Iita Konoselle painonnostopronssia Rovaniemeltä

23.10.2018 09:24
Kuvassa Iitan työntö 46 kiloa. (Kuva: Mari Paananen)
Rovaniemellä kisattiin lauantaina painonnoston Juniori Cupin loppuottelu, josta Huiman Iita Kononen nappasi pronssia.

Finaaliin oli kutsuttu Cupin neljän osakilpailun perusteella kahdeksan parasta 12 vuotiasta tai nuorempaa tyttöä ja poikaa sekä kahdeksan parasta 13-16-vuotiasta tyttöä ja poikaa. Äänekosken Huiman Iita Kononen oli yksi 12-vuotiasta kutsutuista.

Painonnostossa kisataan tavallisesti tempauksen ja työnnön muodostamassa yhteistuloksessa, joka määrittelee paremmuuden painoluokittain. Loppuhuipentumakisa kisattiin poikkeuksellisesti sinclair-pisteillä, mikä tarkoittaa sitä, että nostajan kehonpainosta saa kerroinpisteitä: mitä alhaisempi paino sitä korkeammat pisteet. Näillä pisteillä kerrotaan nostajan tekemä yhteistulos ja korkeimmat pisteet saanut voittaa. Sinclair-pisteillä voidaan verrata eri painoluokan urheilijoita keskenään.

Etukäteen Iitalla oli niukat mahdollisuudet finaalin kolmanteen sijaan omien ennätysten myötä. Iitan koko kesän hyvin menneet painonnosto- ja yleisurheiluharjoitukset sekä syksyn mukanaan tuomat akrobatia- ja koripalloharjoitukset näkyivät todella varmoina kuutena onnistuneena kisanostona. Tempauksessa lukemat kirjattiin 33, 34 ja 35 kiloon ja työnnössä 42, 44 ja 46 kiloon. Yhteistuloksessa 81 kiloa oli kuusi kiloa parannusta Iitan aiempaan ennätykseen, kolme kiloa molempiin nostomuotoihin.
– Iita oli todella tyytyväinen kisaan, syystäkin, sillä hän teki kuntonsa mukaisen tuloksen kovaan paikkaan ja sijoittui tällä tuloksella lauantain kisassa kolmanneksi, kertoo Iitan äiti Mari Paananen.

Cupin kokonaispisteissä Iita oli ennen lauantain kisaa sijalla seitsemän. Mahdollisuudet kolmen parhaan joukkoon olivat jo menneet peruskoululaisten kisojen aikaan sattuneeseen sairasteluun ja pisteiden menetykseen, mutta mahdollisuudet neljänteen tilaan olivat, tosin ne vaativat omia ennätyksiä, jotka hienosti nousivatkin. Kokonaiscupin 12-vuotiaiden ja nuorempien tyttöjen sarjassa voitti Janette Ylisoini, joka kokosi täydet 40 pistettä. Iita sijoittui neljänneksi 34 pisteellä.

Painonnoston Juniori Cupia on nyt kisattu Suomessa kolmena vuonna. Tänä vuonna osallistujia oli 110. Ensimmäisenä vuonna 2016 Iita sijoittui toiseksi, vuonna 2017 kolmanneksi ja tänä vuonna neljänneksi. Ensi vuonna on edessä siirtyminen 13-16 -vuotiaiden tyttöjen sarjaan, jossa kilpailu kovenee entisestään vanhempien nostajien myötä.