Käsitetaidetta ja uusia näkökulmia Hoikkassalissa


Emmi-Inkeri Rimpilä ja Einari Tarvainen saivat yhdessä aikaan Jotain villiä.

Einari Tarvaisen ja Emmi-Inkeri Rimpilän yhteisnäyttely näyttää, että taide ei ole kaavoihin kangistunutta tai tylsää.

 

Hoikkassalin tilaa on käytetty hyväksi varsin hienosti: tauluja roikkuu katosta, huoneen jakaa suuresta kalaverkosta rakentuva teos, siellä täällä on patsaita ja nurkassa pyörii video.
– Käsitetaide. Se sana varmaan kuvaa tätä parhaiten, Rimpilä sanoo.
– Taidetta kaikilla aisteilla, se on minun sanomani tässä, Tarvainen lisää ja muistuttaa, että kaikkia hänen teoksiaan saa myös koskea.
– Paitsi yhtä, kun se on vasta tervattu, Rimpilä muistuttaa.

Yhteisnäyttely on kytenyt paikallisten taiteilijoiden ajatuksissa jo pitkään, mutta näkee päivänvalon vasta nyt.
– Mietittiin Eikan kanssa, että jos vuoden päähän kysyttäisiin aikaa tänne, kun tämähän on aina täynnä. Soitin asiasta, niin sanottiin että kuukauden päästä olisi peruutus, tullaanko silloin. Sitten pitikin yhdessä miettiä, että keritäänkö me saada mitään aikaan. Ja nyt ollaan tässä,  Rimpilä kertoo.

Näyttelyn nimi ”Jotain villiä” on osittain Rimpilän mielijohde Tarvaisen puuveistoksista.
– Ne muistuttavat vähän aboriginaaleista. Mutta ”Jotain villiä” kuvaa ehkä myös muuten näitä meidän juttuja, jotka on välillä aika lennokkaita. Ja molemmat haluttiin tehdä nyt ihan omannäköinen näyttely, jota kukaan ei arvostele etukäteen, Rimpilä kertoo.

Rimpilä kerää insipiraatiota ja aiheita tavallisesta elämästä, luonnosta ja omista ajatuksistaan, Tarvainen kuvaa teoksillaan omaa rauhaansa ja luontoa.
– Mä olen sitä mieltä, että taide kuuluu kaikkialle, ja sitä on joka paikassa. Maailmaa voi katsoa niin monin eri silmin, Tarvainen sanoo.

Rimpilä esittelee omia teoksiaan, joista perimmäisen nurkan pulpetista, tavaroista ja kuvista koostuva ”Elämänkoulu” on yhtä aikaa vaikuttava, nokkela ja näyttävä. Samanlainen ajatusmaailma toistuu useissa teoksissa ja myös näyttelyn ainoassa videotaideteoksessa.

Näyttely on pullollaan teoksia, joista osa on hyvin vanhoja. Uusin Rimpilän teos on tehty näyttelyn avajaispäivänä näyttelyn ripustuksen keskellä. Tarvainen puolestaan viimeisteli viimeisen teoksensa kaksi yötä ennen avajaisia.
– Tämä kertoo mielestäni siitä millainen suomalainen nainen on. Naisella pitää olla tervan sitkeys ja koivun kovuus, Tarvainen sanoo esitellessään teosta Suomalainen nainen.

Katsojan on syytä hylätä kaikki ennakkoluulonsa taiteesta heti ovella ja ottaa vastaan kaikki mitä eteen tulee. ÄKS neuvoo myös kävijöitä varaamaan itselleen hetkisen aikaa, sillä tätä näyttelyä ei voi, eikä kannata käydä vain vilkaisemassa.

Emmi-Inkeri Rimpilä ja Einari Tarvainen Jotain villiä-näyttely Hoikkassalissa
Näyttely avoinna 8.-28.9.2017 ma-pe klo 10-19, la klo 10-14.
Tapaa taiteilija ke 20.9. klo 17-18.30.

Hoikkassalissa on esillä myös Rimpilän videotaidetta.

Einari Tarvainen, Suomalainen nainen

 

Vastaa