Katsaus kristallipalloon – Millainen on Äänekoski vuonna 2018?


Miltä näyttää Äänekoski vuonna 2018? ÄKS kysyi paikallisilta ennustajahenkilöiltä, mitä tuleman pitää.

 

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen ei pistä kynttilää vakan alle eikä säästele superlatiiveja.

– Vuosi 2018 tulee olemaan Äänekosken historian valoisin vuosi! Tuononen sanoo rohkeasti.

Tuononen luettelee pitkän listan suuria hankkeita, jotka ensi vuoden aikana etenevät harppauksin: On hallihankkeita, Kotakennään alueen rakentaminen ja uusien koulujen rakentamista useammalla kylällä. Ja tietenkin biotuotetehdas, joka kesällä käy jo täydellä tehollaan.

– Ensi vuonna on tulossa myös uusi todella iso hanke biotalouteen liittyen. En voi vielä paljastaa tarkemmin, mutta siinä on mukana kaikki aina ministeriöitä myöten, Tuononen vihjaa.

Tuononen toivoo kaikkien pienten ja suurten ryhtiliikkeiden nostavan myös kaupungin asukasluvun nousuun. Yksi päätavoite on ottaa nuoriso huomioon entistä paremmin.

– Nuorisoon tullaan panostamaan ihan kunnolla ja nuorisotyöttömyys tullaan nujertamaan, suorastaan kuristamaan. Sitä varten otetaan ihan uudet aseet käyttöön, Tuononen jatkaa.

Talous on mallillaan, investoinnit puksuttavat eteenpäin ja jatkuvasti pyritään kehittämään kaupunkia kokonaisuudessaan.

– Tässä näkee, mitä voi tapahtua, kun kaupunki, asukkaat, virkamiehet, poliitikot ja yritykset puhaltavat yhteen hiileen. Meillä on yhteinen tahtotila ja me uskomme itseemme, emmekä tilastoihin tai menneisiin, Tuononen sanoo.

 

Äänekosken Yrittäjien puheenjohtaja Maria Kokko katsoo tulevaan vuoteen toiveikkaan positiivisella mielellä.

– Uskon, että saamme iloisia uutisia ja yllätyksiä tänne Äänekoskelle. Nähtäväksi jää, millaisia uusia innovatiivisia toimijoita tulee biotuotetehtaan ympärille, Kokko miettii.

Yrittäjäjärjestön toiminta on vilkasta. Yrityskummitoiminta saa ensi vuonna tuulta purjeisiinsa.

– Heti alkuvuodesta starttaavaan yrityskummitoimintaan lähtee mukaan useita äänekoskelaisia yrityksiä, jotka saavat reppuunsa mukaan sparrausta, virtaa ja ideoita. Yrityskummitoiminta on ensiarvoisen tärkeää meidän yrittäjillemme muun muassa kasvu- ja muutostilanteissa, Kokko muistuttaa.

Keski-Suomen Yrittäjien hallituksessa istuva Kokko näkee koko maakunnan yrityselämässä positiivista vireyttä.

– Tunnelmat ovat hyvät koko Keski-Suomessa. Yrittäjät ovat huomanneet, että maailman muuttuessa ympärillä myös kaupankäynti muuttuu. Tähän haasteeseen osataan vastata.

 

Elinvoimajohtaja Sari Åkerlund uskoo tulevan vuoden olevan virkeä ja tapahtumarikas.

– Rakentaminen jatkuu ja koko ajan tulee uusia avauksia monella eri suunnalla. Suunnitelmia on tehty ja nyt käsillä ovat toteutuksen vuodet. Onneksi on suunnitelmia, joita toteuttaa, Åkerlund toteaa.

Elinvoimayksikössä paiskitaan töitä niin työllisyyden, yrittäjyyden kuin matkailunkin kehittämiseksi. Uutta virettä ja elinvoimaa louhitaan monesta eri kulmasta.

– Uskomme, että niin keskustan kuin Kotakennäänkin alueiden kehitys etenee. Konginkankaalla ja Sumiaisissa tehdään edistysaskelia ja ensi vuonna koko Äänekoski on hienosti framilla, Åkerlund lupaa.

