Iitalle ja Piialle kultaa, Marille hopeaa ja Olivialle pronssia painonnoston piiriottelusta

12.03.2018 09:35 (muokattu 13.03.2018 10:26)
Huiman Piia Pyykkisen toinen tempaus 67 kiloa onnistui hienosti. (kuva: Ulla Laine)

Huiman naispainonnostajilla on takanaan varsin onnistunut viikonloppu.

Lauantaina kisattiin Töysässä painonnoston piiriottelu Etelä-Pohjanmaa – Keski-Pohjanmaa – Keski-Suomi, jossa Keski – Suomen naiset puolustivat vuoden 2017 mestaruutta. Keskisuomalaisten kahdeksanhenkisestä naisten joukkueessa puolet oli huimalaisia: Iita Kononen, Olivia Manninen, Mari Paananen ja Piia Pyykkinen. Toiset neljä taas olivat Crossfit Jyväskylän urheilijoita.
Kisan aloitti naisten pienimmässä painoluokassa 48 kg nostanut Iita Kononen tempaamalla 28 kiloa ja työntämällä ennätyksensä 41 kiloa. Yhteistuloksella 69 kiloa Iita voitti 62 kiloa nostaneen Etelä-Pohjanmaan Anastasia Mäntyniemen, tuoden sarjavoitolla täydet 7 pistettä K-S:n joukkueelle.
Etelä-Pohjanmaalaiset keräsivät sarjavoitosta pisteet sarjassa 53 kg, jossa Siri Sytelä otti itsekseen rutiinivoiton 155 kilon tuloksella. Sarjassa 58 kg Roosa Mattila vankisti E-P:n johtoa sarjavoitolla 119 kilolla Jenna Kosken tullessa toiseksi 114 kilolla. Keskisuomen Olivia Manninen tarvitsi 80 kilon yhteistuloksen, sillä peruskoululaisten SM – kisassa aiemmin tehty tulos ei nyt kelvannutkaan Suomen Painonnostoliitolle. Tulos tuli tehdä kansallisessa kilpailussa, joksika peruskoululaisten kilpailua ei lueta vaikka kisakutsussa näin lukikin. Olivia kesti paineet tempaisten 32 kiloa ja työntäen 52 kiloa, joista 84 kilon yhteistulos ja kisaraja rikki! Olivia toi kolmannella sijallaan K-S:n joukkueelle neljä pistettä.
Sarjassa 90 kiloa Keski-Suomen Mari Paanasen varaan oli laskettu sarjavoitto, mutta E-P:n Tytti Becker pääsi yllättämään Marin. Mari tempaisi 55 kiloa, Tytti kilon enemmän, joten työnnössä tilanne oli kutkuttava. Mari tarvitsi voittoon kaksi kiloa enemmän kuin Tytti. Tytti avasi onnistuneesti 60 kilolla, Mari 65 kilolla. Tytti otti toisellaan 65 kiloa ja Mari meni edelle 68 kilolla. Kolmannellaan Tytti työnsi 70 kiloa ja Mari lastautti tarvittavan 72 kiloa, joka nousikin hyvin rinnalle, mutta ylöstyöntö suuntautui eteen ja  epäonnistui. Näin Tytille tulos 126 kiloa ja Marille 123 kiloa, E-P:lle voitto ja K-S:lle 5 pistettä.
Keskisuomalaiset pääsivät yllättämään vuorostaan pohjalaiset naisten +90 kilon sarjassa, jota E-P:n Mirka Viitamäki on tottunut hallitsemaan. Keihäänheittäjänä tunnettu Keski-Suomen Piia Pyykkinen, jolla on hopeaa Kalevan Kisoistakin, osoitti hallitsevansa myös tangon. Piia avasi tempaamalla 63 kiloa, johon Mirka vastasi 64 kilolla. Toisellaan Piia nosti 67 kiloa, Mirkan nokittaessa jälleen kilolla. Viimeinen nosto 70 kiloa pyörähti Piialta harmittavasti yli, mutta kun Mirkakin epäonnistui 70 kilosta, oli jännittävä työntökilpailu odotettavissa. Koska Mirka johti kilolla tempauksen jälkeen, Piian piti työntää kaksi kiloa enemmän kuin Mirkan. Nyt osat vaihtuivat, Mirka aloitti 80 kilolla, Piia vastasi 82 kilolla, Mirka työnsi 85 kiloa ja Piia siirtyi taas johtoon 87 kilolla. Molemmat epäonnistuivat viimeisensä, Mirka 91 ja Piia 92 kiloa, joten riemukkaasti täydet seitsemän pistettä tulivat keskisuomalaisille kilon erolla, Piian tehdessä 154 kilon ja Mirka 153 kilon yhteistuloksen.
Piiriottelun pisteet jakaantuivat naisten kisassa seuraavasti: Etelä-Pohjanmaa 50, Keski-Suomi 43, Keski-Pohjanmaa 15. Piiriottelun voittoon keskisuomalaisnaiset olisivat tarvinneet yhden sarjavoiton enemmän.
Miesten kisa päättyi Etelä-Pohjanmaan piiriotteluvoittoon 46 pisteellä, Keski-Suomen kootessa 42 pistettä ja hävitessä niukasti 4 pisteellä. Keski-Pohjanmaa oli kolmas 30 pisteellä.

Ensi vuonna kisataan Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Suomi on kisajärjestäjänä vuonna 2020.

Piiriottelun kaikki tulokset löytyvät täältä.