Kaupunginhallitus ajaa aktiivimallista luopumista


 

Äänekosken kaupunginhallituksessa käytiin maanantaina keskustelua aktiivimallista.

 

Keskustelu käynnistui vasemmistoliiton Sirpa Martinsin valtuustoaloitteesta, jossa toivottiin kaupungin tuottavan aktiivimallin ehtojen täyttävää työllistämis- ja koulutustoimintaa äänekoskelaisille työnhakijoille, mikäli riittävästi ehdot täyttäviä toimenpiteitä ei ole muutoin tarjolla.

Vs. työllisyyspäällikkö Riikka Hytösen valmistelemassa esityksessä arvio resurssitarpeesta ja kustannuksista on laadittu sen perusteella, että Äänekosken työttömistä 500 henkilölle tarjotaan kaupungilta palkkatyötä 18 tuntia per 65 päivän tarkastelujakso.  Näin ajateltuna tämä malli toisi kaupungille lähes 800 000 euron kustannukset.

– Laskelma saattaa olla sinänsä oikea niillä oletuksilla ja ylevillä yhdenvertaisuusperiaatteilla, joilla se on laadittu, mutta realistinen se mielestäni ei ole.Laskelman tekijät ovat yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti laittaneet asian koskemaan myös niitä työttömiä, joita aktiivimalli itsessään ei kosketa, Martins kommentoi ÄKSälle.

Kokouksessa Sirpa Martins teki Seppo Ruotsalaisen kannattamana uuden päätösehdotuksen, jossa ehdotetaan valtuustolle, että Äänekosken kaupunki pyytää työministeriötä luopumaan aktiivimallista, joka on jo osoittautunut enemmänkin työnhakijoiden elämää vaikeuttavaksi ja heidän tulojaan leikkaavaksi kuin aidosti työllisyyttä lisääväksi toimenpiteeksi työmarkkinoilla. Asiasta pidettiin äänestys ja Martinsin ehdotus voitti äänestyksen 5-4.

– Tämä on raakaa politiikkaa. Minun mielestäni on tärkeää pitää asia keskustelussa, sillä aktiivimalli on ainoastaan huonontanut työnhakijoiden tilannetta Suomessa. Siitä pitäisi ehdottomasti luopua ja muistakin ihmisiä kiusaavia älyttömyyksistä, Martins sanoo.

 

Vastaa

 1. Ovatko muut enemmän tyrkkyjä

  Miksi Sirpa Martins ei ole eduskuntaehdokas koska hän tuo esille näitä tavallisen ihmisen asioita. Hän on kuitenkin ollut kunnallispolitiikassa tällä seudulla kauan. Nyt sitä Kauttoa ajetaan eduskuntaan, miksi?

  Vastaa
 2. nähtyä

  No mikä olisi Martinsin vaihtoehto?
  Rahaa ei sieltä seinästä tule loputtomiin. Työpaikkojakin Ääneseudulla on, tältä samalta viestimeltä saimme juuri lukea jutun, jossa kerrotaan, että muuta ei vaadita kuin innostus työntekoon. Mutta kun se kotona makaaminen on näköjään mukavampaa.

  Vastaa
  1. Maru Holopainen

   Meillä on Suomessa satoja tuhansia ihmisiä työttöminä, koska ei ole riittävästi työpaikkoja. Onko sitä niin vaikea ymmärtää? Turha on työttömiä rankaista mokomilla aktiivimallileikkureilla.

   Vastaa
  2. aktiivikansalainen

   Jaa, ettei vaadita kuin innostusta? Esim. koulutuksella ei ole mitään tekemistä asian kanssa?

   Aktiivimalli ei ole työllistänyt ihmisiä, mutta se on tuottanut ylimääräisiä kustannuksia ja heikentänyt työttömien elinolosuhteita. Korostan: SE EI OLE TYÖLLISTÄNYT IHMISIÄ. Vaikka haluaisit höpistä siitä, ettei ”seinästä” tule rahaa loputtomiin, niin aktiivimalli on silti paska.

   Vastaa
  3. kunnolliset työsopimukset

   Missä näitä pelkkään innostukseen pohjauvia työpaikkoja on. Minä melkein kuusikymppinen en usko palkkatyönä löytyvän. TE-toimisto ei näistä tiedota ja työkokeiluina en halua osallistua tähän naurettavaan souhun.

   Vastaa
 3. Vaaka.

  Hyvä esitys ,myös kaikki tamän hallituksen tekemiset työttömiä ja köyhiä kohtaan tekemät asia, on peruttava,

  Vastaa
  1. marke

   16.4.2018 jätetty valtuustoaloite on muuttunut alkuperäisestä aloitteesta.

   Aktiivimallista on tehty lukuisia kanteluita Eduskunnan oikeusasiamiehelle ja oikeuskanslerin virastoon.
   Laki on epäoikeudenmukainen ja kohtelee työttömiä eri tavoin.
   Mielestäni esim. yli 60 vuotiaan ei pitäisi kuulua aktiivimallin piiriin.

   Hallitus siirtää ikäntyvää työväistöä kortistoon samaan aikaan haalitaan halpatyövoimaa EU -ja ETA -maiden ulkopuolelta.

   Valtuustoaloiteen sisältö ja se mihin aluperäinen valtuustoaloite otti kantaa ja mikä oli valmisteltu, oli riittävä.

   Kaupunginhallituksen on kuntalain mukaisesti valmisteltava valtuuston käsittelevät asiat.

   Kyseenalaista on kun kirjoittaa valtuustoaloitteseen nimensä koska aloite ottaakin kantaa toiseen asiaan kun valtuustoaloitteessa on.

   Valtuustoehdotusten joukossa on tärkeitä asioita, mutta kyllä tällä on haettu ainakin julkisuutta.

   Vastaa
 4. 4711

  Töitä on kyllä tarjolla jos niitä haluaa tehdä ja vielä sellaisella palkalla että on turha sanoa ettei mun kannata lähteä kun saan paremmat korvaukset. Pitää vain uskaltaa lähteä pois Äänekoskelta. Palkka työ kertyttää eläkettä, korvaukset ei, siitä ei loskaan puhuta.

  Vastaa