Hankintalainsäädäntö muuttuu – hankintailta ei herättänyt keskustelua


.

Äänekosken kaupunki hankkii vuosittain miljoonilla euroilla. Kaupungin tahtotilana on saada omat yritykset pysymään kilpailussa mukana. Hankintailta kiinnosti erityisesti taksiyrittäjiä ja liikennöitsijöitä, sillä tulossa on mullistava lakiuudistus. 

 

Hankintalainsäädännön uudistuksessa on pyritty erityisesti parantamaan pk-yritysten asemaa markkinoilla.

– Muun muassa tarjoajien hallinnollisen taakan keventämisellä, suhteellisuusperiaatteen korostumisella ja sähköistä kirjeenvaihtoa koskevilla vaatimuksilla, Äänekosken talousjohtaja Tapani Hämäläinen kertoi uudistuksen pähkinänkuorista.

Kaupungin hankintailta kiinnosti liikenteenharjoittajia. Menossa on lakiuudistus, joka vaikuttaa erityisesti liikennöitsijöiden ja taksiyrittäjiin. Uudistus tehdään kolmessa vaiheessa ja laki astuu voimaan heinäkuun alussa.

Liikennepalvelulain keskeinen tarkoitus on vauhdittaa markkinakehitystä ja helpottaa uusien markkinamallien syntyä.

– Keskiössä on käyttäjien tarpeisiin vastaavat, laadukkaat, edulliset ja tehokkaasti tuotetut palvelut paremman tiedon saatavuuden avulla, Hämäläinen listasi

Joukkoliikenteen sääntely muuttuu, reittiliikenneluvasta luovutaan, ja taksisääntely uudistuu. Monenlaista muutosta on luvassa.

–  Esimerkiksi taksien lupakiintiöistä luovutaan ja taksasääntely poistuu. Maakuntauudistus vaikuttaa, esimerkiksi siihen, kuinka pitkiä sopimuksia tehdään, Hämäläinen muistutti.

Äänekosken Yrittäjien Jussi Kangas kiitteli uutta hankintalakia.

– Uudessa hankintalaissa on pienet edellä -periaate käytössä. Entinen hankintalaki oli rajaava, jonka keskeinen henki oli, että ei saa suosia ketään. Tultiin kuitenkin suosineeksi isoja toimijoita ja potkineeksi pieniä päähän, Kangas sanoi.

Hankintaohjeistus on monelle suoranaista hebreaa. Voinko olla tarjoaja, syntyykö kaupankäyntiä jos en osaa ottaa huomioon kaikkea mahdollista – jopa epäolennaista. Voinko tarjota soranajoa, vaikka minulla ei olisi yhtään kuorma-autoa? Pitääkö minun yrittää vain pysyä kilpailussa mukana ja hommata kalustoa jos urakka osuu kohdalle, yleisössä pohdittiin.

– Pitää olettaa, että kalustoa on käytössä, Hämäläinen vastasi.

Tilaisuudessa käytiin läpi eri toimialojen hankintoja. Tulossa ja menossa pieniä ja suuria hankkeita, jossa liikkuu miljoonia euroja. Laki liikenteen palveluista tuo muutoksia kuntien kuljetushankintoihin.

– Mikäli kunnan sote- tai koulukuljetukset perustuvat taksitaksaan tai kuljetuksia ei ole lainkaan aiemmin kilpailutettu, ne on syytä kilpailuttaa nyt, Hämäläinen sanoi.

Äänekosken on meneillään monenlaista kilpailua:  Konginkankaan päiväkodin väistötila, Koulunmäen yhteinäiskoulun hankinnat, Häränvirran avantouimareiden koppi, Koiviston koulun uudisrakennus, Suolahden  jäähalli ja monitoimiareena. Perusturvan puolella kilpailussa on muun muassa veteraanien fysioterapiapalvelut ja koneellinen kotihoidon lääkkeiden annosjakelu.

Kaupunki on ollut mukana Kuntahankinnoissa, jolloin moni äänekoskelainen pienyrittäjä putosi kilpailun kelkasta. Nyt esimerkiksi kaupungin matkapuhelinhankinnat kilpailutetaan paikallisten yrittäjien kesken, eikä kuntahankintojen kautta.

– Kuntahankinnat on rokottanut äänekoskelaisia yrittäjiä kunnolla, hyvä kun on irtauduttu siitä, ja annetaan myös paikallisille toimijoille mahdollisuus  olla mukana kilpailussa, kaupunginhallituksen jäsen, Marke Tuominen (ps) sanoi.

Äänekoskella menossa olevat julkiset  hankinnat

Vastaa