Katse pinnan alle – akvaario on yhä pinnalla


Anu Räsänen kertoo, että akvaariokaloja ostetaan lähes päivittäin.

 

Eriväriset kalat sukeltelevat hylkyjen ja kasvien lomassa yksin ja parvina, ylinnä suurieväinen taistelukala. Monni mutustaa levää leveällä suullaan ja sinirapu mulkoilee ohikulkijaa piilostaan. Taustalla kuuluu akvaariolaitteiston tasainen pulputus – ei ollakaan koralliriutalla, vaan Äänekoskella.

 

Eläintarvikeliike HissunKissunin kauppias Anu Räsänen esittelee erillisissä akvaarioissa uiskentelevia kalalajeja ja niiden ominaisuuksia. 

– Kaloja myydään lähes päivittäin, ja täydennyskuorma tulee kolmen viikon välein. Värikkäimpiä kysytään eniten, kuten neonkylkisiä tetroja, Räsänen kertoo.

Anu Räsänen yllättyi aluksi, miten paljon akvaariot yhä kiinnostavat. Enää hän ei sitä ihmettele. Vedessä lipuvat taistelukalat ja parvessa kimpoilevat neontetrat ovat hypnoottista katsottavaa.

– Välillä jään itsekin iltasyötön jälkeen katsomaan, mitä kalat touhuilevat, Räsänen hymyilee.

Akvaarion perustamiseen tarvitaan monenlaista: vedensuodatin, lämmitin, lämpömittari, valoja… Anu Räsänen kertoo, että aloittelijalle löytyy valmiita paketteja, joilla pääsee alkuun.

– Oikeastaan kaikki muu paitsi hiekka, kasvit ja kalat on paketissa valmiina. Parven koostamiseen voi etsiä neuvoa kalakirjasta tai kysyä myyjältä. Eri lajeilla on erilaiset tarpeet esimerkiksi veden lämpötilan suhteen, Räsänen selittää.

Ikisuosikki kultakala voi elää jopa 20 vuotta, joten kaloja, kuten mitään muutakaan lemmikkiä ei tule hankkia hetken mielijohteesta. Akvaariota pitää huoltaa ja kaloja hoitaa ja ruokkia päivittäin. Kovin kala-allergiselle kalaharrastus ei myöskään sovi.

– Akvaarion voi myös koostaa pelkistä kasveista ja sisustuselementeistä, niitä on moneen lähtöön, Räsänen neuvoo.

Räsänen on aina rakastanut eläimiä. Hän on kasvattanut kotonaan Hirvaskankaalla länsiylämaanterriereitä 13 vuotta ja pitänyt koiratrimmaamoa vuosikymmenen. HissunKissun yhdistää kaksi lempijuttua: eläimet ja asiakaspalvelun.

– Meillä on ollut perheessä myös kissoja ja hamstereita, mutta kaupalla olen joutunut opettelemaan lisää kaloista, ratsastuksesta ja jyrsijöistä. Aina on jotain uutta, onneksi asiakkaatkin on opettaneet lisää ja ottaneet minut hyvin vastaan, Anu Räsänen kertaa viime vuotta.

Teleskooppisilmäinen Black Moor -kultakala on akvaarion katseenvangitsija.

Vastaa