Hirvenmetsästys alkoi tänään lauantaina


Kuva: Keijo Korhonen

Suomen riistakeskus myönsi syksyn hirvenmetsästykseen Keski-Suomen alueelle 4006 pyyntilupaa. Lupamäärä on lähes sama kuin viime vuoden jahdissa. Yhdellä hirvieläimen pyyntiluvalla saa kaataa aikuisen tai kaksi vasaa. Myönnetyillä luvilla on siten mahdollista kaataa yli 5300 hirveä.

 

Sumiainen-Suolahti riistanhoitoyhdistys sai 57 hirveen kaatoluvan. Viime vuoteen peilattuna määrä putosi 30 prosentilla. Valkohäntäpeuroille lupia tuli 15.

Lupamäärät nousivat eniten viime vuoteen verrattuna Karstulan-Kyyjärven ja Kinnulan riistanhoitoyhdistysten alueilla.  Luvat vähenivät eniten Suolahden-Sumiaisten, Pihtiputaan ja Viitasaaren riistanhoitoyhdistyksissä. Silti Viitasaarella on edelleen jahdattavissa Keski-Suomen riistanhoitoyhdistysten suurin lupamäärä (433 lupaa).

Valkohäntäpeuran pyyntilupia myönnettiin ennätykselliset 831 kappaletta. Määrä on 146 pyyntilupaa enemmän kuin vuotta aiemmin. Metsäpeuran metsästys on edelleen hyvin varovaista. Lupia myönnettiin vain kolme.

Hirvieläinten metsästyksellä säädellään kantojen kokoa ja ennaltaehkäistään eläinten aiheuttamia vahinkoja. Hirvijahdissa tavoitteena on päästä Keski-Suomen kaikilla hirvitalousalueilla alueellisen riistaneuvoston asettamiin tiheystavoitteisiin 2,5 – 3,0 hirveä/1000 ha. Hirvikanta pyritään pudottamaan tiheystavoitteen haarukkaan tulevan kolmen jahtisyksyn aikana. Hirvikanta kääntyi kaikilla hirvitalousalueilla viime syksyn jahdin jälkeen laskuun, mutta jäi edelleen asetetun tavoitteen yläpuolella (3,4 – 3,8 hirveä/1000 ha).

Hirvenmetsästys alkoi tänään lauantaina

Hirvenmetsästys alkaa lokakuun toisena lauantaina 13.10. ja jatkuu nyt tammikuun puoliväliin. Metsästysaikaa jatkettiin parilla viikolla loppupäästä. Hirvien pellolta tapahtuva vahtimispyynti on mahdollista 1.9. alkaen.

Valkohäntäpeuran metsästys voidaan aloittaa vahtimalla syyskuun alusta ja metsästys muilla menetelmillä alkaa syyskuun viimeisenä lauantaina 29.9.2018. Myös valkohäntäpeuran pyyntiaikaa jatkettiin loppupäästä helmikuun puoliväliin asti.

Vastaa