Hovihuoltajasta SM-mitalistiksi – Mikko Aholle voimanoston SM-pronssi


Onni-Pekka ja Linnea Aho käyvät kannustamassa isiä, Mikko Ahoa kisapaikoilla. (Kuva: Katariina Aho)

Äänekosken Huiman Mikko Aho nosti 9. maaliskuuta klassisen voimanoston yleisen sarjan SM-pronssia 66 kg painoluokassa.

Sisukas ja päämäärätietoinen treenaaminen toivat Mikko Aholle jymypotin Ylöjärvellä 9. maaliskuuta, kun Mikko nosti SM-pronssia 66kg sarjassa. Kyykyssä painoa oli 175kg, penkkipunnerruksessa 112,5kg ja maastavedossa tangossa oli 200kg. Pronssinen mitali SM-kisoissa yleisellä tasolla on iso juttu, sillä SM-taso on noussut todella kovaksi.

– Kaikki ketkä puntarilta lähtevät valmistautumaan nostoihin, tietävät ettei mikään tule ilmaiseksi!, Aho sanoo.

Mikko lähti mukaan Huiman seuratoimintaan 2000-luvun alussa. Mikko oli Äänekosken Huiman ”hovihuoltaja”: aina valmiina auttamaan muita Huiman voimanostajia.  Myös Mikko innostui kilpailemisesta ja osallistuikin kansallisen tason kilpailuihin, joissa kisattiin varusteilla.

Äänekosken Huiman Mikko Aho nosti 9.3.2018 klassisen voimanoston yleisen sarjan SM-pronssia 66 kg painoluokassa.

Mikko tuli mukaan seuratoimintaan 2000-luvun alussa. Mikko oli Äänekosken Huiman niinsanottu hovihuoltaja: oli aina valmiina auttamaan muita Huiman voimanostajia.  Myös Mikko innostui kilpailemisesta ja osallistuikin kansallisen tason kilpailuihin, joissa kisattiin varusteilla.

– Aika paljon tuli kisoja kierrettyä Tonin ja Tuomaisen Markon kanssa ja aika hyvin pojat sillon pärjäsi kisoissa. Omat kisat oli alussa lähinnä omien tulosten parantamista. Varusteilla nostaminen oli kuitenkin ihan oma juttunsa ja olis vaatinut paljon harjoittelua nimenomaan varusteilla.

Vuonna 2013 alkoi herätä ajatus kehonmuutoksesta, lähinnä rasvanpoltosta. Paino oli melkein 90kg ja pituutta 165cm. Mikon omiensa sanojen mukaan ”ei ihme, että muutos oli ajatuksissa”.

Pari vuotta hän teki omilla kaavoilla painonpudotusta, mutta vuonna 2016 kaveri Harri Lahtinen tuli apuun ja tarkensi ruokavaliota.

– Monenlaisia dieettejä tuli kokeiltua. Ja kyllä sitä painoa saikin pudotettua. Iso kiitos kuuluu Harrille että sai pudotettua painon 66 kg sarjaan. Siinä oli kyllä oma homma

Muutamat SM-kisat meni lähinnä tuntumaa hakiessa. Kaksi pientä lasta sekä talon rakennusprojekti kuluttivat luonnollisesti energiaa harjoittelussa.

 

– 2016 keväällä kun oli talo lähes valmis ja muutettu, ja tuli lenkillä ajatus sarjan vaihdosta 74 kiloista 66-kiloisten sarjaan. Siinä tuli treenitaukoa noin yhdeksän kuukautta, kun taloa rekennettiin ja treeni jäi vähiin. Samalla pikkuhiljaa rakennettiin kuntoa. Ensin kävin syksyllä pienemmän kisan Jyväskylässä syksyllä 2016 ja sain rimaa hipoen tulosrajan SM-kisoihin. Vuosi vuodelta sijoitus on noussut ja nyt tuli se kauan haaveiltu mitali.

Huiman voimailujaosto järjestää touko-kesäkuussa voimanostokisat, mikäli halukkaita nostajia ilmaantuu. Kisoissa on mahdollista nostaa klassisessa voimanostossa tai pelkässä penkkipunnerruksessa. Kisoihin ei ole osallistumismaksua, eikä lisenssiä tarvita. Nostot tapahtuvat omalla vastuulla. ( Halukkaat voivat ottaa yhteyttä seuran vetäjiin: Teijo Hytönen (tepi.thn@gmail.com) tai Toni Väisänen (toni.andreas@hotmail.com))

– Kunhan Liikuntatalon remontti saadaan valmiiksi, voimme alkaa suunnittelemaan mahdollista SM-kilpailutapahtumaa Äänekoskelle, jaostosta huikataan,