Hammashoitola lähtee liikkeelle


Hammashoitola mahtuu matkalaukun kokoiseen yksikköön.

Äänekoski tekee koululaisten hammastarkastuksia lokakuusta alkaen liikkuvan pop up -hammashoitolan avulla.

Liikkuva hammashoitoyksikkö on matkalaukun kokoinen hammashoitokone, joka kulkee näppärästi vaikka auton takakontissa. Koneen lisäksi pop up –hammashoitolan ”kasaamiseen” tarvitaan välinelaukku, valosalkku ja kokoontaitettava hoitotuoli. Tällä hetkellä ainoastaan Koulunmäen yhtenäiskoulussa on kiinteä hammashoitola, mutta nämä välineet tuovat hammashoitolan myös muihin kouluihin.

– Tämä on hyödyksi sekä oppilaalle, huoltajalle, opettajille että hammashoitolan henkilöstölle, opettajille, oppilaille kuin huoltajillekin. Kun lapsi pääsee hammastarkastukseen omassa ympäristössään se ei ehkä pelota niin paljon. Eikä tarkastusten väliin myöskään jää luppoaikaa, kun seuraava potilas on heti oven takana. Oppilaalla ei myöskään mene turhaa aikaa hammaslääkärissä kulkemiseen, kertoo vastaava hammaslääkäri Tuula Juutistenaho.

 

POP UP -HAMMASHOITOLAA on suunniteltu ja koeponnistettu reilun vuoden ajan, ja se starttaa Asemakadun koululta Suolahdesta lokakuun alussa. Asemakadulta yksikkö siirtyy marraskuussa Telakkakadun koululle ja lopulta kiertää myös Teken, Honkolan, Hietaman, Koiviston, Konginkankaan ja Sumiaisten koulut.

Määräaikaiset hammastarkastukset tehdään lakisääteisesti ykkös-, vitos-, ja kasiluokkalaisille.
– Hammastarkastuksesta poimitaan ne oppilaat, jotka tarvitsevat korjaavaa hoitoa tai lisää tukea omahoitoon kotona. Varsinaiset toimenpiteet ja yksilölliset ajat ovat sitten Äänekosken terveyskeskuksessa, Juutistenaho sanoo.

Pop up –hammashoitolaan tullessaan oppilas käy läpi ensin hampaiden hoitoa suuhygienistin opastuksella.

– Ensin käydään läpi harjausohjaus ja harjataan hampaat oikeasti ja oikein. Kuten muillakin terveyshoidon aloilla, ennaltaehkäisy on hammashoidossa se tärkein juttu Juutistenaho sanoo.
– Hampaiden harjaus on kaiken ydin, suun terveydenhuollon osastonhoitaja Carita Forssell komppaa.

 

UUDESSA, LIIKKUVASSA hammashoitolatoiminnassa yhteistyö on toimivuuden avain. Kun hammashoitolan väki, koulun työntekijät, oppilaat ja huoltajat tekevät yhteistyötä, voidaan luoda uusi toimiva hammashuollon toimintatapa. Huoltajille ilmoitetaan hammastarkastuksista Wilman kautta.

– On tärkeää, että kotiväki on mukana tässä. Esimerkiksi ekaluokkalaiselle voi etukäteen kertoa, mitä on odotettavissa. Jos hammastarkastuksessa löytyy tarvetta jatkoajan varaamiseen, toivoisimme huoltajan mukanaoloa näillä käynneillä Juutistenaho sanoo.
– Vanhempien vastuu on suuri myös hammashoidossa. On tärkeää, että hammashuolto on osa arkea, Forssell sanoo.

MIKÄLI pop up -hammashoitola toimii jouhevasti, voi toimintatapaa soveltaa tulevaisuudessa muuallakin kuin kouluissa.

– Esimerkiksi palvelukodeissa tämä voisi olla yksi vaihtoehto tulevaisuudessa.
– Soteuudistuksessa näkyy koko ajan enemmän liikkuvien palveluiden määrä ja on selvää, että tämän kaltainen toiminta on koko ajan enemmän arkipäivää, Juutistenaho sanoo.

Vastaa