Suomalaiset olisivat valmiita tuomaan perinteiseen joulupöytään kotimaista kalaa ja bataattiruokia. Joulupöydän perinteet pitävät kuitenkin edelleen vahvasti pintansa, selviää Suoalaisen Työn Liiton teettämästä Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimuksesta.
Taloustutkimuksen tekemässä Sinivalkoinen jalanjälki -tutkimuksessa reilulta tuhannelta suomalaiselta kysyttiin perinteisen joulupöydän tärkeimpiä ruokalajeja ja mikä uusi ruokalaji sopisi jouluun.
– Perinteinen suomalainen joulupöytä on varsin runsas, eivätkä suomalaiset halua sitä suuresti uudistaa. Klassikkojen rinnalla suomalaiset olisivat valmiita kuitenkin kokeilemaan esimerkiksi uusia kalaruokia ja bataattilaatikkoa. Jouluvalmisteluissa suomalaiset ruuat ovat vahvasti pääroolissa. Ostamalla joulupöytään ja lahjaksi kotimaisia herkkuja on mahdollisuus tukea suoraan suomalaista työtä, Suomalaisen Työn Liiton tutkimuspäällikkö Jokke Eljala kertoo.
Uusina jouluruokina suomalaiset toisivat perinteiseen joulupyötään kotimaisesta kalasta (17 %) ja bataatista (14 %) valmistetut ruokalajit. Myös marjajälkiruuat ja punajuuriruuat voisivat suomalaisten mielestä sopia joulupöytään. Vastaajista 15 prosenttia haluaa pitää perinteisen joulupöydän täysin muuttumattomana.
Joulupöydän tärkein herkku on perinteisesti kinkku. Erityisesti miehet (65 %) nostavat kinkun tärkeimmäksi. Naisista noin puolet pitää kinkkua joulupöydän tärkeimpänä ruokalajina. Graavikalat (11 %) ja laatikot ovat suomalaisten mielestä kinkun jälkeen joulupöydän tärkeimmät ruokalajit.
Tänä vuonna suomalaista luomukinkkua on saatavilla aiempaa paremmin. Pro Luomu arvioi, että joulumarkkinoille tulee suomalaisia luomukinkkuja yhteensä noin 120 000 kiloa.
– Kalapöydässä entistä suositumpia ovat majoneesi- ja smetanapohjaiset rapu- ja kalasalaatit sekä erilaiset mädit. Odotamme tänä vuonna hyvää myyntiä myös lipeäkalalle. Se on perinteinen tuote, joka on helppo ja nopea valmistaa, Holopainen sanoo.
Mikä on joulupöydän tärkein ruokalaji?
• Kinkku 57 %
• Graavikalat 11 %
• Lanttulaatikko 6 %
• Perunalaatikko 6 %
• Porkkanalaatikko 4 %
Minkä uuden ruokalajin toisit perinteiseen suomalaiseen joulupöytään?
• Kotimaista kalaa 17 %
• Bataattilaatikko ja -muussi 14 %
• Marjajälkiruoat 12 %
• Punajuuriruoka 8 %
• Kalkkuna 7 %
• Hirvipaisti 7 %
• Porokäristys 7 %
• Vihreä salaatti 6 %
• Äyriäiset tai ravut 4 %
• Sushi 1 %
• Pizza 1 %
• Suomalainen perinteinen joulupöytä pitää pysyä muuttumattomana 15 %
Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin marraskuussa 2014 ja siihen vastasi 1166 15–79-vuotiasta suomalaista kuluttajaa.