Huima-ikonin uskomaton ura päättyi juhliin kotisalissa – kiitos, Kenya Robinson!


Jäähyväispelin alkaessa Kenya Robinson sai halauksen lukemattomia Huiman pelejä tuominneelta Juho Mårdilta. Halauksen jälkeen ”rautarouvan” kasvoilta oli havaittavissa liikutuksen tunteita.

Naisten Korisliiga
Huima–Peli-Karhut 52–98 (27–55)

Yllä lukee Huiman naisten tällä tietoa viimeisen pääsarjatason pelin lopputulos. Itse peliä ei ole syytä juuri enempää muistella.

Liikuntatalon keskiviikkoillan pääteema oli aivan joku muu. Tämä joku muu oli Huima-ikoni, koripallon todellinen rautarouva, juuri 48 vuotta täyttänyt Kenya Robinson.

Otteluun päättyi Robinsonin uskomaton ura ammattikoripalloilijana. Syyskuussa 1997 lahtelaisen SB-Girlsin riveihin liittynyt, tuolloin jo suhteellisen kokenut Robinson pelasi käytännössä koko loppu-uransa Suomessa – ja lopulta vain Äänekosken Huimassa.

Illan juhlakalu oli tuttuun tapaansa ammattimaisen keskittynyt.

HUIMALLA on edessään vielä vihoviimeinen vieraspeli Forssassa lauantaina, mutta sen reissun Robinson jättää väliin.

– Halusin varmistaa sen, että pelaan viimeisen pelini täällä kotikentällä. Olen onnellinen, että tämä onnistui, fanien ja ystävien ympäröimä Robinson kertoi.

– Nyt palaan takaisin USA:han ja aloitan uuden jakson elämässäni. Minulla on morsian, jonka kanssa menen tulevaisuudessa naimisiin. Matkustelemme maailmalla. Tulevaisuus ei huoleta.

Robinsonilla oli nuorempana jo sopimus naisten NBA- eli WNBA-seuraan. Loukkaantumisen vuoksi Robinson joutui hakemaan peliaikaa Euroopasta. Lopulta elämä löytyi Äänekoskelta.

Kenya Robinson jää äänekoskelaisten mieleen ilmeikkäänä persoonana.

ENNEN Huimaan tuloaan Robinson ehti voittaa kaksi SM-kultaa helsinkiläisessä Panttereissa. Kolmas tuli vuonna 2003 Huiman paidassa. Yhteensä Robinson keräsi kymmenen SM-mitalia.

Lisäksi Robinson pelasi neljästi Suomen cupin finaalissa. Tämän pokaalin Robinson voitti Huimassa 2007.

Pääsarjan henkilökohtaisissa tilastoissa Robinson nousi urallaan kaikkien aikojen ykköseksi muun muassa levypalloissa, syötöissä, riistoissa ja tuplatuplissa. Otteluissa ja pisteissä Robinson ei aivan ehtinyt ohittaa Suomi-koriksen legendaa Lea Hakalaa.

Koska kyseessä oli 500:s runkosarjapeli, merkkipaalua saapui juhlistamaan myös Koripalloliiton kilpailupäällikkö Ulla Karlsson.

URAN päättäminen PeKa-peliin oli sopiva sattuma, sillä sama seura oli vastassa myös Robinsonin ensimmäisessä SM-sarjapelissä syyskuussa 1997.

Vielä sopivampi sattuma oli se, että ottelu oli Robinsonille 500:s runkosarjapeli. Lisäksi Robinson pelasi 117 kertaa pudotuspeleissä.

– Yllätyin itsekin siitä, miten pitkä urastani tuli. Rehellisesti en uskonut, että pelaisin näin kauan. Olen ylpeä saavutuksistani, mutten olisi pystynyt niihin ilman entisiä ja nykyisiä joukkuekavereitani, Robinson sanoi vaatimattomaan tapaansa.

– Minua on siunattu ja tunnen nöyryyttä.

Kenya Robinson teki Huimalle pääsarjassa yhteensä käsittämättömät 7621 pistettä. Tällä heitolla syntyi se viimeinen piste.

NÖYRYYTTÄ on totisesti tarvittu. Robinsonin kaltainen ura ei ole mahdollinen ilman ehdotonta huippu-urheilijan asennetta. Jos joku on jaksanut treenata täysillä ja pitää tinkimättömästi huolta itsestään, niin nimenomaan Kenya Robinson.

Robinson oli jo lopettaa uransa viime kauden jälkeen, mutta palasi vielä täksi kevääksi Huiman avuksi. Uutta comebackiä ei ole luvassa, mutta Äänekoski ei unohdu.

– Palaan varmasti takaisin. Ehdottomasti, sillä tämä on kotini, Robinson lupasi.

Elämä jatkuu koripallon parissa, mutta nyt penkin puolella.

– Haluan kehittää pelaajia urallaan, tehdä heistä ammattilaisia. Tein tätä jo ennen kuin palasin tänne. Nautin tehtävästä, sillä intohimoni on tehdä pelaajista parempia. Jos niin toivotaan, niin ehkä tulen joskus tekemään samaa työtä.

PeKan Akilah Sims sai kunnian olla yksi viimeisistä pelaajista, joka pelasi Kenya Robinsonia vastaan.

VIIMEINEN ilta oli tunteikas, vaikka Robinson onnistuikin ammattimaisuudellaan työntämään epäoleelliset asiat syrjään. Ura ei aivan päättynyt tuplatuplaan, sillä sekä pisteitä että levypalloja kertyi yhdeksän.

– Illan sankari pelasi mun aikani ehdottomasti parhaan matsinsa. Hän oli hyvä molemmissa päissä kenttää ja todisti sen, miksi hän on pelannut näin kauan tällaisella tasolla, Huiman valmentaja Juuso Sainio kehui.

– Urheilijana Kenya on kilpailija. Totta kai tässä kohtaa uraa ei jokaiseen yksittäisen harjoitteeseen ei lähdetä repimään kaikkea. Mutta kun lähdetään pelaamaan, niin on makea katsoa, kun Kenyasta löytyy se palo.

PeKan valmentaja Roope Mäkelä kuuluu suomalaisen mieskoriksen suuruuksiin. Hän oli ylpeä siitä, että sai olla todistamassa Robinsonin eläköitymistä.

– Kiva olla mukana näissä juhlissa. Sarjat tarvitsevat tällaisia legendoja. Kenya on kova pelaaja ja hyvä tekemään töitä, todellinen esimerkki kaikille, Mäkelä kehui.

Kunniakirja kainalossa viimeisen kerran joukkueen jäsenenä koripallokentällä.

IHAN riskirajoilla Robinson ei jäähyväisissään sentään esiintynyt.

– Olen onnellinen, etten loukkaantunut viimeisessä pelissäni. Perheeni oli tullut tänne USA:sta jakamaan tämän hetken kanssani. Tuntuu hyvältä, Robinson huokaili.

Vastaa