Huutomäen kiertosaarekkeiden toimivuutta tutkitaan – oikaisu aiheuttaa onnettomuusriskejä


Raskas liikenne oikoo kiertoliittymässä. Kuva: Jarmo Niskanen, Liikennevirasto

Valtateiden 4 ja 13 liittymä Äänekosken Huutomäessä on parannettu eritasoliittymäksi. Eritasoliittymän ramppien päihin toteutettiin niin sanotut pisarakiertoliittymät. Niiden tarkoituksena on parantaa rampeilta liittymisen sujuvuutta ja liikenneturvallisuutta estämällä muun muassa kylkikolarit ja vaikeuttamalla vahingossa väärään ajosuuntaan kääntymistä.

Pisaraliittymien kiertosaarekkeet tehtiin yliajettaviksi suurten erikoiskuljetusten vaatimusten vuoksi. Nyt on kuitenkin ilmennyt, että kiertosaarekkeiden läpi oikaisevat myös muut ajoneuvot kuin erikoiskuljetukset. Tämä lisää liittymässä onnettomuusriskiä.

– Ratkaisu toimii muualla Suomessa hyvin. Emme vielä tiedä Huutomäen poikkeuksellisen käyttäytymisen perimmäistä syytä, mutta asiaa tutkitaan, projektipäällikkö Kari Keski-Luopa Keski-Suomen ELY-keskuksesta kertoo.

Keski-Suomen ELY-keskus selvittää parhaillaan Liikenneviraston kanssa onko liittymäjärjestelyjä syytä ja ylipäätään mahdollista muuttaa ilmenneen ongelman vuoksi. Vastaavia liittymiä on käytössä muuallakin Suomessa.

Vastaa

 1. aapeli aauu

  Värikkäät työmaa-aidat vaan tohon keskelle niin ei pääse oikomaan ja saa tarvittaessa siirrettyä erityiskuljetusten alta pois.

  Vastaa
 2. pettynyt

  Heti oikein harmittaa kun miettii että noilla rahoilla mitkä meni pisaroihin olisi varmaan saanut nelikaistasen tien eikä mitään epäkäytännöllistä kolmekaistaista. ..

  Vastaa
 3. Tumes

  Jos jottain kerrettävää pitää tehä ni kuopiossa on hyvä malli kokomotarin yli menevästä isosta ympyrästä

  Vastaa