KinoMikon Marko Nykänen konkurssiin hakeutumisesta: ”Tuli jumalattoman helpottunut olo”


Elokuussa 2016 avattiin upeasti remontoitu KinoMikko Hotelli Hirven talossa. Aiemmin KinoMikossa katsottiin elokuvia Painotalon Mikkosalissa.

Elokuvateatteriyrittäjä Marko Nykänen vastaa puhelimeen ja kuulostaa iloiselta. Iloinen hän ei tokikaan ole, vaan pikemmin helpottunut. Elokuvateatteritoimintaa Äänekoskella kahdeksan vuoden ajan pyörittänyt Nykänen hakee konkurssia Keski-Suomen käräjäoikeudelta. 

 

Nykänen kertoi lähettämässään tiedotteessa, kuinka jo viime vuonna helmi-heinäkuu olivat kävijämäärien suhteen heikolla tasolla. Sesonkiaikoina, syys-joulukuussa, kävijämäärät olivat hyvällä/kohtalaisella tasolla. Jos elokuvateatterissa on hiljaista puolet vuodesta, se käy kestämättömäksi. 

– Tein viikonlopulla lopullisen päätöksen konkurssiin hakeutumisesta. Aloin miettiä asiaa hiljaa mielessäni jo tammikuun lopulla, mutta päätös kirkastui vasta nyt, Nykänen kertoo. 

Nykäsen yrittäjyyttä on varjostanut myös sairastelu. 

– Olen saanut kärsiä selkäkivuista jo vuosien ajan. Kun tuli leikkaussalista ulos, oli Kela sitä mieltä, että olen heti seuraavana päivänä työkykyinen. Yrittäjän sosiaaliturva on heikko, en kuitenkaan sano, että tämä on syynä konkurssiin, mutta on toki tuonut itselleni melkoisia lisäpaineita, uutta selkäleikkausta odottava Nykänen huokaa. 

Päätös syntyi perheen kanssa keskustellen. 

– Kun sain sanottua ääneen sen, tuli jumalattoman helpottunut olo. Perhe on kuitenkin se tärkein, Nykänen sanoo.

Elokuvat jatkuvat KinoMikossa vielä hetken. Nykänen ei osaa sanoa, milloin viimeinen hänen pyörittämänsä raina pyörähtää käyntiin. 

– Sanoisin, että pari-kolme viikkoa elokuvat vielä pyörii. Juttelen levittäjien kanssa, ja ykköstavoitteena ja haavena on, että elokuvia näytettäisi Äänekoskella vielä tulevaisuudessakin. Toivottavasti joku tai joku taho ottaisi elokuvat pyörittääkseen, vaikkapa yhdistys tai esimerkiksi Koskela, Nykänen heittää ja lupaa olla mahdollisen uuden yrittäjän tukena ja apuna ainakin aluksi. 

Nykänen harmittelee, että hittielokuvien levitys jakautuu epätasaisesti. 

– Syksyllä näytetään peräkkäin niin kotimaisia ja ulkomaisia hittejä. Keväällä ei tule sitten mitään suurta yleisöä kiinnostavaa. 

Mitä mies tekee seuraavaksi? Laittaa perheen ja itsensä etusijalle, ja pitää ne kahdeksan vuoden aikana kertyneet pitämättömät lomat. 

– Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan, Nykänen päättää. 

Vastaa

 1. Elokuvan ystävä.

  Harmin paikka taas on Äänekoskella yksi yrittäjä vähemmän. Toivottavasti pian saadaan jotain muutosta ennen kuin kaikki yrittäjät lopettavat. Kiitos Marko työstä jonka teit Äänekoskelaisten hyväksi!

  Vastaa
 2. Harmitus

  Kyllä oli todella iso harmitus lukea asia aamun Keskisuomalaisesta. Silloin kun leffassa tulee käytyä, on pitkälti käynyt Kinomikossa, mutta täysin ymmärrettävä syy. Samoin suuret kiitokset Markolle suuresta vaivannöästäsi äänekoskelaisten eteen.

  Vastaa
 3. Marie x

  Marko, maailma ei tähän kaadu. Teit miehen työn, ja annoit kaikkesi, me kiitämme sinua työstäsi ja kulttuurin jakamisesta kaupungissamme. Nyt leuka pystyssä kohti tulevaa. Tsemppiä!

  Vastaa