Keskustan ehdokkaat Suolahdessa: Uusi sote on tehtävä maakuntien pohjalle


Keskustan eduskuntaehdokkaat Petri Honkonen (vas.), Olli-Pekka Jalkanen, Sari Hovila, Eino Nissinen ja Maarit Kiiskinen pohtivat soten kiemuroita Suolahdessa. Paikalla olivat myös kunnallisjärjestön pj Leila Lindell (edessä) ja ehdokas Mauno Vanhala.

Keskustan Soppaa ja politiikkaa -tapahtuma keräsi Suolahden Wanhalle Asemalle parikymmentä kuulijaa, jotka esittivät tiukkoja kysymyksiä ehdokasjoukolle.

 

Paikalla lauantain tilaisuudessa olivat keskustan keskisuomalaiset ehdokkaat Sari Hovila, Mauno Vanhala, Eino Nissinen, Olli-Pekka Jalkanen, Maarit Kiiskinen sekä kansanedustaja Petri Honkonen. Puhetta luotsasi Äänekosken keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Leila Lindell.

Eilinen hallituksen kaatuminen oli tietenkin tuoreena mielessä, mutta yleisöä kiinnostivat myös metsäteollisuuden tulevaisuus sekä sote-uudistuksen kohtalo. Ehdokkaat virisivät keskusteluun etenkin siitä, miten he itse ratkaisisivat sote-sopan vallan kahvaan päästyään.

– Soteen kaivataan maalaisjärkeä. Kaikki puolueet on tuotava yhteen ja raamit linjattava konkreettisten resurssien mukaan, totesi äänekoskelaistenkin lääkärinä toiminut tohtori-professori Mauno Vanhala.

Sekä Eino Nissinen että Sari Hovila peräänkuuluttivat maakuntien rakennemerkitystä sosiaali- ja terveysalan palveluiden järjestämässä.

– Hallinto on järjestettävä niin, että toiminnan rahoitus on turvattu niin asiakkaan kuin ammattilaisten kannalta, Kyyjärven kunnanjohtajana tutuksi tullut Nissinen totesi.

– Ulkoistamiselle on pantava stoppi. Vastuu tulee olla julkisella sektorilla, linjasi opetushoitajana Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä toimiva Hovila.

Juuri kellekään paikalla olleista ehdokkaista pääministeri Juha Sipilän ero ja sitä myötä hallituksen hajoaminen eivät tulleet yllätyksenä. Istuva kansanedustaja Petri Honkonen totesi, että siirto oli juuri se, mitä Sipilältä jo odotettiin.

– Hän on jo monta kertaa sanonut, että sote-uudistusta tehdään ”tulos tai ulos” -mentaliteetilla. Neljä vuotta sitten eduskunnassa äänestettiin vain omia ehdotuksia vastaan. Tämä oli ryhdikkäämpi tapa, todeta ja myöntää ettei valmistelussa ole päästy toivotulla tavalla eteenpäin, Honkonen muotoili.

– Sipilä laittoi oman roolinsa myös vaakakuppiin, mikä on rohkea teko. Tämä voi aktivoida keskustan äänestäjiä, pohti Mauno Vanhala.

Metsäteollisuuden rajoitteet ja mahdollisuudet olivat myös yleisökysymyksen aiheena. Agrologi ja maanviljelijä Olli-Pekka Jalkanen kertoi, että hänellä on kova luotto metsäsektoriin Suomen talouden piristäjänä.

–  Hakkuutavoitteet ovat hyvässä tasapainossa. Täällä metsä kasvaa hyvin, ja kehitämme koko ajan uusia innovaatioita sille alalle: nanosellua, vaatekuitua ja kertakäyttöastioita. Keski-Suomen maakunnalla tuskin on mitään hätää vielä seuraavallakaan vuosikymmenellä, konnevetinen Jalkanen totesi.

Leila Lindell korosti ennen tilaisuuden alkua, että vaikka keskustalla ei ole näissä vaaleissa listoillaan Äänekoskella asuvaa ehdokasta, monella läsnä olleilla on kuitenkin vahvat siteet Ääneseutuun.

– Etenkin Petri Honkonen on tehnyt paljon Äänekosken eteen ja pitänyt yhteyttä meihin hallituskauden aikana. Vanhalan Manun tunnen jo itsekin työelämästä, ja hän on täällä monille tuttu terveyskeskuslääkäri. Molemmat hyviä ehdokkaita myös äänekoskelaisille, Lindell hymyili lihasopan äärellä.

Vastaa