Kierrätä joulu oikein!


Jouluna kannetaan tavaraa kotiin selkä vääränä, ja joulupäivänä kannetaan roskia eli pakkausjätettä ulos selkä vähintäänkin kenollaan. Sekajätettä ei tule paljon kun  kierrättää huolella.

 

Tässä vinkit joulun oikeaoppiseen kierrättämiseen:

Joulukuusen
voi toimittaa Teollisuuskadulle tai nostaa bioastian viereen.Kuusen voi polttaa takassa tai hakettaa ja kompostoida. Kerrostalossa kuusi viedään kiinteistön jätepisteeseen.

Kukkien kääreet ja kukat
kuuluvat keräyskartongin tai energiajakeen joukkoon. Sanomalehtipaperi lajitellaan keräyspaperin joukkoon, alumiinikääre pienmetallin joukkoon. Muovi-alumiinifoliokääre kuuluu sekajätteeseen. Kukat multineen ovat biojätettä.

Kynttilät ja tuikkujen metallikuoret
Steariinin ja kynttilänpätkät voi lajitella energiajakeeseen. Myös muoviset hautakynttilät voi laittaa energiajakeen joukkoon. Lasiset hautakynttilät kannattaa täyttää ja käyttää uudelleen, koska kuumuutta kestävä hautakynttilälasi ei kelpaa keräyslasin joukkoon. Tuikkukynttilöiden metallikuoret, hautakynttilöiden hatut ja ulkotulien foliot kelpaavat puhtaina pienmetallikeräykseen.

Jouluvalot
Rikkoutuneet sähkökyntteliköt, muut sähköiset jouluvalot ja ulkovalosarjat kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun joukkoon.

Lahjapaperit
Runsaan painovärimääränsä vuoksi lahjapapereita ei voi laittaa keräyspaperin joukkoon vaan ne kuuluvat energiajakeeseen. Keräysastiaan päätyvät lahjapaperit on hyvä pakata tiiviisti esimerkiksi taittelemalla ne paperikassiin.

Pakettinauhat
Kiiltävät, muoviset lahjojen käärenauhat ovat energiajaetta tai sekajätettä. Paperinarut sopivat kartonkikeräykseen.

Pakkaukset
Pakkauskartongista valmistetut pakkaukset kuten suklaarasiat, sekä lelu- ja kynttiläpakkaukset lajitellaan keräyskartonkiin tai energiajakeeseen. Pahvilaatikot lajitellaan keräyspahvin, keräyskartongin tai energiajakeen joukkoon. Kartonki- ja pahvipakkaukset eivät kuulu keräyspaperiastiaan.
Pakkausmuovit ja styroksipehmusteet lajitellaan energiajakeeseen. Mikäli lähistöllä ei ole energiajaeastiaa, pakkaukset viedään litistettyinä sekajäteastiaan.

Alumiinivuoat ja -foliot
Alumiinifoliot ja puhtaiksi huuhdellut alumiinivuoat ovat pienmetallia tai keräysmetallia.

Uudenvuoden tina
Tinakenkä on ongelmajätettä. Mikäli edellisvuoden tinoja ei valeta uudelleen, ne viedään ongelmajätteen vastaanottopisteeseen.

Uudenvuoden raketit
Ammutut, täysin jäähtyneet raketit voi laittaa sekajätteen joukkoon. Vanhentuneet ilotulitteet palautetaan rakettien myyjille.

Kinkun rasva
Kerää kinkun rasva jäähtyneenä margariinirasiaan tai kahvipakettiin, ja laita sekajäteastiaan. Hyytyneen rasvan voit myös laittaa sellaisenaan biojäteastiaan. Älä kaada rasvaa viemäriin! Kinkun läpinäkyvä, polyesterinen paistopussi lajitellaan energiajakeeseen.

Muista myös kinkkutemppu!

Vastaa