ÄKS

Järjestöt ja yhdistykset joutuvat lopettamaan pitkäaikaistyöttömien työllistämisen – tässä kolmen toimijan tarina: 50 työtöntä lisää?

20.09.2014 10:34 (muokattu 20.09.2014 10:35)
Katulähetyksellä vakavana Heli Heino, Jani Liimatainen, Minttu Lämsä ja Maaret Saastamoinen.
Kolmas sektori työllistää. Kolmas sektori tarjoaa apua. Mutta nyt näyttää karulta: Kolmannen sektorin toimijoiden pelimerkit käyvät vähiin kun palkkatuki loppuu. Katulähetykseltä työttömäksi jää 30? Loppuuko Suolahden Ystävän Tuvan toiminta?  Huimassakin ollaan ihmeissään.

 

Laintulkinnan ohjeistuksen tiukentamisen vaikutukset palkkatukityöllistämiseen Äänekosken katulähetyksellä ovat dramaattiset. Palkkatukilakimuutos vaikuttaa ihan ensimmäisenä Ekocenterin toimintaan.

– Lauantain aukioloajat loppuvat. Joudumme supistamaan aukioloaikoja, sillä nyt olemme toimineet kahdessa vuorossa ja joudumme nipistämään molemmista päistä eli avaamme myöhemmin ja suljemme liikkeen aikaisemmin, Äänekosken Katulähetyksen toiminnanjohtaja Jani Liimatainen kertoo.

Eikä tässä kaikki ollut. Ensimmäisessä vaiheessa Ekocenteriltä joudutaan lakkauttamaan neljän tukityöllistetyn työpaikka. Katulähetys on joutunut lakimuutoksen myötä lopettamaan uusien työntekijöiden palkkatuella työllistämisen ja vanhojen sopimusten jatkamisen.

– Puolen vuoden sisällä paikkoja vähenee noin kolmekymmentä, Liimatainen laskee.

Edellytetään, että palkkatukityöllistetyille, jotka työskentelevät osa-aikaisesti tulee tarjota täysiaikaista työaikaa, ennen kuin palkkatukea voidaan myöntää palkkauskustannuksiin.

– Tähän ei meillä ole resursseja, sillä yhdistys ei kykene maksamaan lisääntyneitä palkkauskustannuksia, jotka siirtyminen täyteen työaikaan aiheuttaisi, Liimatainen sanoo.

Käytännössä tämä estää palkkatukityöllistymisen suurimmalle osalle kolmannen sektorin toimijoista, myös Äänekosken Katulähetys ry:lle.

– Toiminta on yleishyödyllistä työllistämistä ja valmennusta eikä toimi liiketoiminnan pelisääntöjen mukaisesti. Tavoitteena ei ole voiton maksimointi. Nykyisellään toiminta perustuu yhteistyöhön Äänekosken kaupungin ja ELY-keskuksen kanssa, jotka ovat myös merkittäviä yhdistyksen taloutta ja toimintaa tukevia tahoja, kertoo yksilövalmentaja Heli Heino.

Jos joudumme lopettamaan tukityöllistämisen, niin kohta ei ole valmennettavia ihmisiä. Tämä on hyvin surullista näiden ihmisten kannalta, sanoo Maaret Saastamoinen kuntouttavan työtoiminnan vastaava ohjaaja.

On tärkeää päästä työnsyrjään kiinni. Tukityöllistäminen tuo ihmiselle sosiaalisia kontakteja sen sijaan, että hän syrjäytyy yhteiskunnasta kotona kaikessa rauhassa.

– Monella on edessään kriisi, kun tärkeä rutiini, työkaverit ja tunne tarpeellisuudesta otetaan pois, Minttu Lämsä Joustin-projektista kertoo.

Kun kolmannelta sektorilta viedään pelimerkkejä, niin kuormitus näkyy TE- ja sosiaalitoimistossa.

– Me työllistämme ja räätälöimme työpaikkoja. Emme vie markkinoilta ”oikeita” työpaikkoja. Meidän tavoitteemme on aivan toinen kuin liiketoiminnassa, Liimatainen muistuttaa.

Ystävän Tuvan toiminta loppuu?

 

SUOLAHDEN  YSTÄVÄN TUVAN  toiminnanjohtaja Marita Pulkkinen kertoo yhdistyksen toiminnan loppuvan, jos valtion maksama pitkäaikaistyöttömille tarkoitettu palkkatuki loppuu kaavaillun mukaan. Ystäväntuvalla on palkkatuen varassa olevia työntekijöitä reilut kymmenen.

– Kahdelta loppuu tuki nyt, emmekä voi palkata tilalle tai jatkaa työsuhteita. Tämä tarkoittaa sitä, että joudumme lopettamaan toimintamme, Pulkkinen kertoo.

Muutos aiheuttaa sen, että  rahaa palkanmaksuun pitää löytyä. Sitä ei Pulkkisen mukaan ole mistä ottaa, ja toiminta on ajettava alas jos palkkatuki loppuu.

– Olemme pieni yhdistys, eikä meillä ole varaa palkata ilman palkkatukea. Suuri huoli on myös asiakkaistamme, jotka jäävät ilman kotiapua. He ovat näitä, jotka ovat väliinputoajia kaupungin tarjoaman hoivan piiristä.

Ystäväntuvan asiakkaina on vanhuksia ja muita kotipalvelun tarpeessa olevia henkilöitä.

– Meillä on noin sata asiakasta, ja he ovat sellaisia, jotka eivät kuulu kaupungin kotipalvelun ja -avun piiriin. Nämä ihmiset jäävät nyt jos ei aivan heitteille, niin ilman kotiapua, Pulkkinen huokaa.

Myös Huimassa ollaan huolestuneita

 

Huiman puheenjohtaja Heikki Mäkinen kertoo Huiman työllistäneen vuodesta 1979 lähtien 355 työntekijää aina bussinkuljettajasta lipunmyyjään ja toiminnanohjaajasta valmentajaan.

– Tällä hetkellä Huima työllistää palkkatuella neljä henkilöä. Laitamme hakemuksia vetämään niin kuin ennenkin, katsotaan sitten miten käy, kertoo Mäkinen huolestuneena.

ÄKS kysyy asiaa myös Suolahden Työttömiltä ja muilta kolmannen sektorin toimijoilta. Näistä lisää myöhemmin.

Vastaa

  1. Orjuuden vastustaja sanoo:

    Hyvä, että pakkotyöt loppuvat ruokapalkalla. Voisivat laittaa pitkäaikaistyöttömät eläkkeelle, niin heidän kiusaamisensa loppuu.

    1. Jan Uusitupa sanoo:

      Juuri näin. 2000€ palkka ja kaikki töihin. Ne rahat(noin pieni määrä) valuu samassa kuussa takaisin kiertoon.
      Yritykset pois verotuksesta.

  2. Jan Uusitupa sanoo:

    Onhan nuilla muillakin rahaa, kun sitä kerää. Nostaa sen läskin perseen ylös ja alkaa kerää rahaa, niin saa työllistää työntekijöitä. Niinhän kaikki tekee. Ei kukaan saa ilmaiseksi Valtiolta rahaa loputtomiin. Sillä Palkkatuella piti nostaa yrityksen/Yhdistyksen toimintaa kannattavaksi ja työllistää sitten kyseinen henkilö. Ei Palkkatuki ole Valtion maksamaa palkkaa aina ja ikuisesti.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy