Esteettömyyttä testaamassa – Rantapuiston vierasvenelaituri sai moitteita


Esteettömyyden ajattelu on jäänyt Rantapuiston vierasvenelaiturilla kesken.

Kalastuslauttamatkalaiset tutkivat esteettömyyttä. Vierasvenelaiturilla huomattiin parantamisen varaa. 

 

Ruotinkylältä käsin toimiva Majoitus ja Kalastus Vonkale järjestää kalastus- ja maisemamatkoja upealla kalastuslautalla. Tiistaina Rantapuiston vierasvenelaiturilta matkaan lähtenyt lautta kuljetti Äänekosken Seudun Invalidit ry:n jäseniä matkaan Äänejärveltä Keiteleelle ja takaisin.

Ensimmäinen huomio kiinnittyi esteettömyyteen, pikemmin sen puuttumiseen. Muutama vuosi sitten rakennettu vierasvenelaituri ei täytä esteettömyyden periaatteita. Laiturillle on mantereelta kolme käyntiä, ja jokaisen käynnin luiska on jäänyt kuin kesken. Pyörätuolilla laiturille tulo ei onnistu niin kuin sen nykyaikaisen suunnitteluperiaatteen mukaan pitäisi luonnistua: jalkatuet tökkäsivät laituriin ja matka tyssäsi siihen.

– Luiska on jätetty vajaaksi. Nyt laiturille pääsee vain rullaamaan selkä menosuuntaan, ja tähän tarvitaan avustajaa, demonstroi Äänekosken seudun invalidit ry:n puheenjohtaja Juha Salostie ja harmittelee suunnittelua ja kertoo antavansa kaupungille palautetta asiasta.

– Laittaisivat yhden näistä kolmesta esteettömäksi, Salostie toivoo.

Kun esteestä on selvitty on aika astua kalastuslauttaan, jonka esteettömyyttä mitattiin tarkalla silmällä.

– Kyllä tähän pääsee, lautalta tuumattiin.

Majoitus ja Kalastus Vonkaleen yrittäjä Antti Venninen lähti testaamaan invalidijoukon kanssa lautan  esteettömyyttä.

– Katsomme, mitä asioita pitäisi huomioida paremmin, jotta liikuntarajoitteisilla olisi vaivatonta tulla lautalle. Samalla katsastamme laiturit, ja katsomme millaisia parannuksia voisi tehdä, Venninen sanoo.

Venninen pohtii, että laiturilta voisi löytyä luiska, joka olisi venekuntien käytössä veneeseen menessä ja sieltä poistuessa. Äänekoskella on viime vuosien satsattu satama-alueisiin.

– Yleisesti otteaen on parannusta tapahtunut, mutta esteettömyyteen tulisi kiinnittää vielä tarkemmin huomiota, Venninen sanoo.

Vonkaleen kalastuslautta on ollut ahkerasta kalastusmatkailijoiden ja snorklausreissaajien käytössä. Lautta palvelee myös sightseeing -matkailijoita.

– Kaikki asiakkaat ovat tervetulleita, sillä tämä alus taipuu moneen tarkoitukseen. Lautalta löytyy viistokaikuluotaimet sekä keulamoottori joka ottaa yhteyden satelliittiin ja pitää veneen paikallaan. Palvelen yritysasiakkaita, yhteisöjä, yrityksiä  ja yksityisiä, ja matkat räätälöidään asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaan, Antti Venninen esittelee.

Vonkaleen Antti Venninen (vas) vei Äänekosken Invalidit ry:n jäseniä kalastuslautalla komeisiin järvimaisemiin. Äänekosken Seudun Invalidit ry:n puheenjohtaja Juha Salostie kertoi retkien olevan osa toimintaa.

Tänään keskiviikkona järestettiin Äänekoskella esteettömyyskävelytapahtuma. 

 

Vastaa