Jazzien hektinen vaihe on käsillä


Keitelejazzin toiminnanjohtaja Jukka Vehkala koputtelee jo jazzien pop-up -toimiston ovella. Toimisto avataan entisen poliisilaitoksen tiloissa heti vapun jälkeen.

Legendaarinen Keitelejazz palaa Rantapuistoon ihan pian, jo kesäkuussa! Hengähdystauko on pidetty, se on tehnyt terää, ja takaisin tullaan akut täyteen ladattuna. 

 

– Tauko oli paikallaan, sillä olimme aivan puhki. Kun katsoi viime kesänä festivaalista tyhjänä ammottanutta Rantapuistoa, alkoi virtaa taas kummasti tulla. Edellisistä festareista jäimme kuiville, mutta pesämunaa ei ollut. Kun taloudelliseen puoleen saatiin pelimerkkejä, oli homma selvä, Keitelejazz ry:n toiminnanjohtaja Jukka Vehkala kertoo.

Keitelejazz on toiminut jo vuosikymmeniä Äänekosken matkailun lippulaivana. Myös kaupungilla oli voimakas tahtotila saada festivaali takaisin Äänekosken kesän ohjelmaan. Toive toteutui ja nyt  pitää vain vielä hetki malttaa odottaa.

Jukka Vehkala on soittanut ensimmäisen kerran jatseilla vuonna 1992, jatsien järjestelyissä hän on ollut mukana vuodesta 1996 saakka. Äänekoski Jazz ry:n ensimmäisessä vaunussa syksystä asti matkustanut Vehkala kertoo tähän asti matkan olleen hektinen.

– On ollu kovasti opettelua siitäkin huolimatta, että olen ollut jo vuosia organisaatiossa mukana. Aiemmin olen hoitanut omia selkeitä vastuualueita, mutta nyt alkaa valjeta kaikki muut osa-alueet ja mitä kaikki muut tekevät. Kontollani on isojen sopimusten tekeminen, ja mitä kukin talkoolainen tekee. Onneksi peruspilarit ovat mukana edelleen, Vehkala sanoo ja kertoo Pentti Ronkasen ja Kalevi Plattosen toimivan arvokkaana taustatukena.

ISON FESTIVAALIN rakentaminen on monimutkainen prosessi. Talven ja kevään aikana on tehty  paljon: artistisopimukset on allekirjoitettu. Lättähattu- ja bussikuljetukset Jyväskylän suunnasta on sovittu. Teltta on tilattu. Pop-up -toimistolle on tila vuokrattu ja työntekijä löydetty. Jatsipaidat on painettu. Talkoolaisia on listattu. Anniskeluluvan ja panimosopimuksen kanssa häärätään parasta aikaa.

– Ruoan toimittaja on vielä hakusessa, mutta tarjoilupuolen hoitaa tuttuun tapaan Äänekosken Yrittäjät ry. Artistien kuljetuksien logistiikkaa on mietitty jo pitkälle. Majoituskapasiteetti on tänä kesänä rajallinen, sillä Suviseurojen vuoksi paikat ovat täynnä. Kartoitamme majoituspaikkoja, ja toivomme yhteydenottojen niiden tiimoilta. Jazztoimisto avaa ovensa heti vapun jälkeen Torikatu nelosessa, eli entisen poliisilaitoksen tiloissa. Toimisto toimii infokonttorina sekä lippujen ja erilaisen oheismateriaalin myyntipisteenä, Vehkala listaa.

ÄKS ja Keitelejazz solmivat yhteistyösopimuksen, ja tästä lehdestä alkaen, kerromme jatsiin liittyviä uutisia, festivaalin järjestelyistä sekä erilaisista oheistoiminnoista jatsiviikon ympärillä.

–  Teemme ÄKSän kanssa paikallista tiivistä yhteistyötä, kuten muun muassa Keitelejazz-liitteen, joka ilmestyy 7. kesäkuuta, Vehkala sanoo.

OHJELMISTO on äärimmäisen kattava, Teltalla pysytään rokki- proge ja jazzgenressä, mutta jokaisen illan aikana käydään monella eri alueella.

– Vaikka puristimme festarin kolmipäiväiseksi, se ei tarkoita sitä, että ohjelmistosta olisi tingitty. Toivomme, että äänekoskelaiset ottavat ohjelmiston omakseen jokaisena iltana, vaikka artisti tai bändi olisikin outo. Ohjelmisto on laadittu tunteella ja ajatuksella, ja niinpä Rantapuistoon on tulossa isoja elämyksiä. Mediassa on otsikoitu, että ollaan Kalevauvasta Popedaan, se ei ole totuus. Jos pitää vetää ääripäihin, niin skaala olkoon Popedasta freejazziin, Vehkala linjaa.

Jukka Vehkalan luonnehdinta Keitelejazzin ohjelmistosta:

Ohjelmisto on monipuolinen pitkittäissuunnassa torstaista lauantaihin, mutta se on myös monipuolinen poikittaissuunnassa eli illan aikana. Erityisleiman kesän 2018 ohjelmistolle antaa proge ja huikeat rumpalit.

Rokkitorstaina 28.6. klo 18

Kalevauva.fi
Saimaa
Steve´n´Seagulls
Popeda

– Keitelejazz alkaa huumorifolk -duolla ja seuraavaksi lavan täyttää, big band -kokoinen orkesteri, Saimaa. Sen päälle kuullaan kansainvälisesti menestynyttä hillbillyä. Illan päättää Popeda, joka on ihmisille täyttä lihaa ja perunaa.

Progeperjantai 29.6. klo 18

Vesa Aaltonen Proge Band
Wigvam Revisted
Gong
IceFish feat. Virgil Donati

– Ilta on tehty hyvin ja ajatuksella ja pyöritään isolla alalla. Gongin keikalla saadaan kuulla progen alkuaikoja -60-70 -luvun vaihteesta asti. Tätä ennen lavalle nousee myös Suomen versio eli Wigvam Revisted ja illan päättää Ice Fish, jolloin saadaan kuulla, missä proge menee nykyään.

Jazzlauantai 30.6. klo 18

KJC Guitar Special
Timo Lassy Band & Ricky-Tick Brass
Verneri Pohjola Group: ”Pekka”
Simon Phillips with Proctol IV

– Simon Phillips on iso kansainvälinen juttu,  Hän on yksi kaikkien aikojen rumpaleista, joka on soittanut lukuisissa yhtyeissä Totosta Judas Priestiin, The Whosta Roxy Musiciin. Hänen musiikkiuraansa mahtuu asioita monelta eri alueilta, ja uskon, että se kerää kuulijoita pitkin Suomea. Suomen kitaravirtuoosit ovat hyvin edustettuina KJC Guitar Special rivistä löytyy kitaristit Varre Vartiainen, Timo Kämäräinen, Teemu Viinikainen ja Jarmo Saari. Timo Lassy Band & Ricky-Tick Brass tuo lavallE big bandin, tästä tulee kova ilta!

Unohtaa ei pidä intimeejä salikonsertteja Wille Olohuone ja Keittiössä sekä valtuustosalissa.
Lauantaina 30.6. klo 15 kaupungintalon valtuustosaliin tulee Johanna ja Mikko Iivanainen Duo.
Sunnuntaina 1.7. klo 17 laitetaan festivaali pakettiin Wille Olohuone ja Keittiössä Viitasen Piian tahtiin.
– Näistä kumpikaan ei olisi omimmillaan suuressa jazzteltassa. Tällaiset intiimit konsertit saavat artistit oikeuksiinsa, Vehkala pohtii.

Vastaa