AVAUS (X77): Ylpeästi Amiksen perusporukkaa


Tekniikan ja liikenteen ala on POKEn suurin koulutusala. Opiskelijoita on noin 600. Suurin yksikkö sijaitsee Äänekosken Piilolantiellä, jossa nuorisopuolen tekniikan opiskelijoita on noin 400.

Olemme ”Amiksen” perusporukkaa ja ylpeitä Amis-nimityksestä. Sana Amis juontaa nimensä ammatista ja ammattikoulusta. Nimi kertoo, että opiskelemme ammattia.

POKEn tekniikan ja liikenteen ala pitää sisällään yhdeksän perustutkintoa ja 11 eri koulutusammattia. POKEn nuorisopuolella voi opiskella perustutkinnot auto-, kone- ja metalli-, rakennus- ja puualojen lisäksi logistikasta, prosessiteollisuudesta, sähkö- ja automaatiotekniikkasta, talotekniikasta ja tieto- ja tietoliikennetekniikasta.

Koulutustarjontamme sopii hyvin alueemme elinkeinoelämän rakenteeseen. Lähtökohtana on, että koulutamme aloille, joilla on tarjolla työtä nyt ja myös tulevaisuudessa.

Pedagoginen lähtökohtamme on tekemällä oppiminen – Mastering by Doing. Piilolantien yksikössä ammattiin opiskellaan tekemällä. Toimipisteiden ajanmukaiset oppimisympäristöt: työsalit, rakennustyömaat, työssäoppimispaikat sekä muut työtilat antavat hyvät edellytykset ammattiin oppimiselle.

Oppimisympäristöissä pääsee perehtymään työhön aidoissa työtehtävissä. Oppimisympäristöt asettavat sopivia haasteita, antavat tukea ja ohjausta sekä auttavat etenemään oman opintopolun mukaan. Oppimisympäristöissä on aina tilaa myös uusille ideoille!

Tärkeinä oppimisympäristöinä toimivat alueemme yritykset. Yrityksissä opiskelijamme pääsevät oppimaan ammatin ydintaitoja. Työssäoppiminen on osa ammatillista perustutkintoa. Työssäoppiminen antaa hyvän mahdollisuuden rakentaa omaa opintopolkua.

Ammatin opiskelun yhteydessä suoritetaan erilaisia työelämässä tarvittavia passeja.

Lähes jokaisella opetusalalla tehdään erilaisia asiakastöitä, jotka omalta osaltaan mahdollistavat opiskelijoiden oikeanlaisen tuntuman työelämään. Esimerkiksi talonrakennuksen, talotekniikan ja sähköalan koulutusohjelmissa tehdään muun muassa pienimuotoista urakointia.

Puualan perustutkinnossa tehdään esimerkiksi kalusteita, ja autoalan perustutkinnossa tehdään huolto- ja korjaustöitä. Yrityksille tehdään alihankintatöinä muun muassa kone ja metallialan tuotteita sekä mittaus- ja säätötöitä.

POKEssa valmistutaan tekemällä taitajaksi.

 

HANNU PÖNKÄ
tekniikan ja liikenteen koulutusjohtaja
Pohjoisen Keski-Suomen oppimiskeskus (POKE)

Vastaa