Juho Kautto ja Kari Kiiskinen: Tarvitsemme Äänekoskelle lisää kunnallisia hoivapaikkoja


Kun puntariin laitetaan kotipalvelut ja laitospaikat, täytyy asiaa miettiä monelta eri kantilta. Hyvä että mietitään.

Kunnille on asetettu sote-sopan hautumisen ajaksi viiden miljoonan euron ylittäville investointihankkeille kielto. Kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajat ottavat kantaa vanhustenhuollon linjauksiin. 

 

Uusia hoivakoteja rakennetaan ennätystahtiin. Kun viime vuonna Valvira ja aluehallintovirastot myönsivät toimiluvat sadalle uudelle tehostetun palveluasumisen yksikölle, tämän vuoden lokakuun alkuun mennessä lupia oli myönnetty noin 80. Buumi näkyy myös  Äänekoskella. Valviran ylitarkastaja Mari Saranmaa arvio Ylen uutisissa torstaina, että uusia yksityisiä yksiötä tullaan perustamaan ympäri maaata, sillä sosiaalialalla on paljon yksityisiä toimijoita.

Analyysiyhtiö Inderesin analyytikko Jesse Kinnunen arvioi, että suuret sosiaali- ja terveysalan yritykset investoivat ikäihmisten hoivakoteihin vielä useita vuosia. Taustalla on laskelma, jonka mukaan Suomeen tarvitaan jopa 40 000 uutta hoivakotipaikkaa. Tällä hetkellä tehostetun palveluasumisen paikkoja on noin 30 000.

ÄÄNEKOSKELLA IKÄÄNTYMISESTÄ  johtuva hoivapalvelujen tarve kasvaa arviolta tulevat kymmenen vuotta. Äänekoskella ikäännytään maan keskiarvoa voimakkaammin ja sairastavuuskin on muuta Suomea korkeammalla tasolla.

– Yksityistä, kansallista hoivapalvelutarjontaa täällä on jo vanhastaan. Nyt myös ylikansallinen hoivabisnes on rantautunut meille. Hoivakoti Esperin lisäksi jonossa on muitakin tulijoita. Palveluseteleitään kunnille markkinoiva hoivabisnes on toistaiseksi Äänekoskella toimimassa omalla liiketaloudellisella riskillään. Mutta kuinka kauan, Juho Kautto (vas) ja Kari Kiiskinen (sd) kysyvät.

– Yksityinen hoivabisnes on huomannut Äänekosken hoivarakentamisen tarpeen, kunta ei. Ylevänä tavoitteena saamme monesti viranomaisten ja poliitikkojen kannanotoissa kuulla ja lukea, että ikääntyvä saisi mahdollisimman pitkään asua kotonaan. Kun hoivan aika koittaa, olisi hoivaa tarjottava tutussa ympäristössä, kotiseudulla. Lähellä olevien sukulaisten olisi mahdollisimman helppo omaisensa kanssa aikaa viettää. Ei ole oikein, että hoivan tarpeessa oleva ikäihminen kohtaisi raskaita muuttoja. Oikea-aikaista hoitoa ja hoivaa on tarjottava kaikille sitä tarvitseville ja se ei saa olla lompakon paksuudesta kiinni. Kaikki tämä on myös meidän mielestämme tavoittelemisen arvoista, Kiiskinen ja Kautto linjaavat.

Puheenjohtajakaksikko toivoo Äänekoskelle lisää hoito- ja hoivatyötä tekeviä käsipareja

– Puheiden lisäksi tarvitaan myös oikeita toimia asian varmistamiseksi. Äänekosken kaupungilla ei ole riittävästi tiloiltaan terveellisiä ja turvallisia hoivapaikkoja kaikissa taajamissa tarjolla. Niitä on saatava lisää.

Vanhusväestön turvallinen kotona asuminen on mahdollistettava riittävällä määrällä kotiin vietäviä palveluja.

– Vanhusväestön turvallinen kotona asuminen on mahdollistettava myös esteettömän liikkumisen rakentamisella. Tähän tarvitaan asuntojen korjausrakentamista, tukivälineiden, turvakaiteiden ja apuvälineiden saatavuutta. Kerrostaloihin tarvitaan lisää hissejä. Kaikella tällä on iso työllistävä ja hyvinvointivaikutus. Hyvinvointi kuuluu kaikille suomalaisille, Kautto ja Kiiskinen toivovat.

Suolahden palvelukeskuksen johtaja Sirpa Halla-aho (kolmas vas) esitteli osalle vasemmistoliiton valtuustoryhmää  liipasimen alla olevaa Ruskovillaa ja myös koko Suolahden yksikköä. Riikka Happo (vas), Sirpa Martins, Matti Virtanen, Simo Holopainen ja Juho Kautto haluavat kuulla myös henkilöstön mielipiteitä päätöksenteon pohjalle.

Vastaa

  1. Seppo Kotaniemi

    Hyvät päättäjät Äänekoskella!
    Vanhuksistamme on pidettävä kaikissa olosuhteissa Huolta . Olipa Sope – soppa , kuinka pahasti kesken . Mitkään rajoitukset eivät silloin voi olla rahasta, kiinni. Teillähän on mahdollisuus kutsua vastaavasta ministeriöstä asiantuntijat paikalle ja optimoitava nykytilanne Heidän kanssaan kuntoon, jos oman kunnan vastuuhenkilöt Ei siihen pysty. Ketään EI saa jättää Heitteille. Kun katseli kuvaa, niin sieltähän löytyy monta päättäjää, joiden on myös pystyttävä vaikuttamaan siihen konkreettisella tavalla, muiden päättäjien kanssa. Yhdessä eteenpäin – Suomi 100 v.

    Vastaa