Avoimet ovet biotuotetehtaalla: ”Haminassakin paikallislehti kertoo, kun perämetsästä kaadetaan puuta Äänekoskelle”


Nina Koso (vas.) ja Noora Keikkonen (kesk.) isä siirtyi vanhan Metsä Fibren sellutehtaan puolelta biotuotetehtaalle. Myös haminalaiset sukulaiset Suvi (toinen vas.) sekä Aliisa ja Aapeli Koistinen ovat päässeet seuraamaan projektia läheltä.

Jonot kiemurtelivat pitkinä hernekeitolle ja bussikierroksille, kun Metsä Group kutsui kansan silmäteränsä porttien sisäpuolelle.

 

Biotuotetehtaalla lauantaina 21. lokakuuta järjestetty avointen ovien päivä sai suuren ihmisjoukon liikkeelle. Metsä Group varautui parin tuhanteen vierailijaan, mutta odotukset ylittyivät, kun paikalle saapuikin arviolta noin 2 500 kävijää.

Uteliaita riitti ympäri Keski-Suomea mutta myös yli maakunnan rajojen. Haminalainen Suvi Koistinen kävi lastensa Aapelin, 7, ja Alisan, 9, kanssa kurkkaamassa, miltä jättitehdas näyttää kosketusetäisyydeltä.

– Biotuotetehtaasta puhutaan paljon myös meidän suunnallamme. Pieni paikallislehti Kaakonkulma kirjoitti juuri hetki sitten, kun eräästä lähialueen perämetsästä kaadettiin puita kuskattavaksi Äänekosken uudelle tehtaalle, Suvi kertoi naureskellen.

Tehdaskierrosta kovasti odottaneen Aapelin mieleen jäivät päivästä parhaiten jättimäiset kuorimon hakekasat, joille nuori vieras tosin ei turvallisuussyistä päässyt hyppimään.

– Tulen tehdasperheestä, joten biotuotetehtaan rakentumista on ollut kiinnostavaa pitää silmällä, Suvi sanoi hernekeiton syömisen lomassa.

Myös äänekoskelainen Hannu Sinkkonen on seurannut biotuotetehtaan nousua erityisen tarkasti lehtien palstoilta, netistä ja päivittäin web-kameroista.

– Oli mielenkiintoista päästä näkemään alue nyt uudestaan, sillä kävin keväällä 2015 järjestetyllä samanlaisella avoimella tehdaskierroksella. Tuolloin busseihin piti jonottaa pari tuntia, nyt kyytiin pääsi onneksi nopeammin, hän totesi.

– Hienoa, että Äänekoskelle saatiin tällainen maailmanlaajuisestikin huomiota herättänyt ja suuri projekti. Harmi vain, ettei itse tehtaalle tullut lisää työpaikkoja, odotankin nyt uutisia uusista investoinneista ja niiden vaikutuksesta paikkakuntaan.

Tehtaanjohtaja Camilla Wikströmin mukaan työllisyyskysymysten lisäksi ihmisiä kiinnostivat muun muassa biotuotetehtaan vesistö- ja ympäristövaikutukset sekä puuraaka-aineen hankinta.

– Myös biotuotteista ja tehtaan prosessista on kyselty päivän aikana. Monet ovat kiitelleet, kuinka kiva on päästä näkemään porttien sisäpuolelle, kun tästä on kuullut niin paljon, tehtaanjohtaja totesi.

Tehdaskierrosten, puuautoon tutustumisen ja hernesopan lisäksi suuressa juhlateltassa pidettiin esityksiä, joissa avattiin muun muassa biotuotetehtaan suunnittelua ja käytännön arkea.

– Tällaista laitosta ei voi lähteä tuosta noin vain muuttamaan, joten meidän oli mietittävä, kuinka pitäytyä kilpailukykyisenä pitkälle tulevaisuuteen. Ja tällä kehitystahdillahan on vaikea arvioida, miltä maailma näyttää 30 vuoden päästä, Niklas von Weymarn puhui lavalla.

Avointen ovien päivä kruunasi biotuotetehtaan juhlahumuviikon. Keskiviikkona 18. lokakuuta samaisessa teltassa järjestettiin vihkijäisseremonia, jossa presidentti Sauli Niinistö avasi tehtaan juhlallisissa tunnelmissa.

TAIJA KOLEHMAINEN

(Suurenna alla olevia kuvia klikkaamalla.)

 

Vastaa

 1. Ihmettelijä

  Muutama vuosi otsikoitiin lottovoitosta Äänekosken työttömyteen kun tehdaspäätös tuli. Tulikohan nyt 7 oikein kun tehdas on käynnistetty ja uusia työpaikkoja ei juuri syntynyt, ehkä jopa vähenee…Suora lainaus äksä 23.4.2014 : ”Nyt paistaa aurinko Äänekoskelle! Jättityöttömyyden kanssa kipuilevalle kaupungille tätä Metsä Groupin yli miljardin euron sijoitusta Äänekoskelle voidaan pitää jättipottina.”

  Vastaa
  1. yllapito

   Kun tehdasuutinen tuli, oli Äänekoskella maan seitsemänneksi korkein työttömyysprosentti, yli 20. Tämän vuoden elokuussa se oli 14,2 prosenttia. Voimme yhä puhua jättipotista.

   T: Toimitus

   Vastaa
   1. Ihmettelijä

    Montakos asukasta on muuttanut pois tai työllistynyt esim. Jyväskylään tai muihin lähikuntiin, onko tätä otettu huomioon. Tehdas ei ole vielä kokonaisuutena valmis ja missä on nyt ne tarkat luvut siitä, kuinka moni on työllistynyt pysyvästi nyt tällä hetkellä nimenomaan tehtaan palkkalistoille tai sen ympärille toimiviin yrityksiin. Miten on mahdollista jos tehdas työllistää vähemmän työtekijöitä suoranaisesti kun vanhan tehtaan aikaan, asioita on turha kaunistella, ymmärrän kyllä että metsäteollisuus laittaa toimittajienkin miettimään mitä uskaltavat kirjoittaa ja mitä ei.

    Vastaa
 2. ELLI

  Ei tämä ihme sellutehdas kertakaikkiaan työllistä kovin paljoa ihmisiä, media on taas valjastettu puhumaan paskaa. Tavallinen sellutehdas paskapöhinöineen ja sillä siisti!

  Vastaa