Hyvinvointia yhdessä: Voimaa ryhmätoiminnasta


Dynamossa saa monennlaista helpotusta ja tukea kanssaihmisiltä.

Arjen tuen mielenterveys- ja päihdepalvelut järjestää yhteistyössä Ilona Ry:n, Äänekosken seurakunnan, Siniaalto Ry:n kanssa lähiryhmätoimintaa ympäri Äänekoskea.

 

Lakipykälissä kuntoutuksella tarkoitetaan sosiaalityön ja sosiaaliohjauksen keinoin annettavaa tehostettua tukea sosiaalisen toimintakyvyn vahvistamiseksi, syrjäytymisen torjumiseksi ja osallisuuden edistämiseksi. Sosiaaliseen kuntoutukseen kuuluu: sosiaalisen toimintakyvyn ja kuntoutustarpeen selvittäminen, kuntoutusneuvonta ja -ohjaus sekä tarvittaessa kuntoutuspalvelujen yhteensovittaminen, valmennus arkipäivän toiminnoista suoriutumiseen ja elämänhallintaan, ryhmätoiminta ja tuki sosiaalisiin vuorovaikutussuhteisiin.

Nuorten sosiaalisella kuntoutuksella tuetaan nuorten sijoittumista työ-, työkokeilu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikkaan sekä ehkäistään näiden keskeyttämistä.

ÄÄNEKOSKELLA toimivan arjen tuen ja mielenterveys- ja päihdekuntoutujien päivä- ja työtoiminta Dynamon tavoitteena on tukea mielenterveysasiakkaiden kuntoutumista ylläpitämällä ja edistämällä heidän edellytyksiään elää ja toimia normaalissa arjessa. Toiminnoilla tuetaan asiakkaan psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista toimintakykyä.

Asiakkaat osallistuvat toimintaan omien voimavarojensa mukaan yksilöllisten kuntoutussuunnitelmien mukaan. Toiminta on tavoitteellista ja Dynamoon tullaan suunnitellusti mielenterveyspalveluiden kautta osana palvelu- ja kuntoutussuunnitelmaa. Yhteistyö hoitavan tahon kanssa tiivistä.

ARJEN TAITOJA ja sosiaalista kuntoutumista tukevat Dynamon omat toiminnalliset ryhmät: Iloinen keittiö (ruuanlaittoryhmä), vertaistukiryhmä, kuntosali ja sähly, erilaiset kädentaitoryhmät, keskusteluryhmät, aivojumpat, musiikkiin liittyvä ryhmät (levyraati, karaoke, musiikinkuuntelu) ja nuorten oma Elämä haltuun -ryhmä.

Dynamossa on myös avoimia, kaikille Äänesseudun mielenterveys-kuntoutujille tarkoitettuja ryhmiä: keskustelu- ja kädentaitoryhmä, kuntosali ja sähly. Näiden lisäksi vedämme vuoroviikoin Ilona ry:n kanssa Suolahdessa lähiryhmätoimintana Kisakadun ryhmää. Tämä ryhmä on ns. matalan kynnyksen ryhmä, joka on kaikille avoin.


Dynamon toiminnan vaikutukset, asiakkaiden mietteitä:

– tukee kuntoutusta
– ylläpitää työkykyä
– päivärytmi & elämänrytmi säännöllistyy
– saa sosiaalista tukea, kuuluu yhteisöön
– saa vertaistukea
– antaa mielekästä tekemistä
– itseluottamus kasvaa, itsetunto kasvaa
– masennus vähenee
– käynnit sairaanhoitajien ja muiden vastaanotoilla vähenevät, sairaalajaksot vähenevät
– ”Elämä on taas elämisen arvoista.”

 

ILONA RY/ONNIMANNILA on kolmannen sektorin toimintapaikka. Ilona ry:ssä toteutetaan yhteisöllisyyttä, toimintaan on helppo osallistua ja se suunnitellaan yhdessä. Onnimannilasta saa vertaistukea, ohjausta, neuvontaa ja tukea sekä ryhmätoimintaa, retkiä lähelle ja kauemmaksikin.

Onnimannilasta saat vertaistukea, palveluneuvontaa ja keskustelutukea. Äänekoskella toimivat liikunta-, kuntosali-, vesijumppa-, käsityö/askartelu-, keittiö-, rentoutus, hevosvoimaa-, kotitalous-, keskustelu-, naisten ja miesten ryhmät. Suolahdessa kohdataan Kipinä -ryhmässä Suopungissa, Kisakadun ryhmässä sekä vesijumpassa. Sumiaisissa toimii Hyvän mielen ryhmä.
Toimintaan osallistuminen ei edellytä jäsenyyttä. Toiminta on suunnattu 18-100v naisille ja miehille. Diagnoosia ei kysytä. Voit käydä milloin haluat aukioloaikojen mukaan. Ilmoittautua tarvitsee vain ruokailuun, retkille ja tapahtumiin. Tervetuloa tutustumaan.

 

Ryhmätoimintaa Äänekosken alueella

Tukipilarin ryhmä
ke 13 – 14.30

Kotirannan ryhmä
ti 12.30 – 14.30

Puuroryhmät
Likolahdenkatu 9 as. 3 ma 9.00 – 10.30
Juhanankuja 2 kerhohuone ti 9.00 – 11.00

Kisakadun ryhmä (alk. vko 33)
To 13.30 – 15.15 kuntosali 14.30 – 15.15

Hyvän mielen ryhmä, Sumiaisinen
parillisten viikkojen torstai klo 14 – 15.30

Avoin kuntosali, Äänekoski (alk. vko 33)
ma klo 13.30.-15.00

Avoin keskustelu- ja kädentaidot-ryhmä
Dynamossa ma klo 13-15.00

Sähly
ti klo 14-15.00 liikuntatalolla

Vesijumppa & uinti
to klo 13.30-15.00 Äki uimahallilla

Hyvinvointiryhmässä vierailut:
5.9 klo 10.00 mielenterveys- ja päihdeohjaaja, joka toinen viikko toiminnassa mukana.

TEKSTI JA KUVAT: Ilona ry ja Arjen tuen mielenterveys- ja päihdepalvelujen työntekijät

 

Vastaa