Heli Möller: Nainen pääsee eteenpäin ihan siinä missä mieskin, se on vain hänestä itsestään kiinni


Heli Möller lukee paljon. Viimeisimpänä vaikutuksen on tehnyt Elena Ferranten Napoli-sarja.

Monessa liemessä keitetty suolahtelainen Heli Möller seuraa tarkkaan, mitä yhteiskunnassa tapahtuu ja luottaa siihen, että naisista on mihin vaan.

 

Kun Heli Möller toimi Suolahden kaupunginjohtajana 90-luvulla, rooli oli vielä harvinainen.

– Ei kuntajohdossa silloin ollut kuin muutamia naisia. Pienissä maalaiskunnissa heitä saattoi olla, kuten Uuraisilla oli Sirpa Rautio, mutta harvinaista se oli. Ehkä siitä johtui tunne, että niitä näyttöjä sai antaa enemmän. Siihen aikaan miehelle riitti, että on mies, naisen piti todistella osaamistaan, Möller pohtii.

Möller on iloinen siitä, että naisia on johdossa koko ajan enemmän. Kuntaliiton vuonna 2017 julkaiseman selvityksen mukaan naisia on kunnanjohtajista 18 prosenttia, ja Keskisuomalaisen tuoreessa selvityksessä luvun uskotaan nousevan yli kolmeenkymmeneen prosenttiin lähitulevaisuudessa (KSML 8.3.2019). Möller ei ole törmännyt työurallaan vähättelyyn ja uskoo, että naisten ja miesten mahdollisuudet ovat nykyään jo lähes yhtäläiset.

– Mielestäni suomalaisen naisen asema on muuhun maailmaan verrattuna tosi hyvä. Kun tietää, miten asiat voisivat olla, niin saa olla tyytyväinen. Nainen pääsee eteenpäin ihan siinä missä mieskin, se on vain hänestä itsestään kiinni, Möller toteaa.

Kuntaliitossa työskennellyt Möller nousi uudelleen kuntajohtoon, kun Äänekoski ja Suolahti yhdistyivät vuonna 2007. Apulaiskaupunginjohtajaksi jääminen oli henkilökohtainen pettymys, eikä organisaatioiden fuusio sujunut kuin elokuvissa. Ristiriitoja syntyi niin poliittisten kuin ammatillisten johdon kesken.

– En sopeutunut tehtäviini. Silloin meiltä puuttui selkeä johtajuus. Nyt on täysin selvää, kuka tätä kaupunkia johtaa, ja kuntaliitos oli kokonaisuudessaan todella hyvä asia. Myös poliitikkoihin minulla on edelleen hyvät välit, Möller toteaa.

Möller ei ole eläkkeelläkään jäänyt kököttämään keittiön pöydän ääreen. Hän on tehnyt viime vuosina esimerkiksi kouluttajan töitä ja avustanut aviomiestään Risto Korhosta tämän kirjoitustöissä. Aikaa on ollut enemmän myös lastenlasten kanssa olemiselle, mikä on todella tärkeä ja mieluinen osa elämää.

– Äänekoskella menee kokonaisuutena tosi hyvin, vaikka väkiluku ei olekaan lähtenyt toivottuun nousuun. Täällä on kaikki, mitä arkeen tarvitaan. Tyttäreni perheen kautta olen huomannut, miten paljon Äänekoskella voi harrastaa ja miten hyvä paikka tämä on lapsiperheelle, 5-, 8- ja 11-vuotiaiden lastenlasten mummo miettii.

Möller ei enää haikaile menneitä tai kaipaa työelämään. Hän kokee terveydenkin olevan nykyään parempi kuin stressaavimpina työvuosina. Jo kouluaikoina muodostunut neljän naisen ystäväpiiri on löytänyt toisensa uudelleen eläkkeellä, ja yhdessä luetaan kirjoja, käydään jumpassa ja harrastetaan kulttuuria.

Matti Nykänen sanoi todella viisaasti, että elämä on ihmisen parasta aikaa. Vaikka tälle on naureskeltu, niin totta se on, Heli Möller hymyilee.

5 naista, joita ihailen:

Meryl Streep

– Erinomainen näyttelijä. Lapsena haaveilin aina, että minusta tulee filmitähti! 

Tarja Halonen

– Suomen ensimmäinen naispresidentti on ehdottomasti mainittava.

Michelle Obama

– Michellen tarina on huikea. Hän ei ole todellakaan pelkkä presidentin puoliso.

Elena Ferrante

– Napoli-sarja on tällä hetkellä lempikirjojani. 

Tara Westover

– Westoverin Opintiellä-kirja kertoo siitä, miten nainen taisteli lähtökohdistaan huolimatta tiensä yliopistoon ja professoriksi. Hieno tarina!

Minna Canthin päivä 19.3.

Vastaa