Iita nosti itsensä peruskoululaisten mestariksi – katso video!

14.02.2016 11:20 (muokattu 14.02.2016 16:17)
Kuvassa 1. Iita Kononen, 2. Jessica Pääkkönen ja 3. Elisabeth Hollmerus. Kuvaaja Mari Paananen

Painonnoston peruskoululaisten mestaruuskisoihin Parkanoon lauantaina matkannut Iita Kononen perheineen lähti edustamaan Äänekosken Keskuskoulua jännittyneenä.

Kaksipäiväisiin kisoihin oli ilmoittautunut 101 peruskoululaista. 40 kiloisten tyttöjen sarjaan ilmoittautuneet olivat tehneet likimain samoja tuloksia, joten odotettavissa oli tiukka kisa. Iitalla oli etu puolellaan, sillä hän oli lähes kevein punnituksessa, mikä tarkoitti sitä, että voittaakseen Iitan,  muiden piti nostaa aina vähintään kilo enemmän. Ainoastaan Jessica Pääkkönen oli Iitaa kevyempi, joten hänelle voittoon riittäisi tasatulos Iitan kanssa.

Iitan punnituksessa sanelemat aloituspainot olivat rohkeasti sarjan korkeimmat, mikä tiesi sitä, että onnistuessaan nostoissaan hän olisi sijoituksissa korkealla. Perheen sisäinen työnjako oli selvä. Isä Jyrki huolsi Iitaa verryttelyssä kertoen, missä vaiheessa Iitan tulisi ottaa mikäkin verryttelynosto ja äiti Mari Paananen laski nostoja, eli montako nostoa tuli ennen kisanostoja. Kisassa on vain kolme nostoa käytössä sekä tempauksessa että työnnössä, joten oikea-aikainen verryttely on todella tärkeää.

Iita aloitti tempauksen 20 kilosta onnistuen, kuten kolme kilpasiskoaankin. Iita eteni varmasti kilon korotuksella tempaisten 21 kiloa, jonka selvitti myös yksi kilpasiskoista. Iitan viimeinen tempaus 22:sta kilosta onnistui myös, mikä pakotti voittoa tavoittelevat kilpasiskot yrittämään tempausta 23:sta kilosta. Nostot eivät onnistuneet.

Työntöön lähdettäessä Iitalla oli siis etu, sillä muiden saman sarjan tyttöjen piti työntää kahdesta kolmeen kiloa enemmän kuin Iitan voittaakseen hänet. Iitan työntöavaus 26 kilosta onnistui, kuten toinenkin nosto 27 kilosta. Viimeiseen työntöön kuormattiin 28 kiloa, mikä onnistuessaan olisi Iitan oma ennätys ja pakottaisi muut tytöt isoihin korotuksiin. Päättäväinen tyttö nosti raudat suorille käsille ja hymyili!

Yhteistulos 50 kiloa on myös Iitan uusi ennätys. Sitten jännitettiin vielä Jessica Pääkkösen nostoa. Jessica oli tempaissut 20 kiloa, joten Iitaa kevyempänä hänelle riittäisi voittoon 30 kilon työntö eli tasatulos Iitan kanssa. Jessican nosto kuitenkin epäonnistui.

Iita oli riemuissaan kisan päätyttyä. Mestaruus maistui hyvälle: ”Tämä oli oikea ja iso kisa. Kullasta piti todella taistella! Keski-Suomessa pääsee liian helpolla, kun muita tyttöjä ei ole kisoissa.”

Kuusi onnistunutta nostoa on kelpo suoritus, varsinkin Iitan omin sanoin ”vuoden tärkeimmässä kisassa”, erityisesti kun nostot olivat vielä tiukkaan paikkaan tehtyjä omia ennätyksiä: tempaus sivusi Iitan kisaennätystä 22 kiloa, työntöennätys koheni kilolla 28:aan, kuten yhteistuloskin 50:neen.