Ihmisellinen mies vei naurusta kyyneliin


Raine lohduttaa Jimiä.

Äänekosken Teatterin uusin näytelmä Ihmisellinen mies hurmasi katsojansa tunteella ja huumorilla.

 

Ihmisellinen mies on tarina Raine Kukkiasta, joka on elämässään suurten muutosten keskellä. Ihmiselämä näyttäytyy näytelmässä lähes lohduttomalta, mutta onneksi tarinaa siivittää hyvä huumori.

Helge Nylanderin esittämä Raine on pienieleinen, hiljainen ja aivan liian kiltti. Kiltteys kostautuu, kun Raine itse jää taustalle, ja unohtuu.
Tomi Kinnusen kanavoima Kalevi Kärpänen on mahtava kontrasti Rainen eleettömyydelle: räikeä, eläväinen, puhelias ja äänekäs mies varastaa shown ja dialogin käytännössä jatkuvasti. Kinnusen roolisuoritus onkin häikäisevän hieno, mies ei pidättele yhtään, vaan antaa mennä täysillä, astumatta kuitenkaan ylinäyttelemisen puolelle.

Raine on ihminen, joka välittää liikaa, mutta jota kukaan ei osaa arvostaa. Monet ihmiset voivat tunnistaa itsensä Rainesta tai häntä ympäröivistä ihmisistä, jotka enemmän tai vähemmän tarkoituksellisesti hyötyvät hänen hyväuskoisuudestaan.

Ex-vaimo Paula yrittää lohduttaa.

Ex-vaimo Paula yrittää lohduttaa.

Sukujoulun karmiva jännite.

Sukujoulun karmiva jännite.

Jannicalla palaa käämi.

Jannicalla palaa käämi.

Rainen pomot Jannica (Marjut Kinnunen) ja Jimi (Tero Hämäläinen)  tuntuvat rehellisiltä ja aidoilta. Jokainen on joskus törmännyt näihin bisnesmaailman kärkkäisiin hahmoihin. Ex-vaimo Paula (Helena Kukkonen) pyyhältää sisään ja ulos, iloisesti repien Rainen unelmia ja muistoja riekaleiksi. Syrjäytynyt ja hellyyttävä Annu (Helena Pasanen) tuo pienen vihlaisevan pilkahduksen nykymaailmasta yleisöön asti.

Näytelmäperheen kuopus Nora Sohlman vavahduttaa syrjäytyneenä, itsensä hukanneena, mutta hyväntahtoisena teini-Raisana. Angstisuus ei käänny turhan pinnalliseksi, vaan pureutuu pidemmälle synkkien vaatteiden alle.

Pariskunta Iiris (Hanna Paltaani) ja Petteri (Antti Laitinen) ovat suomalaisen perheen perikuva, jolla on paljon rakkautta, mutta hiukan vähemmän ymmärrystä toisiaan kohtaan. Paltaanin esittämän Iiriksen hermoromahdus on suorastaan herkullista katsottavaa.

Näytelmä alkaa hitaasti, tarjoilee hersyvää naurua ja täräyttää lopulta sellaisen tunnelatauksen, että selkäpiitä riipii ja silmät kostuvat. On nostettava fiktiivistä hattua koko työryhmälle, joka onnistuu tuomaan ihmisen nurjan puolen esille raa’an rehellisesti, unohtamatta kuitenkaan huumoria.

Milka Krogerus

Kalevi Kärpänen vetää karaokeakin ihan täysiä.

Kalevi Kärpänen vetää karaokeakin ihan täysiä.

Raine maanittelee Raisaa pois puusta.

Raine maanittelee Raisaa pois puusta.

Vastaa