Jami Kinnunen asetti tavoitteekseen Dohan


Jami Kinnunen on kääntänyt katseensa 83 metrin päähän.

Keihäänheittäjä Jami Kinnusen kilpailukausi on alkamassa. Ennen ensimmäisiä kisoja on edessä vielä maajoukkuleiri Portugalissa. Kysyimme, mitä kolmannen polven keihäsmiehelle kuuluu. 

 

Viime kuukausina on Jami Kinnusen elämässä tapahtunut paljon. Tuorein juttu löytyy vasemmasta nimettömästä. Jamin ja pikajuoksija Aino Pulkkisen kihlaus on parin viikon takainen, mutta sormus pujotettiin sormeen pari minuuttia ennen tämän haastattelun tekoa. 

– Muutimme yhteen syksyllä, ja postilaatikko löytyy Jyväskylän Viitaniemestä, Jami Kinnunen kertoo silminnähden onnellisena.

Takana on reilun neljän viikon reissu Kiinaan. Kimmo-isä, Tokion MM-kisojen kultamitalisti, toimii Kiinan keihäänheittäjien päävalmentajana. 

– Treenasin isän ryhmän mukana. Maailma osoittautui itselleni niin erilaiseksi, että energiaa tahtoi mennä muualle: Pekingissä maailma on niin erilainen, ja sai huomata, että meillä on asiat täällä Suomessa todella hyvin. En olisi ikinä uskonut, että Kiina tulee monessa asiassa niin jälkijunassa. 

Jami kehuu harjoitteluolosuhteita. Kelit olivat vaihtelevat: aamulla oli hyvin kylmä ja iltapäivällä elohopea kohosi 27 asteeseen. 

– Ilmansaasteet ovat todella rajut, eikä siellä ollut sinistä taivasta liiemmin näkyvissä. Joinakin päivinä savusumu peitti kerrostalojen yläkerrokset, Jami harmittelee. 

Kulttuuri on erilaista, niin on myös ruokapuolikin. Reissun aikana painoa putosi viisi kiloa. 

– Kun aamupala on riisiä, päivällinen ja lounas myös, niin eihän sillä tämmöisellä treenimäärällä pärjää. Reissu oli vähän niin kuin oma Suomen Selviytyjät -leiri. Menetetyt kilot ovat jo karttuneet takaisin, Jami nauraa.

Pekingin nähtävyydet jäivät näkemättä, sillä päivät venyivät pitkäksi. Aamuviideltä oli lähtö ja illan päälle eivät nähtävyydet enää vetäneen puoleensa. 

– Aamupala hotellilla, treeni, takaisin hotellille, syönti, päiväunet, treeni, syömään, hotellille. Tein 41 treeniä, yhteensä 81 tuntia, laidasta laitaan, sekä heitto- että voimaharjoittelua, Jami kertoo. 

Kimmon valmennettavista Jami sai sparrausapua ja päinvastoin. 

– Koen, että olin enemmän sparraajana heille. He eivät ole nähneet länsimaalaista meininkiä, ja kuvittelevat olevansa maailman parhaita. Kielimuuri on melkoinen, sillä he eivät puhu englantia lainkaan. Kiinan suurin palomuuri estää myös tehokkaasti kommunikoinnin ulkomaailman kanssa. 

Kiinan matka antoi osviittaa siitä, mikä on päivän kunto. Urheilun saralla on Jamille tapahtunut paljon viimeisen puolen vuoden aikana. Suurin niistä uuden valmentajan kuvioihin mukaantulo. 

– Keihään toinen lajivalmentaja, joensuulainen Olavi Parjanen astui isän saappaisiin. Olavin metodit eivät juuri eroa isän menetelmistä, sen olen huomannut, että molemmat ovat melkoisia jästipäitä, Jami nauraa ja lisää, että Olavi on pikkuasioissa tarkempi, kun taas Kimmo katsoo kokonaisuutta. 

Valmennusvastuu on Kimmolla ja Olavilla yhdessä. 

– Kun isä on Suomessa, hän laatii minulle ohjelmat. Seuraavan kerran isä tulee Koskelle toukokuun lopulla, ja näyttää siltä, että hän voi olla Suomessa lähes koko kesän. Isän pesti Kiinassa kestää ainakin 2020 Tokion olympialaisiin saakka. En tiedä mitä sen jälkeen tapahtuu. 

Jami matkusti torstaina kolmeksi viikoksi Portugaliin. 

– 25. toukokuuta on kauden ensimmäinen kisa, Kultainen Keihäs Vantaalla. 

Edellinen kausi oli suuri pettymys, mutta nyt on katse laitettu jo sinne 83 metriin. 

– Olen yleensä kova poika stressaamaan, mutta nyt on elämään tullut mukavia uusia kuvioita, jotka vähentävät stressiä. Muuton ja kihlauksen lisäksi olen aloittanut opiskelun. Opiskelen mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkintoa Jyväskylässä. Kerran viikossa käyn valmentamassa Pihtiputaan lukiossa, Jami luettelee. 

Alkava kausi näyttää mielessä positiiviselta haasteelta. 

– Viime kaudella sain nostettua tasoani, mutta tavoitteet eivät täyttyneet. Lähden luottavaisin mielin kohti kautta, ja tavoitteen olen laittanut lokakuussa käytäviin Dohan MM-kisoihin. Karsintaraja on 83 metriä. Viime vuonna heitin treeneissä yli 80 metriä. 

Kinnusen perhettä koettanut suuri suru ei ole vielä taittunut. Alle 20-vuotiaiden EM-hopeamitalistin, Jamin kummisedän, Jarkko Kinnusen menehtyminen vain 48-vuotiaana on ollut raskas pala koko Kinnusen keihäsperheelle. Kuolema tuli juuri Kiinan matkan kynnyksellä. 

– Minun piti vielä ennen reissua käydä katsomassa Jarkkoa, mutta en sitten ennättänytkään, Jami harmittelee. 

Jarkko opetti Jamille paljon. 

– Hän on minulle legenda, joka jaksoi luoda minuun itsevarmuutta. Hän muisti aina sanoa, että jos välillä menee huonommin, niin itseensä pitää aina jaksaa uskoa. Jarkolle oli aina helppoa puhua kaikesta. Oli tiukka paikka, kun kävin katsomassa Jarkkoa kuoleman jälkeen. Tämä kausi on omistettu Jarkolle. Hän oli minulle hyvin tärkeä henkilö, Jami sanoo. 

Jami Kinnunen palasi muutama viikko sitten Kiinasta, jossa oli tiukka neljän viikon harjoittelujakso.

 

Vastaa