ÄKS

Ketkä tekevät biotuotetehdasta? ÄKS esittelee ilmoitetut kumppanit

07.07.2015 18:09
Sweco Industry Oy vastasi jo biotuotetehtaan esisuunnittelusta. Myös tämä havainnekuva on heidän kädenjälkeään.
Biotuotetehtaan laitetoimituksista, suunnittelupalveluista ja muutamasta rakentamisurakasta on jo allekirjoitettu sopimukset. Yhteiskumppaneista suurimman osan juuret ovat tiukasti Suomessa.

 

Metsä Fibre teki aiesopimukset biotuotetehtaan toteutussuunnittelusta ja päälaitehankinnoista jo alkuvuodesta. Tällä hetkellä useat rakentamisen aikaiset sopimukset odottavat vielä allekirjoittamista.

Metsä Fibre toteuttaa tehtaan rakentamisen tilajaavetoisena osaurakointina eli koko suoritus jaetaan hankintapaketteihin ja osaurakoihin, jotka voidaan pilkkoa pienempiin hankintapaketteihin. Pienemmiksi jaettujen urakoiden kilpailuttaminen mahdollistaa myös paikallisten ja pienempien yritysten osallistumisen.

Jämsän seudun elinkeinoelämän kehitysyhtiö Jämsek Oy kertoo, että biotuotetehtaan urakka-asiakirjoja valmistellaan kesän aikana. Urakkakyselyt lähetetään yrityksille elokuussa, jolloin kilpailutetaan betonielementtien rakentajat.

Hankkeen etenemisestä ja uusista yhteistyökumppaneista tiedotetaan biotuotetehdas.fi-sivustolla.

ÄKS esittelee tähän mennessä ilmoitetut Metsä Fibren yhteistyökumppanit.

Rakentamisurakat

Paalutukset: Lujabetoni Oy

Suomen toiseksi suurin elementtivalmistaja Lujabetoni Oy kuuluu rakennusalan konserniin, Luja-yhtiöihin. Lujabetoni ilmoitti kesäkuussa lähtevänsä mukaan betonin 3D-tulostimen kehitysprojektiin.

Yhtiö solmi Metsä Fibren kanssa historiansa suurimman kaupan kesäkuussa. Se toimittaa biotuotetehtaalle yhteensä 130 kilometriä betonipaaluja, jotka valmistetaan Haapajärven tehtaalla.

Väliaikainen puukenttä: Graniittirakennus Kallio Oy

Pääasiassa infra-alan urakoita tekevä Graniittirakennus Kallio Oy on alansa suurin yksityinen toimija. Yhtiö oli mukana muun muassa mukana rakentamassa heinäkuussa avattua pääkaupunkiseudun kehärataa.

Louhinta ja murskaus, rannanruoppaus ja täyttötyöt: Destia Oy

Infra- ja rakennusalan yhtiö Destia Oy aloitti rakennustyöt Äänekoskella kesäkuun alussa. Urakan arvioidaan valmistuvan marraskuun loppuun mennessä.

Destia siirtyi Suomen valtion omistuksesta yhdelle Suomen suurimmista pääomasijoitusyhtiöistä, Ahlstrom Capitalille, kesällä 2014.

Maanrakennus: Suomen Maastorakentajat Oy ja Graniittirakennus Kallio Oy

Vaativien kohteiden rakentajaksi itsensä profiloinut Suomen Maastorakentajat Oy kuuluu infrastruktuuripalveluihin erikoistuneeseen, kotimaiseen Andament Group -konserniin.

Yhtiö on muun muassa parhaillaan mukana Ylivieskan tuulivoimapuistoprojektissa.

Piipunperustus ja liukuvalutyöt: Terramare Oy

Maa- ja vesirakennusurakoitsija Terramare Oy ilmoittaa nettisivuillaan erikoisosaamisekseen muun muassa liukuvalutyöt, joita se on tehnyt esimerkiksi Valion Riihimäen uuteen välipalatehtaaseen.

Pohjoismaissa ja Baltian maissa toimiva yhtiö kuuluu Boskalis-konserniin, jonka emoyhtiö on hollantilainen Royal Boskalis Wetminster nv.

Paikalla rakennettavat betonirakenteet: Kreate Oy

Kreate Oy syntyi huhtikuussa 2015, kun Fin-Seula Oy, Insinööritoimisto Seppo Rantala Oy ja Kesälahden Maansiirto Oy yhdistyivät. Yhtiö kuvailee itseään yhdeksi Suomen johtavaksi infrarakentajaksi.

Myös Kreaten referensseissä on Kehäradan rakennustöitä.

Suunnittelu

Rakennussuunnittelun pääsuunnittelija: UKI Arkkitehdit Oy

Arkkitehtuurin suunnittelupalveluita tarjoava UKI Arkkitehdit Oy on ollut mukana suunnittelemassa muun muassa Rauman ja Fray Bentoksen sellutehtaiden rakentamista.

Biotuotetehtaan hanke työllistää UKIlta neljästä viiteen suunnittelijaa noin kolmen vuoden ajan.

Rakennesuunnittelu: Sweco Rakennetekniikka Oy

Sweco Rakennetekniikka Oy nousi Suomen johtavaksi rakennetekniikan suunnitteluyritykseksi vuonna 2012 käynnistyneen Sweco Suomen toimintojen yhtenäistämisen myötä. Vuoden 2014 aikana nimen alle siirtyivät Finnmap Consultin Oy, KPM-Engineerin ja alkuvuodesta tulosyksiköiksi integroituivat myös Aaro Kohonen Oy, IS-Plan Oy ja Narmaplan Oy.

Yhtiö kuuluu ruotsalaiseen Sweco-konserniin.

