Energiajakeen keräys loppui – mitä sitten?


Yhdellä astialla pärjää – kaikki sekajäte menee nimittäin polttoon!

Jätehuollon termit aiheuttavat sekaannusta – tai sanotaanko näin, että termit ovat muuttuneet. Juuri kun opimme käyttämään sanaa energiajae, se poistui käytöstä. 

 

– Nykyään ei ole enää olemassa niin sanottua kaatopaikkajätettä vaan sekajäte eli kuivajäte menee energiahyödynnykseen. Tästä syystä energiajätteen erilliskeräys, ei enää ole tarkoituksen mukaista. Joulukuussa Lassila&Tikanojalta saapunut kirje talouksiin, jossa energiajaeastia on, on siinä mielessä aiheeton ja harhaanjohtavaa, kertoo Sammakkokangas Oy:n toimitusjohtaja Outi Ruuska.

Tiedotteessa kerrottiin, että koska Äänekoski liittyi kesällä Sammakkokangas Oy:n osakkaaksi, eikä energiajakeen erilliskeräystä ole mahdollista jatkaa.

– Energiajakeen keräyksellä ei ole mitään yhteyttä osakkuuteen, Ruuska painottaa.

Kaikkien Sammakkokankaan osakkaiden alueella syntyvä sekajäte käsitellään Riikinvoiman ekovoimalaitoksessa.

– Kaikki jäte menee polttoon, joten yhdellä jäteastialla pärjää, Ruuska painottaa.

Energiajaetta on kerätty Ääneseudun alueella noin 200:lta kiinteistöltä.

– Kohteet ovat olleen lähinnä isoja taloyhtiöitä, kerrostaloja ja rivitaloja. Omakotitalojen energiajaeastioita on marginaalimäärä, Ruuska laskee.

Kiinteistöjen energiajaeastioille voi kehitellä uusiokäyttöä, tai jättää ne vaikkapa vara-astiaksi.

– Vanhat energiajaeastiat muuttuvat sekajäteastioiksi.

Sammakkokangas Oy tulee tiedottamaan Äänekosken kiinteistön omistajia jätehuollon muutoksista, kun niiden aikataulu tarkentuu.

– Tavoitteena on, että yhtiö tulee lisäämään omia keräyspisteitä ja palveluita Äänekoskelle sekä kehittämään olemassa olevia toimintoja, Ruuska sanoo.

Vastaa

 1. K.J.Huovinen

  Just´. Julkinen, lainvoimainen kusetus on pahinta kusetusta. Nostakaa nyt ihmeessä hintaa. Pakkohan meidän on maksaa kun muuta ei voida.

  Vastaa
 2. Pentti

  Niin, paitsi että LT keräsi energiajaetta edullisemmalla hinnalla ja säästöä tuli taloyhtiölle, lisäksi energiajae oli polttoon puhtaampaa lajiteltuna kuin sammakkokankaan ”kaikki paskat yhteen astiaan” metodi.

  Vastaa
 3. Mäkkär

  Hyvä juttu. Helpottaa kun ei tarvii piiperrellä enää . Mutta jännä juttu, miten äske ol niin tärkeetä tämä jaottelu.

  Vastaa
 4. Perä edellä

  Lajiteltu energiajae ajettiin varsinaisesti jatkokäsittelyyn huomattavasti taloudellisemmin,ja ajetaan edelleen,siitä lienee turha kiistellä sammakoknkaan kanssa. Jälleenkäsittelyssa ne murskattiin ja näin saatiin edullisempaa energiaa kun pelkkän sekajätteen poltosta saatavaa, Tikanojaa puolustamatta Äänekoskella on kumma halu kiivetä perä edellä puuhun,vaikka luulisi pitkän puuteollisuuden historian jo opettaneen miten päin sinne kannatta mennä vai kannattako ollenkaan. Onneksit tämä ei juuri muita kuntia kosketa kuin sammakkokankaan nyöriin kietoutuneita,

  Vastaa
  1. PH

   Toisaalta aivan hyvä, siten asuinalueiden ympäristössä pien-eläimet lisääntyy. Näin niille saadaan jätettyä ruuan tähteitä eikä tarvitse Firmoille maksaa turhasta – kyllä se näin menetellen parempi kotitalouksille jotka ovat ruokaostoksensa jo kaupan kassalla, kertaalleen maksettu, että että – mitä maksaa ihan turhaan ruuan tähteistä.

   Vastaa