ÄKS

AVAUS (X70): Voiko lähiruoka olla mahdollisuus, ihan oikea vaihtoehto?

27.11.2013 21:52 (muokattu 27.11.2013 22:04)

Lähiruoka on suosittu aihe, välillä kaikkien huulilla sanoina ja juhlapuheissa, mutta kenen lautasella aitona valintana ja parhaina makuina makunystyröitä hivelemässä? Muorivirtauksia tulee ja menee, lähiruoka on nyt aallonharjalla. Olemmeko siis keksineet jotain ihka uutta?

Lapsuudessani Liimattalassa kaikki ruoka tuli läheltä.  Elma-mummo keräsi marjat lähimetsistä, kaivoi perunat kasvimaalta.  Matti-isä viljeli vehnää, ruista, ohraa ja kauraa omilla Hiekkalan pelloillamme, kasvatti possuja ja kokeili vihannesmaalla mitä milloinkin porkkanoiden ja perunoiden seuraksi.  Toini-äiti leipoi leipää, keitti uutispuuroa, hillosi ja höyrytti, varastoi kesän sadon kellarin uumeniin.  Koulun keittolan Marita teki kaiken alusta alkaen itse, ja sehän maistui. Opettajalle tuli kehuttua leivinuunissa pitkään haudutettujen herkkujen salaisuudet.

Tämän päivän lähikaupasta en aina löydä Suomessa valmistettua rypsiöljyä. Tekstiä on paljon ja pienellä, valmistuttaja löytyy mutta missä ja mistä tuote on tehty, minkämaalaista lihaa naapuruston tuttu lihapaja makkaraansa käyttääkään? Työkaverin kanssa kisaamme automerkeistä ja lisävarusteista, mutta ruuan kohdalla voittaja on halvimman pakkauksen löytäjä. Saako halvalla hyvää? Voisiko ruualla olla muutakin virkaa? Voisimmeko kohottaa ruuan, makunautinnot ja yhteiset ateriat takaisin niille kuuluvaan arvoonsa? Entäpä jos suosisimme aina lähellä tuotettua ja työllistäisimme oman alueemme  tekijöitä ja taitajia? Antaisimme eurojen kiertää omassa kylässä, kaupungissa ja maakunnassa.

Parhaimmillaan lähiruuan ostamisesta saadaan tehtyä elämys. Olipa se paikka kesäinen maatilamyymälä mökkikunnassa, pieni puoti torin laidalla tai hyvin hoidettu hylly tavallisessa ruokakaupassa. Ostokoriin tarttuu herkkuja, joista on kiva kertoa kaverillekin.  Jokaisen tuotteen takana on taitureita: viljelijöitä, mylläreitä, leipureita, kokkeja ja kehittelijöitä.

Kyllä. Lähiruoka on oikea vaihtoehto. Yrttipurkit keittiön ikkunalla, persiljat ja salaatit kukkapenkin reunalla.  viljelmät kerrostalon kattotasanteella, muikkuverkot Keiteleellä. Aidosti ja oikeasti suomalaiset valinnat kaupan hyllyn äärellä.  Lähellä tuotettua, tunnettua ja turvallista, paikallista, hyvää ja maukasta ruokaa. Näistä aineksista rakennetaan hyvä olo itselle ja läheisille, työtä ja tulevaisuutta oman kylän väelle.

Mutta tähän tarvitsen mukaan Sinut. Tee se valinta tänään ja huomenna, ensi viikolla ja seuraavalla mökkimatkalla.

 

EILA EEROLA

toimitusjohtaja, toriemäntä

Heila Lähiruokatori, Heinola

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy