Jami Kinnusella on kroppa ja nuppi kunnossa


 

Kolmannen polven keihäsmiehen nuppi on kasassa ja kroppakin on näyttänyt tälle kaudelle lupaavasti vihreää valoa.

 

Jami Kinnusen harjoittelu on edennyt suunnitelmien mukaan, ja kauden paras heitto on samalla myös oma ennätys. Kaikki elementit ovat oikeassa asennossa tänään Jyväskylässä alkavia Kalevan Kisoja varten.

Keihään karsinta heitetään lauantaina kello 13.20 alkaen ja finaali sunnuntaina kello 16.40.

– Ei mua karsinta jännitä. Kalevan Kisojen karsintaraja on kautta historian ollut 75 metriä, sen pyrin selvittämään mahdollisimman nopeasti. On jatkoon päästy 71 metrinkin heitolla, Jami sanoo ja hymyilee päälle.

Viime viikolla Seinäjoen aluemestaruuskisat antoivat osviittaa kisakunnosta. Keihäs kaarsi lukemaan 78.01.

– Ihan hyvä kisa oli, vaikka kauden parhaasta muutaman kymmenen senttiä jäikin. Kisa oli hyvä kenraali Kalevan Kisoja ajatellen, tästä jäi hyvä tuntuma.

Tuleva kisa on ehdottomasti kauden pääkisa. Vastuksena on parikymmentä heittäjää, kärkiheittäjinä mukana kauden komeetta Oliver Helander ja konkari Antti Ruuska.

– Kaikki, jotka kynnelle kykenevät ovat ilmoittautuneet.

MIESTEN keihäskisassa Pihtiputaalla Jamin näyttö nostaa toiveita kotikatsomoon. Kolmas sija Keihäskarnevaaleilla ruokki tahtotilaa entisestään.

– Pyrkimys on heittää Harjulla yli 80 metriä ja olla kolmen parhaan joukossa. Sillä lohkeaisi kisalippu Berliinin EM-kisoihin elokuussa. On aivan itsestä kiinni istunko kisakoneessa, Jami muistuttaa.

Ennätystä lähdetään tekemään ja ihan tosissaan.

– Kyllä sen olisi jo aika tulla, eikä 82 metriäkään tunnu mahdottomalta. Olen muita kausia 6-7 metriä edellä tähän aikaan, ja tämä enteilee hyvää. Kun vain kroppa pysyisi kasassa, pää on onneksi ollut aina vahva.

Kahdeksankymppinen ei Jamia lämmitä, jos sijoitus on neljäs.

– Silloin saattaa paita paiskatua mondon pintaan, Jami nauraa toimittajan spekuloinnille.

Kinnusilla on hyvä paineensietokyky. Kotiväki tai kaverit eivät paineita heittoihin asettele.

– Täytyy myöntää, että nyt tuntuu, että koko Keski-Suomi odottaa kolmannen Kinnusen kasikymppistä. Pappa on moninkertainen Suomen mestari, mutta isällä ei ole yhtään valtakunnan mestaruutta vaikka maailmanmestari onkin, Jami nauraa.

Jos ensimmäinen heitto menee pieleen, se ei sotke päätä eikä pakkaa. Heitto pysyy kasassa. Koko kausi on mennyt niin, että viimeisellä heitolla on tullut parannusta.

– Pihtiputaallakin heitin viimeisellä pronssia. Oliver on taas sellainen, joka yleensä heittää ensimmäisellään sen pisimmän, Jami kertoo.

JAMI NIMEÄÄ Oliver Helanderin Suomen tämän hetken ykkösheittäjäksi. Sitä hän onkin ainakin tilastojen valossa. Viikko sitten Helander kiskaisi oman ennätyksensä 88.02. Ennätys parani kertalaakista kahdella ja puolella metrillä.

– Viime vuonna voitin hänet Pihtiputaalla. Oliver on heittänyt jo kauan, kaikki eivät vain muista, että hän on ollu junnusarjoista asti Suomen parhaimmistoa, ja omaa pari Suomen ennätystäkin. Ei Oliver mulle mistään puskista ole tullut, Jami sanoo.

Koska Tero Pitkämäki on loukkaantumisen vuoksi katsomon puolella on Jami tämän hetken tilastoissa kolmonen. Keihäsmiehet tuntevat toisensa hyvin.

– Puolassa oltiin kämppiksinä ja nyt pidetään yhteyttä joka päivä.

Jami lähtee heittämään Harjulla omaa kisaansa. Hän epäilee, että Helander koittaa ratkaista pelin ensimmäisellä heitollaan.

– Sunnuntaina ollaan viisaampia.

HARJOITTELUA on tehty kropan ehdoilla. Jami sanoo, että on oppinut kuuntelemaan itseään, eikä lähtentäjäongelmia ole ollut nyt havaittavissa.

– En ole lähtenyt tällä kaudella puskemaan päätä seinään. Mitään erikoista eroa ei muihin kausiin ole kuitenkaan ollut, samantyyppisesti ollaan menty. Olen välttynyt huonolta tuurilta. Mulla on hyvä ja helvetin onnellinen fiilis, että olen päässyt kisaamaan, ensimmäistä kertaa vuoden 2013 jälkeen siten kuin on suunniteltu. Olen pystynyt tekemään hyvää jälkeä, kymmenen kisan keskiarvo on päälle 76 metriä. Nyt pitäisi tulla piikki, sillä fiilis siihen on hyvä.

Vaikka Jyväskylä on keihäänheiton päässä, ei Harjun kenttä ole Jamille tuttu. Hän kävi heittämässä harjoitusheittoja kisapaikalla viime viikolla. Edellisestä heitosta oli aikaa seitsemän vuotta.

– Treenejä olen tehnyt, mutta en ole heittänyt kilpaa. Kentille on tullut ihan ihmeellisiä alustoja, joten jos vain on mahdollista, on hyvä päästä kokeilemaan ja ottamaan tuntumaa. Harjulla on perusmondo, mutta uusi malli, joka joustaa joka suuntaan, Jami kertoo.

Harjun henki sekä mondo lupailevat myös hyvää.

– Heitin siellä treeniennätyksen, 79 metriä. Treeniennätyksiä ei lasketa, mutta kyllä ne jäävät alitajuntaan.

Kalevan Kisat Jyväskylässä, Harjun kentällä

Keihään karsinta la klo 13.20

Finaali su klo 16.40

Vastaa