AVAUS (X76): Siivu venäläismatkailusta myös Äänekoskelle?


Keski-Suomen matkailustrategian mukaan venäläisten matkailijoiden määrä maakunnassamme tulisi kolminkertaistaa vuoteen 2020 mennessä. Samalla venäläisten tuoman matkailutulon odotetaan kasvavan kuudesta miljoonasta eurosta 18:aan.

Laukaassa ja Saarijärvellä venäläisturisteja on kiitettävästi, Äänekoskella ei. Äänekoskikin voisi ottaa siivunsa kakusta, mutta ei nykymenolla.

Äänekoski tuli tutuksi venäläisille yli 20 vuotta sitten. Kanavan rakentajat vieläkin piipahtavat tutuille paikoille hyvien ystäviensä luo. Venäläiset ovat henkilökohtaisten suhteiden vaalimisessa mestareita.

Silti venäläisturismista Äänekosken alueella ei voida puhua. Yksittäisiä matkailijoita tulee ympäri maailman ja venäläisiä ehkä eniten. Turismin puuttumisen syynä on se ettei resursseja, jotka pystyisivät turismia ylläpitämään, ole.

Jos vaikkapa Venäjältä tulisi kaksi bussilastia turisteja Äänekoskelle, niin jopa niiden majoittaminen pitäisi suunnitella jo kuukausia etukäteen muusta palvelusta puhumattakaan. Onnistuakseen se edellyttäisi tiivistä yhteistyötä matkailualalla toimivien yritysten välillä. Matkanjärjestäjälle se on lähes mahdoton tehtävä, koska aitoa yhteistyötä toimijoiden kesken ei ole syntynyt. On huomioitava myös asiakkaan toiveet ja tarpeet.

Kaikesta yllä mainitusta huolimatta Äänekoskella on yksittäisiä matkailijoita ympäri vuoden. Äänekosken alueella matkailijat pääasiassa saavat vain majoituspalvelua. Avainsana matkailijoiden lisäämiseen on palvelu. Opastus, huolenpito, elämysten järjestäminen!  Ei ainoastaan kielitaito ja mainokset.

Meillä mieheni kanssa oli yhtenä kesänä viikon ajan vieras Belgiasta.  Lähes maailman kansalainen, kaiken nähnyt ja paljon matkustellut. Elimme vaatimattomissa mökkiolosuhteissa, kalastimme, liikuimme vesillä ja metsissä. Mies oli sanomattoman onnellinen ja tyytyväinen kokemaansa. Todeten heti perään, ettei hän yksin ilman paikallista osaamista ja opastusta olisi pärjännyt.

Eli tiivistettynä ei puhuta turismista vaan matkailijoista, ei ainoastaan myydä mökkiä, järveä ja luontoa vaan annetaan matkailijalle mahdollisimman suuri pala meidän elämäntapaa, joka palvelun kanssa on hinnoiteltavissa kannattavaksi elinkeinoksi ja on matkailijalle ekstriimiä.

 

MEERI HYTÖNEN
Suolahden Venäjä-seuran puheenjohtaja

Vastaa