Hus pois katupöly! Kiinteistönhoito tekee lujasti töitä katupölyn hälventämiseksi


Kiinteistönhoidon imulakaisuauto ”Nuunuu” paiski töitä pitkin päivää. Hiekoitushiekka on niin kuivaa, että kastelemisesta huolimatta ilmaan nousee ikävää pölyä.

Äänekosken Kiinteistönhoito aloitti hiekotushiekan lakaisemisen heti sään salliessa torstaina 12. huhtikuuta.

 

Äänekosken ilmanlaatu on keskiviikosta 11. huhtikuuta saakka ollut ilmatieteenlaitoksen mittausten mukaan erittäin huono, pääasiassa katupölyn takia.

Kiinteistönhoidolla on kymmenen eri ajoneuvoa, joilla pyritään mahdollisimman pikaisesti pääsemään eroon hiekoitushiekasta, joka on katupölyn suurin lähde. Ajoneuvot lähtivät matkaan torstaina aamupäivällä, kun yöpakkanen hellitti tarpeeksi. Torstain ja perjantain välisenä yönä on tarkoitus on tehdä isompi operaatio katupölyä vastaan.
– Ensi yönä on tarkoitus levittää kaduille kevyt suolaliuos, joka estää katupölyn nousemista ilmaan. Tämä on pientä ensiapua, sillä hiekoitushiekan poistaminen vie oman aikansa. Tässä hommassa ei hätäily tuo etua, Äänekosken Kiinteistön hoidon aluekunnossapidon päällikkö Hannu Kaikkonen kertoo.

Kiinteistönhoidon imulakaisuauto kulki torin ympärillä useita tunteja torstaina, mikä poisti hiekkaa, mutta nosti myös kovasti pölyä ilmaan.
– Jonkin verran tulee pölyä tässä työn aikana, kun luonto ei auta nyt yhtään – vesisade ei ole kastellut hiekkaa. Vaikka kastelemme hiekan koneella, niin ei paikoittain jopa kolmen sentin hiekkakerros kastu läpeensä, Kaikkonen sanoo.

Taistelu katupölyä vastaan on alkanut, ja kestää vielä useamman viikon, että hiekoitushiekka on saatu lakaistua pois teiltä. Tarvittaessa hiekkaa poistetaan myös käsin harjaamalla paikoissa, joihin ei koneella pääse.

– Kevät on melkein kaksi viikkoa myöhässä, joten tänä vuonna ei varmaan ehditä kaikkia paikkoja puhdistaa ennen vappua. Mahdollisimman nopeasti teemme töitä, Kaikkonen vakuuttaa.

Vastaa