Kun ollaan esillä, on hyvä olla tukka hyvin.

– Äänekoskihan esiintyy alkuvuodesta jo aivan uudella ilmeellä, Åkerlund vihjaisee.

 

Kulttuurituottaja Jupe Pohjolainen uskoo, että hyvä pöhinä jatkuu myös kultuurin puolella. Kultuuritoimen kevään ohjelmistosta löytyy taitavia muusikkoja monesta eri genrestä ja KeiteleJazzikin tekee paluun, mikä varmasti tuo oman säväyksensä kulttuurivuoteen.

– Ennustan, että koko Äänekosken alueen kulttuuritoiminta pysyy vireänä ja aktiivisena, jonka lisäksi myös uusia avauksia on tulossa, Pohjolainen vinkkaa.

Pelkkiin hippaloihin ja konsertteihin ei nojata vaan Äänekoskelle rakennetaan ensi vuonna kokonaista kulttuurin täyteistä hyvinvointi-ilmapiiriä.

– Kulttuuritoimen tulevan vuoden painopisteitä ovat konserttien ja muiden tapahtumien ohella kulttuurikasvatus sekä eri kohderyhmille suunnattu osallisuutta ja hyvinvointia kulttuuritoiminnan kautta lisäävä toiminta, Pohjolainen kertoo.

 

Vastaa

 1. Sat sat saa!

  Onko se vaan sellaista Jatsia Satsas saa ja näin sitten – missä kohden siinä esiin tulee kansankulttuuri

  Vastaa
 2. Seppo Kotaniemi

  Hallituksella tuleekin olemaan harkinnan paikka . Keski-Suomen Opiston opetus – ja kulttuurin kehittäjänä on ollut todella merkittävä. Ei ainoastaan Ääneseudun – vaan myös koko Suomen ja ulkomaisten opiskelija vierailijoiden osalla . Varsinkin kesäiset musiikkileirit ovat aikaisemmin koonneet yhteen korkean tason osaajia . Myös opetuksen osalla tulisi olemaan varmasti käyttöä . Kansainvälistyvä maailma tarvitsee kielitaitoisia osaajia kaikilla eri tasoilla . Hyvin markkinoituna ympärivuotiset teho kielikurssit . Sopii paikan rauhallisuuden ja ympäristön osalla erinomaisesti tällaiseen toimintaan . Mielikuvitus on vain kattona . Minulla on itselläni kokemuksia Ruotsin Framnäsin kansankorkeakoulun toiminnasta , toimii siellä monen lyhytkurssien pitopaikkana . Asiakkaat opiskelijat ovat ympäri Ruotsia ja eri puolilta Eurooppaa. Tuntui olevat koko Piteån kaupungin lempipaikka . Konserttisali ei ollut niin komea kuin tämä Suolahti – sali . Mutta musiikkiopetus toimi myös siellä erinomaisesti , muiden kurssien lisäksi . Kokonaisuus pyöri minusta erinomaisesti . Tämä vaatii tietysti organisointikykyä niiltä tahoilta , jotka lähtevät mukaan tällaisen toiminnan pyörittämiseen , selkeät vastuuhenkilöt ja tavoitteet , jota lähdetään toteuttamaan . Parhaan kuvan ehkä saatte ,jos otatte suoraan yhteyttä suoraan Framnäsin kansankorkeakoulun rehtoriin Bo Olofsson ja niihin henkilöihin , jotka kokonaisuutta pyörittävät . Minusta Suolahti-Salin voisi lahjoittaa takaisin omistajalle , kaupungin tukena , velvoitteena , että lahjoitus sopimus vaatii , toiminnan jatkamista ko. kohteessa. Tavoitteena luonnolisesti myös kokonaistaloudellinen toiminta ja velvoite , että säilyy opetuksen – ja sivistyksen kehtona edelleen .Suosittelen Hallitukselle opintomatkaa Ruotsin , Piteån Öjebyhyn .

  Yhdessä eteenpäin : Ääneseudun ja Keski – Suomen parhaaksi . Hyvää alkanutta Uutta – Vuotta 2018 .

  Seppo Kotaniemi (elämänkokemusta 72v. )

  Vastaa