Keski-Suomen talouskasvu kovempaa kuin koko Suomessa – Äänekoski kärkipaikalla


Tilastokeskuksen suhdannetietojen mukaan Keski-Suomen talouskasvu kiihtyi alkuvuonna.

 

Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi Keski-Suomessa tammi-maaliskuussa 7,5 prosenttia ja koko Suomessa 5,4 prosenttia. Viime vuonna Keski-Suomen kasvuluvut olivat koko maata heikommat, joten kevään kovat luvut olivat postiviinen yllätys. Kasvun veturina oli nyt teollisuus, liikevaihdon kasvua oli 12,1 prosenttia, (koko maassa 5,8 prosenttia). Vienti kasvoi meillä 11,7 prosenttia ja koko maassa 9,2 prosenttia. Kovimmat kasvuluvut löi pöytään vientivetoinen teknologiateollisuus, joka lisäsi liikevaihtoa viime vuoteen verrattuna 16,8 prosenttia.

Nousukausi on yleensä alkanut teollisuusvetoisesti, jonka jälkeen palvelut ja rakentaminen ovat päässeet kasvu-uralle. Nykyisestä lamasta on noustu palvelut ja rakentaminen edellä. Nyt on myös teollisuus saatu hyvälle kasvu-uralle.

Rakentamisessa kasvua oli 8,4 prosenttia eli enemmän kuin koko maassa (5,7 prosenttia). Rakentamisen kovia lukuja selittää mm uuden sairaalan rakentaminen, liikenneinfran rakentaminen Äänekosken seudulla sekä Jyväskylän varsin raju asuntorakentaminen.

Palveluissa kasvua oli 5,5 prosenttia ja koko maassa 4,9 prosenttia eli tälläkin toimialalla kasvua oli enemmän kuin koko maassa. Sen sijaan kaupan alalla Keski-Suomen kasvu oli vain 1,1 prosenttia ja koko Suomessa kaupan liikevaihdot kasvoivat 4,2 prosenttia. Kaupan alalla on menossa iso rakennemuutos, jossa muun muassa verkkokauppa haastaa perinteiset kauppaliikkeet.

Äänekosken seutu nousi Keski-Suomen ykköseksi, liikevaihdot kasvoivat peräti 16,5 prosenttia. Luvuissa näkyy selvästi biotuotetehtaan vaikutus. Hyvänä ja yllättävänä kakkosena oli Jämsän seutu, jossa liikevaihdot kasvoivat teollisuusvetoisesti 7,8 prosenttia. Kolmannella sijalla oli Jyväskylä, jonka kasvu oli 7,3 prosenttia. Muilla seuduilla jäätiin huomattavasti alle maan keskiarvon.

Yritysten liikevaihtojen kasvun myötä myös henkilöstömäärät lisääntyivät vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yhteensä 3,3 prosenttia. Eniten kasvua oli Jyväskylän seudulla 4,1 prosenttia ja Äänekosken seudulla 3,2 prosenttia. Toimialoista parhaiten työllisti KIBS alat, kasvua 9,8 prosenttia ja matkailu 9,7 prosenttia. Teollisuuden työpaikat lisääntyivät 5,7 prosenttia ja palveluiden 5,5 prosenttia.

 

Vastaa

  1. Mika

    Tehdas tekee tilastoharhan. ”yritysten yhteenlaskettu”. Montako yritystä lopetti Äänekoskella viime ja tämän vuoden aikana? Rakentamisen lisääminen? Velkarahalla kyllä, se ei vielä kerro mitään noususta, koska asukasmäärä on edelleen laskussa.

    Vastaa
  2. Yrityksiä tarvitaan lisää!

    Kumma juttu jos Äänekosken tilanne on noin hyvä, miksi se ei näy työttömyysprosentissa?

    Vastaa