Jätevesilaki astuu voimaan ihan pian – onko jätevesijärjestelmäsi kunnossa?


Asutko haja-asutusalueella rannassa tai pohjavesialueella? Jos vastaat kyllä, kysymys kuuluu: Onko jätevesijärjestelmäsi lain mukainen?

Jätevesiremonttien takaraja ranta- ja pohjavesialueilla lähestyy. Kaupungintalolla järjestettävässä jätevesi-illassa esitellään jätevesilainsäädäntöä sekä erilaisia jätevesijärjestelmiä jätevesiremontin aloittamisen tueksi.

 

Jätevesi-illaksi nimetyssä tilaisuudessa kerrotaan muun muassa jätevesijärjestelmän uusimisen toimenpidelupahakumenettelystä ja sekä ikääntyvien korjausavustuksesta vakituisen asunnon jätevesijärjestelmän kunnostamiseen. Haja-asutusalueiden kiinteistöjen jätevesien käsittely ranta- ja pohjavesialueilla tulee kunnostaa viimeistään 31.10.2019 mennessä, mikäli kiinteistöllä ei ole jo säännökset täyttävää jätevesijärjestelmää. Jätevedet on käsiteltävä niin, ettei niistä aiheudu haittoja ympäristöön tai vesistöön. Ympäristönsuojelulain 16 luku sanelee haja-asutusalueiden jätevesijärjeselmien puhdistusvaatimuksista.

– Vähäisiä jätevesiä kuten kantovesiä puhdistusvelvollisuus ei koske, jos ne voidaan imeyttää hallitusti maastoon. Suoraan vesistöön ei vähäisiäkään jätevesiä saa johtaa. Myös kuivakäymälästä tulee huolehtia asianmukaisesti, Äänekosken ympäristötarkastaja Mari Korhonen muistuttaa.

Ne kiinteistöt, jotka sijaitsevat viemäriverkostojen ulkopuolisella ranta- tai pohjavesialueella niiden järjestelmien pitäisi täyttää lain vaatimukset viimeistään lokakuun lopulla. Jätevesiasetus astui voimaan vuonna 2004.

– Sitä edeltävänä aikana ei kiinnitetty huomiota jätevesien puhdistukseen. Laki ei ole uusi, mutta sitä on muutettu kolmeen kertaan. Muutos on ollut lähinnä siirtymäajan siirtämistä eteenpäin, Äänekosken ympäristöpäällikkö Juhana Jalkanen sanoo.

Kuivan maan kiinteistöjen osalta vaatimukset ovat helpottuneet radikaalisti.

– Määräaika koskee vain ranta- ja pohjavesialueita, Korhonen vinkkaa.

Moni koti- ja mökkitalous on siirtänyt jätevesiremonttiaan juuri sen vuoksi, että on odotettu viimeistä linjausta.

– Nyt alkaa olla jo kiire, jos ei ole asioita vielä viety eteenpäin. Tärkeintä on hyvä suunnittelu, että saa oikean ja toimivan järjestelmän kohteeseen, Jalkanen sanoo. 

Montako kiinteistöä on Äänekoskella jätevesiasiassa suurennuslasin alla, on vaikea arvioida.

– Äänekosken alueella on noin 2600 loma-asuntoa. Ne, jotka ovat rakennettu vuoden 2004 jälkeen niillä on järjestelmä joka täyttää asetuksen, Korhonen laskee. 

Oikeaoppisten ja lain määräämien järjestelmien valvonta on vaikeaa. Kategorisesti ympäristötarkastajat eivät jalkaudu mökkiläisten vesijärjestelmiä salapoliisin lailla tutkimaan.

– Tässä kohtaa panostamme siihen, että ihmiset saavat tietoa ja neuvontaa. Ensin pitää kartoittaa oman kiinteistön tilanne, mitä sinne tarvitsee hommata. Jos meille tulee tietoon kiinteistö, joka ei täytä viranomaismääräyksiä, niin silloin puutumme peliin, Jalkanen sanoo. 

Ympäristöasioissa Äänekoskella tehdään tiivistä yhteistyötä Konneveden ja Uuraisten kanssa. Valmisteilla on samansisältöiset ympäristönsuojelumääräykset, jossa on tavoite suhtautua tiukasti jätevesipäästöjen hallintaan ranta-ja pohjavesialueen kiinteistöille.

– Sen luulisi olla porkkana, jotta järjestelmät ovat kunnossa ennen määräaikaa, Uuraisten ympäristösihteeri Miia Rahinantti toivoo.

10. toukokuuta järjestettävään jätevesi-iltaan ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet ja erityisesti henkilöt jotka asuvat pohjavesi- tai ranta-alueella, ja joiden järjestelmät eivät ole vielä määräysten mukaiset.

Mitä kaikki tämä tarkoittaa käytännössä? Millaisia jätevesijärjestelmiä markkinoilla on? Miten saunan pesuvedet puhdistetaan? Mitä ovat vähäiset jätevedet? Miten edetä remontissa? Mistä saa asiantuntija-apua?

Muun muassa näihin kysymyksiin saadaan vastauksia kaupungintalolla järjestettävässä jätevesi-illassa perjantaina 10.5. klo 17.00-19.00.

Vastaa

  1. Länsituuli

    Mummojen ja paappojen jätevesiasiat kunnossa,jätevesijärjestelmään saimme ohjeita Intiasta.

    Vastaa