Asunto Oy Äänekosken Rantapuiston osakkeiden osto puhutti valtuustoa – valtuusto torppasi ostoaikeet


Kaupunginvaltuusto äänesti Asunto Oy Äänekosken Rantapuiston osakkeiden ostosta. Valtuusto torppasi määrärahan asuntokauppoihin. 

 

Valtuusto ei myöntänyt määrärahaa asuntokaupoille. Kaupunginhallitus esitti valtuustolle, että Äänekosken kaupunki ostaisi Rakennusliike Lapti Oy:ltä Asunto Oy Äänekosken Rantapuiston asuinhuoneiston A 16 hallintaan oikeuttavat osakkeet. Myyntihintana osakkeella on 53 500 euroa ja velaton hinta 169 000 euroa. Osakkeet kirjattaisi kaupungin taseeseen vaihto-omaisuudeksi. Kaupunginjohtaja Matti Tuonosen esityksenä oli ostaa kolme osaketta. Kaupunginjohtaja jätti hallituksen päätöksestä eriävän mielipiteen. Valtuusto kuitenkin torppasi asuntokaupat yli tunnin mittaisen keskustelun ja kahden äänestyksen jälkeen. Tämä ei automaattisesti kuitenkaan tarkoita sitä, että kaupunginhallituksen tekemä päätös yhden osakkeen ostosta kumoutuisi. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina.

– Tämä on melkoinen sotku. Miten tämä aiotaan rahoittaa, kysyi Pentti Salminen (sd).

Talousjohtaja Tapani Hämäläinen vakuutti, että tällainen raha kaupungin kassasta löytyy.

Kuka on Lapti Oy:lle luvannut osakkeet ostaa, Salminen tivasi.

– Asia on esitetty ja hyväksytty kaupungin strategiatyöryhmässä, 10. marraskuuta,  johon kuuluu edustus joka puolueesta, kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoi ja muistutti, että tällainen tapa on ollut vallalla Äänekoskella.

– Meillä on kymmeniä tällä tavoin hankittuja asuntoja, Tuononen sanoi.

Salminen ihmetteli, miksi hallitus hyväksyi yhdenkin asunnon oston – ilman valtuuston päätöstä.

– Tässä mitätöitiin valtuustoa, ja muistuttaa täytyy, että emme ole kumileimasimia. Valtuuston puheenjohtajisto ei selviä tästä puhtain jauhoin, Salminen tykitti.

– Muistutan, että Äänekosken vuokra-asunnot Oy:llä on yli sata tyhjää asuntoa, Seppo Hänninen (kesk) sanoi.

Piiskat ja ruoskat ovat aiheellisia,  Sirpa Martins (vas) myönsi.

– Asiaa käsiteltiin hallituksessa vissillä puheella, johon me sinisilmät uskottiin. Olemme epäonnistuneet asian käsittelyssä ja tämä on meille kova opetus ja tehnyt särön luottamukseen, Martins sanoo ja muistuttaa, että asunnot ovat menneet hyvin kaupaksi markkinaehtoisesti.

Anna-Riikka Pentinpuro (kesk) muistuttaa, että osakkeen yhtiövastike on korkea.

– Tämä on jo selkeä perustelu, että asuntokaupalle sanotaan ei. Toivon, että joku esittää, ettei yhtään asunto-osaketta osteta, Pentinpuro haastoi.

Leila Lindell sanoi, että tämä tapaus osoittaa sen, kuinka paljon on opittavaa, niin poliitikoilla kuin virkamiehilläkin.

– Tämä ei tule lisäämään luottamusta päätöksentekoon. Näkemykseni on, että kun media heräsi, niin sitten vasta heräsivät myös poliitikot. Sitoudutaanko me tästä lähtien ostamaan muiltakin rakennusyhtiöiltä asuntoja, Timo Pulli (sd) kysyi.

Jaana Tani (vihr) muistutti, että asiaa on käsitelty edellisen vaalikauden aikaan.

– Nyt kun me näitä edellisen kauden asioita setvitään, niin kuka näitä asioita muistaa, Tani sanoi ja toivoi, että asiat kirjataan tästä lähtien paremmin.

Tommi Lunttila (kok) sanoo, että strategiatyöryhmä on saanut liian ison luvan kaupungin kehittämiseen.

– Kokoomukselle ei ole tullut kutsua strategiatyöryhmän kokouksiin. Tähän projektiin ei tarvita kaupungin taloudellista panostusta, Lunttila sanoo ja kysyy lupaako kaupunki tästä eteenpäin muillekin rakennuttajille asuntokaupat.

Hallintojohtaja Aleksi Heikkilä muistuttaa, että myös kokoomus on kutsunsa kokouksiin saanut.

