Kinkunrasva piristää kompostorin keskitalvea – katso myös muut kierrätysvinkit


Tämä ei ole kinkunpaistorasvan osoite!

Kompostorin pieneliöt odottavat joulukinkun rasvaa vesi kielellä. Mutta mihin rasvan vie kompostiton kerrostaloasuja?

Joulukinkun rasvan hävittämisestä syntyy jokajouluinen pohdinta. Valitettavan moni yhä edelleen kaataa rasvat viemäriin, vaikka siellä siitä on ainoastaan haittaa.

– Rasva ei kuulu viemäriin. Se voi jäähtyessään tukkia putkistoja ja pahimmassa tapauksessa nostaa jätevesiä lattiakaivoista, pesualtaista ja vessanpytyistä lattioille. Jouluruoalle voi tulla lisäkustannuksia putkimiesten saapuessa avaushommiin, tuoteasiantuntija Katja Havukainen toteaa Biolanin tiedotteessa.

Mihin sitten tuo herkun ylijäämä pitää laittaa? Tässä tiivistetyt ohjeet:

Kinkun paistorasvan voi laittaa sekajätteeseen jäähdytettynä ja tiiviiseen rasiaan suljettuna. Esimerkiksi huuhdeltu maitotölkki käy tarkoitukseen erinomaisesti. Kun törpön teippaa kiinni, pysyy rasva siellä missä pitääkin.

Paistorasvan voi laittaa myös kerrostalon biojäteastiaan, mutta siinäkin tapauksessa se tulee ensin jäähdyttää.

Kiertotalouden kannattaja voi myös kiikuttaa rasvansa Kinkkutemppu-keräykseen.  Äänekosken K-Citymarketin keräyspiste on avoinna pitkälle joulun jälkeenkin.

Biolanilta muistutetaan, että kinkunpaistorasvan hyvä kaveri on myös kompostori. Ja mikä parasta: rasvan voi kipata kuumana pelliltä loppusijoitukseen.

– Kompostori rakastaa lämmintä joulukinkun rasvaa. Kompostorin pieneliöillä on oma jouluruoka, kun ne pääsevät hajottamaan tuoretta rasvaa. Ainoa asia mikä kannattaa muutoinkin muistaa talvikompostoinnissa on, että kompostia ei saa päästä liian märäksi, tiedotteessa neuvotaan.

Kun joulukinkun paistorasva on kaadettu kompostoriin, kannattaa sen päälle laittaa uutta kuiviketta. Se toimii eristeenä ja suojaa lämmintä kompostimassaa. Keväällä rasva on jo muhinut mullaksi ja piristää puutarhan nauhuksia, liljoja ja muita kasveja.

RIINA NYGRÉN
riina(at)aksa.fi

Vastaa