Maa- ja pohjarakennus: Geotek Oy

Insinööritoimisto Geotek Oy tarjoaa maa- ja kallioperän sekä vesialueiden tutkimuksia ja suunnittelua. Yrityksen päämarkkina-alue on Suomi.

Siltasuunnittelu: Sito Oy

Infra-alan palveluyritys Sito Oy tarjoaa konsultoinnin, suunnittelun, kunnossapidon, rakennuttamisen palveluita sekä tietopalveluita Suomessa.

Sito vastasi muun muassa Valtatie 4 Äänekosken kohdan ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta vuonna 2013.

Toteutussuunnittelu: Sweco Oy

Toteutussuunnittelusta vastaavat Suomessa ruotsalaista Sweco-konsernia edustavat Sweco Industry Oy ja Sweco Rakennetekniikka Oy.

Suunnittelu tehdään Metsä Fibren lupausten mukaan täysin kotimaisin voimin, sen työllisyysvaikutukset ovat 200 henkilövuotta. Sweco Industry vastasi biotuotetehtaan ympäristövaikutusten arviointiprosessista ja tehtaan esisuunnittelusta.

Swecon yhteistyökumppanina hankkeessa toimii teknologia-, suunnittelu- ja projektijohtoyhtiö Neste Jacobs.

Laitehankinnat

Metsä Group vastaa itse lämmönvaihtimista, sähkömoottoreista, venttiileistä, pumpuista, laiteasennuksista, putkistoista, putkisillasta, sähköasennuksista ja instrumentointiasennuksista.

Päälaitetoimittajat Valmet ja Andritz vastaavat puolestaan pääprosessilaitteista, reaktoreista ja säiliöistä.

Laitehankintojen kotimaisuusaste on 70 prosenttia.

Päälaitteet: Valmet Oyj

Suomalainen Valmet Oyj tarjoaa teknologiaa, automaatiota ja palveluita sellu-, paperi- ja energiateollisuudelle. Valmet kuvaa itseään alansa johtavaksi toimijaksi.

Biotuotetehtaalle yhtiö toimittaa biotuotetehtaan soodakattilan, kuivauslinjan, meesauunin, kuoren kaasutuslaitteet ja automaatiojärjestelmät. Avainlaitteiston toimituksen arvo on noin 125–150 miljoonaa euroa.

Päälaitteet: Andritz Oy

Andritz Oy on itävaltalaisen Andritz-konsernin tytäryhtiö. Suomalainen yhtiö toimittaa kotimaiselle paperi- ja selluteollisuudelle järjestelmiä, laitteita ja palveluita.

Yhtiö vastaa tehtaan kuitulinjan, puunkäsittelyn, haihduttamon ja kaustisointilaitoksen toimittamisesta. Lähes kaikki laitteet valmistetaan Suomessa. Andritzin ja Metsä Fibren sopimuksen arvo on yhteensä yli sata miljoonaa euroa.

Massatornit: Caverion Oyj

Kiinteistötekniikkaa ja teollisuuden palveluita suunnitteleva, toteuttava ja ylläpitävä Caverion Oyj toimittaa biotuotetehtaalle viisi massatornia. Torneista kaksi lukeutuvat maailman suurimpien massatornien joukkoon jopa 15 000 kuutiometrin tilavuudellaan.

Materiaalin varastointiin käytettävät massatornit tulevat osaksi tehtaan kuitulinjaa kuivauskoneen ja massalinjan väliin.

Massatornien suunnittelu ja esivalmistus alkavat vuoden 2015 aikana ja varsinainen asennus tapahtuu seuraavana vuonna. Sopimuksen arvio ei kerrota julkisuuteen.

Metsä Fibre kuuluu Caverionin Teollisuus-asiakassegmenttiin.

Vastaa

  1. suomalainen kirvesmies sanoo:

    Vaikka moni varmaan hyppii riemusta, niin totuus on, että työmaalla puhutaan viroa, venäjää ja puolaa pääasiassa seuraavat vuodet biotuotetehtaalla.

    Vuokrafirman tulo Äänekoskelle on lähes varma merkki siitä. Satunnaisia piktöitä tulee sitten vuokrafirman kautta.

    Siihen on rakentaminen Suomessa mennyt nykyaikana. Alihankkijan alihankkijan alihankkija vastaa työvoimasta kentällä ja isot pojat pesevät kätensä, kun paperittomia ukkoja vilisee rakennustyömaalla ilman yhteistä kieltä. Samaan aikaan eduskunnassa rakennellaan veronumerointia ja turhanpäiväistä seurantajärjestelmää kotimaisille työmiehille, jotka on kotisohvilla työttömänä.

    1. Make sanoo:

      Noinhan se vaan valitettavasti on

    2. Inssi sanoo:

      Itsellä on jo työpaikka tiedossa tuossa projektissa eli ainakin yksi suomea puhuvakin sieltä löytyy.
      Iloisia makoiluja vaan kotisohvalle jatkossakin. Sieltä ei ainakaan niitä töitä löydy jos ei osaa muuta kun valittaa.

      1. näinhän se menee sanoo:

        Valkokypäräisiä suomalaisia kyllä löytyy mutta duunaripuoli edustaakin sitten näitä ulkomaalaisia. Ei mukamas löydy suomesta ammattitaitoisia(puoli ilmaisia) metallimiehiä ja rakentajia.

      2. kirvesmies sanoo:

        Tässä malliesimerkki inssin ajattelusta. Nämä inssit tosin käytännön työssä ovat lapsen tasolla taapertavia idiootteja.

        1. Joke sanoo:

          Onkohan joka tekijällä veronumerot näkyvillä ?

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy