien-elokuvia vuonna 2012 julkaistuun Prometheus-leffaan. Prometheus on visuaalisesti taattua Scottia: se on erittäin tyylikäs ja hienosti ohjattu elokuva. Sen käsikirjoitusta on kuitenkin pidetty vähän heppoisena ja ennalta-arvattavana, ei läheskään ensimmäisen Alienin veroisena. Se kertoo ajasta ennen ensimmäistä Alienia.

Täysin samaa voi sanoa myös Alien: Covenant -elokuvasta. Heppoinen ja vähän sekava juoni.  Nytkin palataan aikaan ennen varsinaisen Alienin tuloa, ja taas joudutaan tuntemattomalle vaaralliselle planeetalle.

Covenant-avaruusalus on silmiä hivelevän hieno. Alienit ovat juuri niin limaisia ja karseita kuin niiden kuuluukin olla. Isännistä “kuoriutuvat” alienit saavat katsojien niskakarvat varmasti pystyyn. Lisäksi Michael Fassbenderin kaksoisrooli sekä Prometheuksesta tuttuna David-androidina että nyt myös Walterina on erittäin hyvä. Elokuvan parasta antia on juuri android-veljesten välinen keskustelu ja välienselvittely.

Juonellisesti Alien: Covenant on kuitenkin vähän vaisu ja sekava. Myös loppuratkaisu on arvattavissa jo tovi ennen elokuvan päättymistä – aivan kuten Prometheuksessakin.

Scifi-faneille tämä elokuva tarjoaa juuri sellaista nautinnollista silmänruokaa ja inhottavia efektejä kuin Alien-elokuvilta odotetaankin. Ja jatkoakin on kuulemma jo tulossa…

Hannu Lönnroth

Ensi-ilta tänään keskiviikkona 17.5. klo 18.30 KinoMikossa

Vastaa