– Olemme muistuttaneet puolenkymmentä kertaa, että kokoomus nimeäisi edustajansa strategiatyöryhmään, Heikkilä laski.

Keskustelun kuluessa Eila Nurmi (vas) esitti, ettei määrärahaa asunto-osakkeen hankintaan myönnetä. Tiia Turunen (vas), Lauri Lax (ps), Paula Pekonen (kesk) ja Simo Holopainen (vas), Timo Pulli (sd), Pentti Kautto (vas) kannattivat Nurmen esitystä.

Äänestyksen jälkeen äänin 28-15 valtuusto päätti olla myöntämättä määrärahaa asuntokauppaan.

Asia menee kaupunginhallituksen päätökseen tulevana maanantaina.

– Tehty päätös ei kumoudu. Kaupunginhallitus tarkastelee asiaa maanantaina, vetämällä johtopäätökset valtuuston päätöksestä. Peruuko se päätöksen, se tiedetään kokouksen päätteeksi, Heikkilä sanoi.

Valtuutetut Piia Flink-LIimatainen, Paula Forsgren, Olli Jämsen, Kari Kiiskinen, Risto Kumpu, Marko Laitinen, Leila Lindell, Sirpa Martins, Jaana Tani, Matti Tiusanen, Kimmo Tuikka, Marke Tuominen, Seppo Ruotsalainen, Matti Virtanen ja varavaltuutettu Eero Hakonen olivat kaupunginhallituksen pohjaesityksen kannalla.  

Vastaa

 1. Satunnainen IT-henkilö

  Niin, herää kysymys ja pieni ihmetys myös, että miksi kaupunginjohtaja haluaa näin hanakasti ko asuntoja. Siksi että hän voisi itse muuttaa katselemaan järvimaisemia? Eikö kaupungin rahoilla (lue verorahoilla) olisi muuta tekemistä?

  Vastaa
 2. En persson

  Haluaisin tietää ne asunnot joita kaupunki on kryndeneiltä ostanut siinä mielessä ,että rakentaminen lähtee käyntiin.Tuononen on velvollinen vastaamaan.Odotan vastausta.

  Vastaa
 3. Pekune

  Asiallinen ja oikea ratkaisu ainakin kahdessa mielessä. Urakoitsija ei ollut pätkääkään paikkakunnallinen yritys. Jos rakennusurakoitsijan joku sukulainen olisi edes ollut paikkakunnalta, olisi tietenkin voitu vedättää kotiinpäin ja ostaa 1 asunto. Nyt jälleen vaikuttaa siltä, että kaupungin johtavat virkamiehet olisivat vedättäneet ei kotiinpäin vaan jonnekin muualle. Eli vertaamalla tätäkin vaikka hankintalakiin, ei voi löytyä perusteita suosia joitain yrityksiä toisten kustannuksella. Kaikilla rakennusurakoitsijoilla tulee olla samat lähtökohdat toimia, Äänekoskellakin. Kansalaismielipide eikä toriparlamentti myöskään olisi ostoa hyväksynyt. Eli valtuusto toimi kuten kansalaisetkin asian näkevät.

  Vastaa
 4. LehtoLapti

  Miksi kaupunginjohtaja haluaa myös monitoimihallin samalla tarmolla?

  Paikalliset urheiluseurat, järjestöt ja koulut ei sitä tarvitse. Sitoumukset on luokkaa 8 Miljoonaa €, pelkästään rakennuksen vuokran osalta. Käyttökulut siihen päälle.

  Edelleen monitoimihallin tulo tietää samalla, että käyttövuoromaksut tulevat myös nykyisiin liikuntatiloihin. Tätä ajetaan jo virkamiehistössä Heikkilän johdolla, nyt toista kierrosta kaupunginhallituksessa. Edellinen yritys käyttövuoromaksun osalta päättyi vapautukseen maksusta Äänekoskelaisille järjestöille. Se oli virkamiesten mielestä väärä päätös. Uuden monitoimihallin tuotto odotukset perustuvat käyttövuoromaksuihin ja nimenomaan siten, että maksut on kaikissa liikuntatiloissa samat.

  Toivottavasti päättäjät ymmärtävät tämän ja mitä tästä seuraa paikallisille järjestöille.

  http://web28.aanekoski.fi/uusidyna/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20181554-20

  Vastaa
  1. Muuttamassa muualle

   Ihan oikein. Monitoimintahallia emme tarvitse. Liikuntatalon peruskorjaus riittää aivan hyvin. Mikä vimma on hajoittaa kaikki vanha ja koko ajan rakentaa uutta. Nytkin Äänekoskella yli 500 asuntoa odottaa ostajaa, joten uusiakaan asuntoja emme tarvitse.
   Rahat vanhustenhoitoon!

   Vastaa