Kaupungin talous näyttänee positiiviselta myös ensi vuonna


Rahaa jäi vähän yli, mutta lainaakin vielä olisi.

Vuoden 2019 talousarvio on arvioiden mukaan noin 700 000 ylijäämäinen

 

Mikäli talousarvio pitää paikkaansa, on kaupungin kertynyt ylijäämä vuoden 2019 lopussa noin 8,8 miljoonaa euroa.

– Vuonna 2013 olimme 9,6 miljoonaa miinuksella ja tässä välissä on tehty paljon investointeja. Hyvältä näyttää, talousjohtaja Tapani Hämäläinen sanoo.

Henkilöstökulujen arvioidaan nousevan 1,5 miljoonalla, kun kaupungin palkat ja palkkiot kasvavat 1,6 miljoonaa euroa ja työnantajan sivukulut vähenevät 100 000 eurolla.

Rakennusten ja huoneistojen vuokrakulut nousevat 700 000 eurolla. Tässä ovat mukana muun muassa Attendolta vuokrattavat tilat sekä Suolahtisali.

Kuntaliiton veroennusteiden mukaan verotulojen ennustetaan lisääntyvän 3,8 miljoonaa euroa: kokonaisverotuotto on ennakoitu olevan noin 78,9 miljoonaa euroa. Yhteisöveron tuotto on tästä potista reilu 10 miljoonaa.

– Yhteisöverotuotoissa näkyy miten paikkakuntalaiset yritykset menestyvät. Tämä on myös riski, sillä suurten yhtiöiden kuten Metsä Groupin ja Valtran tulot perustuvat vientiin. Jos viennissä näkyy heilahteluja, se näkyy myös meillä täällä. Tämän takia kaupungin tulisi laajentaa verokantaa, eli saada paikkakunnalle lisää menestyviä pk-yrityksiä.  Pienen ja keskisuuret yritykset toisivat verotulojen lisäksi tietenkin myös työpaikkoja, Hämäläinen selvittää.

 

Kaupungin lainakanta kasvaa noin 4,5 miljoonaa. Vuoden 2018 lopussa kaupungilla arvioidaan olevan yhteensä noin 74,6 miljoonaa lainaa, mikä on noin 3 989 euroa asukasta kohden.

Vuonna 2019 vuosikatteen ennustetaan olevan 8,9 miljoonaa euroa, mikä kattaisi poistoista 108 prosenttia. Suunnitelmanmukaiset poistot ovat 7,6 miljoonaa euroa, eli saman suuruiset kuin vuoden 2018 talousarviossa. Lisäksi vuonna 2019 varaudutaan 0,6 miljoonan lisäpoistoihin.
– Olemme aina pyrkineet tekemään lisäpoistoja kun talous on sen mahdollistanut. Tällä varmistellaan tulevaisuutta varten, etteivät poistot nousisi liian korkeiksi. Kun koulut ja päiväkodit ovat valmiit, rupeavat poistot juoksemaan, ja jos siihen ei varaudu, käy kalpaten, Hämäläinen sanoo.

Yleisesti kaupungin johto on tyytyväinen kaupungin taloudelliseen tilanteeseen, joka on ansaittu pitkäaikaisella budjettikurilla.
– Täytyy sanoa, että toimialat ja lautakunnat ovat kyllä kiitettävästi noudattaneet heille annettuja ja rajoja ja tehneet hyvää työtä, Hämäläinen kiittelee.

Äänekoskella talousarviota seurataan ja viilataan pitkin vuotta.
– Ensimmäiset talousarviot tehdään jo keväällä, eikä vasta syksyllä. Ensin hallitus antaa toimialoille kehykset, ja sitten toimialat tekevät oman budjettinsa näissä rajoissa. Ja lisäksi kaupunginhallituksen jäsenet ovat mukana lautakunnissa omalta osaltaan valvomassa toimintaa, kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoo.

Kaupunki valvoo taloudellista tilannetta pitkin vuotta myös niiltä osin, mihin sen vaikutusvalta ei täysin yllä. Esimerkiksi erikoissairaanhoidon kuluista pyydetään ajoittain lausuntoa sairaanhoitopiiriltä ja sen jälkeen selvitellään yhdessä mitä asialle voi tehdä. Lopputuloksena on nähty jo monta perättäistä vuotta, jolloin kaupungin kassa jää plussan puolelle.

– Kyllä tämä hyvältä näyttää. Voidaan olla tyytyväisiä tehtyyn työhön. Vaikka välillä saattaa ulospäin näyttää siltä, että me vaan riidellään, meillä on kaupungissa hyvä virkamiesten ja poliitikkojen välinen yhteistyö. Välillä pienistä asioista tulee myrskyjä vesilasissa, mutta iso laiva kulkee silti oikeaan suuntaan, Tuononen sanoo.

– En usko, että talousarvioon tulee isompia muutoksia, mutta ehkä jotain pikkuviilauksia katsotaan. Uusi lama on jossain vaiheessa tulossa, mutta nyt pitää tehdä paljon työtä, että saadaan ainakin siirrettyä sitä kauemmaksi. Poliitikot ja virkamiehet tekevät työtä luottamuksella ja asioista voidaan puhua oikeilla nimillä. Välillä saattaa kuohahtaa, mutta kyllä tämä on yhteistä taloudenpitoa ja tulevaisuuden tekoa, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kari Kiiskinen sanoo.

Äänekosken kaupungin tulevan vuoden talousarvio on esillä kaupunginhallituksessa maanantaina 19. marraskuuta. Lue esityslista kokonaisuudessaan täältä. 

 

MUOKATTU 15.11. klo 16.53: Kaupungin talous on 2019 lopussa 8,8 miljoonaa ylijäämäinen, ei alijäämäinen kuten virheellisesti aiemmin ilmoitettiin.

Vastaa

 1. nähtyä

  ”Näyttänee”. ”Uskon” ja ”en usko”.

  Ei nämä ole mitään uskonasioita tai arvailujuttuja. Vai onko kaupungintalolle kenties palkattu verorahoilla meedio? Kun henkilöstökulutkin kerran nousevat. Mistä voisikin siirtyä aiheeseen turhat viranhaltijat. Tässä jos missä pitäisi leikkurin käydä.

  Vastaa
  1. Juho Kautto

   Mikäli ollaan tarkkoja, on kaupungin talous vuoden 2019 lopussa 8,8 miljoonaa ylijäämäinen eikä alijäämäinen kuten tekstissä sanotaan. Siis virhe on 17,2 miljoonaa euroa.

   Vastaa
   1. Juhani

    Ja jos ihan tarkkoja ollaan, niin virhe oli 17,6 miljoonaa. Mutta äkkiäkös se poliitikolta 400 000 euroa lipsahtaa laskuvirheisiin…

    Vastaa
    1. Juho Kautto

     No niinpäs onkin. Tosiaan pitäis osata edes laskea mutta onneks sentään samalla miljoonalla liikuin?

     Vastaa
 2. Pentti Salminen

  Taas kerran on annettu liian ruusuinen kuva kaupungin taloudesta. Positiivisuuden soisi ponnistavan realismista.

  Vastaa